Skip to content

Mikä Windows-versio minulla on?

13 de heinäkuu de 2021

Tiedätkö minkä Windows-version sinulla on? Vaikka sinun ei yleensä tarvitse tietää tarkkaa versionumeroa asennetulle Windows-versiolle, yleiset tiedot käyttämästäsi käyttöjärjestelmäversiosta ovat erittäin tärkeitä.

Miksi sinun pitäisi tietää mikä Windows-versio sinulla on

Jokaisen tulisi tietää kolme asiaa asentamastaan ​​Windows-versiosta: kuten Windows-pääversio 10, 8, 7, jne.; kyseisen Windows-version painos, kuten Pro, Ultimate jne.; ja onko Windows-versio 64- tai 32-bittinen. Jos et tiedä mitä Windows-versiota sinulla on, et tiedä mitä ohjelmistoja voit asentaa, mikä laiteohjain valita päivitystä varten – et ehkä edes tiedä, mitä ohjeita noudatat saadaksesi apua!

Muista, että näiden kuvien tehtäväpalkin kuvakkeet ja Käynnistä-valikon merkinnät eivät välttämättä ole juuri niitä, mitä sinulla on tietokoneellasi. Jokaisen Käynnistä-painikkeen rakenne ja ulkonäkö tahtoa olla sama, kunhan mukautettua Käynnistä-valikkoa ei ole asennettu.

Windows 10

Windows 10 Käynnistä-valikko ja työpöytä

Sinulla on Windows 10, jos näet tällaisen Käynnistä-valikon, kun valitset Käynnistä-painikkeen työpöydältä. Jos napsautat hiiren kakkospainikkeella Käynnistä-valikkoa, näet Tehokäyttäjä-valikon. Asentamasi Windows 10 -versio sekä järjestelmätyyppi (64- tai 32-bittinen) löytyvät Ohjauspaneelin Järjestelmäsovelluksesta. Windows 10 on Windows-versiolle 10.0 annettu nimi ja se on Windowsin uusin versio. Jos sait juuri uuden tietokoneen, sinulla on 99 prosentin mahdollisuus, että Windows 10 on asennettu. (Ehkä lähempänä 99,9 prosenttia!) Windows 10: n Windows-versionumero on 10.0.

Windows 8 tai 8.1

Windows 8 -työpöytä

Sinulla on Windows 8.1, jos näet Käynnistä-painikkeen työpöydän vasemmassa alakulmassa ja sen valitseminen vie sinut Käynnistä-valikkoon. Sinulla on Windows 8, jos et näe Käynnistä-painiketta lainkaan työpöydällä. Tehokäyttäjävalikko, kun napsautat hiiren kakkospainikkeella Käynnistä-painiketta Windows 10: ssä, on saatavana myös Windows 8.1: ssä (ja sama pätee hiiren kakkospainikkeella näytön kulmaan Windows 8: ssa). Käyttämäsi Windows 8- tai 8.1-versio sekä tiedot siitä, onko Windows 8 -versio 32- vai 64-bittinen, löytyvät kaikki Ohjauspaneeli System-sovelmasta. Jos et ole varma, onko Windows 8.1 tai Windows 8, näet myös nämä tiedot System-sovelmassa. Windows 8.1 on Windows-versiolle 6.3 annettu nimi ja Windows 8 on Windows-versio 6.2.

Windows 7

Windows 7 Käynnistä-valikko ja työpöytä

Sinulla on Windows 7, jos näet Käynnistä-valikon, joka näyttää tältä, kun valitset Käynnistä-painikkeen. Windows 7 & Windows Vista (alla) Käynnistä-painikkeet ja Käynnistä-valikot näyttävät hyvin samanlaisilta. Windows 7: n Käynnistä-painike sopii kuitenkin kokonaan tehtäväpalkin sisään, toisin kuin Windows Vistalle. Tiedot siitä, mikä Windows 7 -versio sinulla on, sekä siitä, onko se 64-bittinen vai 32-bittinen, ovat kaikki saatavilla System-sovelman Ohjauspaneelista. Windows 7 on Windows-versiolle 6.1 annettu nimi.

Windows Vista

Windows Vistan Käynnistä-valikko ja työpöytä

Sinulla on Windows Vista, jos napsauttamalla Käynnistä-painiketta näet valikon, joka näyttää paljon tältä. Kuten luet yllä olevasta Windows 7 -osiosta, molemmissa Windows-versioissa on samanlaiset Käynnistä-painikkeet ja valikot. Yksi tapa erottaa heidät on tarkastella itse painiketta – Windows Vistan painike, toisin kuin Windows 7, ulottuu tehtäväpalkin ylä- ja alapuolelle. Tietoja käyttämästäsi Windows Vista -versiosta sekä siitä, onko Windows Vista -versio 32- vai 64-bittinen, on saatavana kaikki System-sovelmasta, jonka löydät Ohjauspaneelista. Windows Vista on Windows-versiolle 6.0 annettu nimi.

Windows XP

Windows XP: n Käynnistä-valikko ja työpöytä

Sinulla on Windows XP, jos Käynnistä-painike sisältää sekä Windows-logon että sanan alkaa. Uudemmissa Windows-versioissa, kuten yllä voit nähdä, tämä painike on vain painike (ilman tekstiä). Toinen tapa, jolla Windows XP: n Käynnistä-painike on ainutlaatuinen verrattuna uudempiin Windows-versioihin, on se, että se on vaakasuora ja kaareva oikea reuna. Muut, kuten edellä on esitetty, ovat joko ympyrää tai neliötä. Kuten muutkin Windows-versiot, Windows XP -versio ja arkkitehtuurityyppi löytyvät Ohjauspaneelin Järjestelmä-sovelmasta. Windows XP on nimi, joka annetaan Windows-versiolle 5.1. Toisin kuin uudemmissa Windows-versioissa, Windows XP: n 64-bittiselle versiolle annettiin oma versionumero: Windows-versio 5.2.

Windows-version löytäminen komennolla

Vaikka yllä olevat kuvat ja tiedot ovat paras tapa määrittää käyttämäsi Windows-versio, se ei ole ainoa tapa. Tietokoneellasi on myös komento, joka näyttää Tietoja Windowsista näytön mukana toimitetulla Windows-versiolla.

Tietoja Windows-näytöstä Windows 10: ssä

Windows 10 ’Tietoja Windowsista’ -näyttö.
Se on todella helppo tehdä riippumatta käyttämästäsi Windows-versiosta; vaiheet ovat identtiset. Käynnistä vain Suorita-valintaikkuna Win + R pikanäppäin (pidä Windows-näppäintä painettuna ja paina sitten R kerran). Kun kyseinen ruutu tulee näkyviin, kirjoita Winver (se tarkoittaa Windows-versiota).