Skip to content

Miksi 46 osavaltiota ja FTC haastavat Facebookin

9 de heinäkuu de 2021

Tärkeimmät takeaways

  • FTC ja osavaltiot haastavat Facebookia ”laittomina” monopoliasemina pidettäviin oikeuksiin.
  • Facebookin määräävä asema sisältää sosiaalisen median sovelluksia, verkkosivustoja ja mainontaa, joka häiritsee eri aloja.
  • Mainostajien suhde Facebookiin on yksi sen monista hallitsevista näkökohdista.
Liittovaltion kauppakomissio (FTC) ja melkein kaikki Yhdysvaltain osavaltiot tekivät kaksinkertaisia ​​oikeusjuttuja pyrkien minimoimaan Facebookin määräävän aseman hajottamalla teknisen jättiläisen kyvyn toimia eri alustoilla. Valituksessa syytetään Facebookia juurtumisesta miljardien ihmisten elämään absorboimalla kilpailijoita ja käyttäytymällä yleensä kilpailunvastaisella tavalla. Alabama, Georgia, Etelä-Carolina ja Etelä-Dakota ovat ainoat osavaltiot, jotka eivät onnistuneet liittymään. Maamerkkiä koskevan kilpailupäätöksen tarkoituksena on jakaa Facebook, Instagram ja WhatsApp väittäen, että Facebook hankki kaksi viimeksi mainittua yritystä yrittää tukahduttaa kilpailijoita ja estää kuluttajia yksityisyyteen keskittyviltä vaihtoehdoilta. ”Lähes vuosikymmenen ajan Facebookilla on ollut monopoliasema henkilökohtaisten sosiaalisten verkostojen markkinoilla Yhdysvalloissa …”, valituksen mukaan. ”Facebook ylläpitää laitonta monopoliasemaa ottamalla käyttöön ostoa tai hautaamista -strategian, joka estää kilpailun ja vahingoittaa sekä käyttäjiä että mainostajia.”

Facebookin hallitsevuus

Facebookin perustaja ja toimitusjohtaja Mark Zuckerberg on väittänyt, että erilaisten sosiaalisen median kilpailijoiden absorboiminen antaa yritykselle mahdollisuuden luoda ”kilpailukykyinen vallihauta”. Kuten keskiaikaiset vallihaudat, tämä metaforinen este antaa yrityksen hallita suhteellisen häiriöttömästi. Näet tämän strategian heti Instagram- ja WhatsAppm-hankinnoissa, kun molemmat sovellukset kasvoivat yhä suositummin. ”Lähes vuosikymmenen ajan Facebookilla on ollut monopoliasema henkilökohtaisen sosiaalisen verkostoitumisen markkinoilla Yhdysvalloissa …” Facebook osti Instagramin vuonna 2011 miljardilla dollarilla ja WhatsAppilla vuonna 2014 arviolta 19 miljardilla dollarilla. Teknisen jättiläisen sovellukset antavat sille pääsyn Statistan mukaan vähintään 2,7 miljardiin kuukausittain aktiiviseen käyttäjään. Pelkästään Facebookissa on 1,8 miljardia ihmistä, jotka vierailevat sosiaalisen verkostoitumisen sivustossa päivittäin lähes kaikista maista. Vuodesta 2020 lähtien yritys hallitsee ja käyttää neljää kymmenen eniten ladattua mobiilisovellusta: Facebook, Facebook Messenger, WhatsApp ja Instagram.

”Koska Facebookin käyttäjillä ei ole missään muualla mennä tämän tärkeän palvelun pariin, yritys pystyy tekemään päätöksiä siitä, miten ja miten sisältöä näytetään alustalla, ja voi käyttää käyttäjiltä keräämiään henkilökohtaisia ​​tietoja yksinomaan liiketoiminnan etujensa edistämiseen. kilpailupaineet, vaikka nämä valinnat olisivatkin ristiriidassa Facebookin käyttäjien etujen ja mieltymysten kanssa ”, oikeusjuttu väittää. Yrityksen keräämien tietojen joukko alustojen välillä tekee altis myös laajamittaiselle väärinkäytölle. Vuonna 2019 suojaamaton tietokanta antoi hakkereille pääsyn 419 miljoonan käyttäjän yksityisiin tietoihin, tapoihin ja persoonallisuusprofiileihin. Suositussa esimerkissä Cambridge Analytica pystyi hyödyntämään Facebook-tietoja vuoden 2016 vaalien aikana toteuttamaan hienostuneita, kohdennettuja vaikutuskampanjoita.

Mainosdilemma

Vaikka muita sosiaalisen verkostoitumisen sovelluksia, kuten TikTok, Twitter ja Reddit, on olemassa, harvat tarjoavat samanlaista yleispalvelua kuin Facebook. Lisäksi Facebook kilpailee vain Facebookin suhteesta mainostajiin – mikään sosiaalisen median foorumi ei tule lähelle. Markkinoiden näkökulmasta Facebook on estänyt innovaatiot käytäntöjensä avulla, jotka asettavat kilpailijat yrityksen häkkiin. Eikä se ole vain sosiaalisen median sektori. ”Teknologiajätin kolmen sovelluksen välillä yrityksellä on pääsy vähintään 2,6 miljardiin käyttäjään.” Facebook on mainosalan kultainen hanhi. Yhdessä Googlen kanssa yrityksen osuus oli noin 85% maailmanlaajuisista digitaalisista mainostuloista vuonna 2018. Mainostajat maksavat miljardeja saadakseen pääsyn Facebookin keräämiin henkilötietoihin valtavien verkkojensa kautta viimeisen vuosikymmenen aikana. Tämä antaa mainostajille tavoittaa kuluttajia vertaansa vailla olevalla tarkkuudella. Joissakin tapauksissa oudon tarkkuus. ”On joskus sanottu yksi asia tai kirjoitettu viesti jollekulle ja sitten yhtäkkiä näen syötteessäsi mainoksen vierittäessäni pian sen jälkeen”, Instagram-käyttäjä AJ Fontenot kertoi puhelinhaastattelussa hänen yleinen huoli sosiaalisen median alustoista. ”En tiedä, se tapahtui aivan liian monta kertaa sattumalta”, hän jatkoi. ”Jopa vain puhuminen DM: issä Instagramissa; on todella outoa, jos he todella kuuntelevat meitä mikrofoniemme kautta tai lukevat DM: itämme.”

Facebookin salakuuntelusta on tullut hieman urbaani legenda sosiaalisen median käyttäjien keskuudessa, vaikka tekninen jättiläinen lupaa, ettei se kuuntele käyttäjiä. ”Pidän mainostuotetta Facebookissa. Emme – emmekä ole koskaan käyttäneet – mikrofoniasi mainoksiin. Ei vain totta”, yrityksen entinen mainonnan varapresidentti Rob Goldman twiitti vuonna 2017, vaikka viesti on sittemmin poistettu . Tämän tarinan pysyvyys puhuu Piilaaksoa ympäröivän kasvavan Isoveli-kertomuksen ja häiriöiden kuluttajien mielestä heidän teknologisesta tuotoksestaan. Kulttuurissa, joka on asteittain skeptinen Big Techin vaikutusten suhteen, tämä oikeusjuttu ei olisi voinut tulla sopivampaan aikaan. Facebook on hiilikaivoksen kanariansaari. Jos tämä puku onnistuu, odota lisää uhreja.