Skip to content

Miksi Applen uusi hinnoittelu ei ehkä ole paha

8 de heinäkuu de 2021

Tärkeimmät takeaways

  • Applen pienempien kehittäjien hinnoittelun alentamista pidetään älykkäänä liiketoimintasuunnitelmana, mutta se pahentaa suurempien kehittäjien kilpailuoikeudellisia vaatimuksia.
  • Kaikkein tuomittavin kilpailusääntö, itsemääräämisoikeus, on jäänyt Applen käsittelemättä, ja se voi olla sen kumoaminen hintojen alennusten keskellä.
  • Suurten yritysten paine kasvaa edelleen Applea vastaan ​​ja kasvava mielipide Big Techia vastaan ​​voi aiheuttaa ongelmia tiellä.
Jotkut asiantuntijat pitävät Applen siirtymistä hinnoittelun alentamiseen pyrkimyksenä hallita monopolisyytöksiä, mutta toisten mielestä se on todennäköisempää yksinkertaista liiketoimintaa. Paronoitu koronaviruspandemian aiheuttamia laskuja vastaan ​​taisteleville pienille kehittäjille Apple on pyrkinyt vähentämään palkkionsa 30 prosentista 15 prosenttiin kehittäjille, joiden vuotuinen liikevaihto on miljoona dollaria tai vähemmän, on tullut suurten kehittäjien tuleen. Nämä kehittäjät näkevät siirron yrityksenä tukahduttaa kilpailua kasvojen säästämisen avulla, kun yritys jatkaa 30 prosentin palkkion maksamista App Storen suurimmilta kehittäjiltä. ”Tätä olisi syytä juhlia, ellei se olisi Applen laskutoiminta jakaa sovellusten luojat ja säilyttää monopoli myymälöissä ja maksuissa, mikä taas rikkoo lupausta kohdella kaikkia kehittäjiä tasa-arvoisesti”, Epic Gamesin toimitusjohtaja Tim Sweeney sanoi lausunnossaan. ”Antamalla 15%: n erityisedellytykset Amazonin kaltaisten ryöstöparonien valitsemiseen ja nyt myös pienille intialaisille, Apple toivoo poistavansa tarpeeksi kriitikkoja, jotta he pääsisivät eroon kilpailun estosta.” Sweeney ei ollut ainoa kritiikki, joka koski Applen pyrkimystä pudottaa hintoja valikoiduille kehittäjille. Muiden App Fairness -koalition muodostavien suuryritysten johtajilla oli myös valintasanoja Silicon Valley -yhtiölle. Nimittäin hylättiin sen päätös pelata eri sektoreilla, kuten televisio- ja musiikin suoratoisto (App TV + ja Apple Music), samalla kun niillä on kyky asettaa kilpailun hinnoittelu ja tehdä lisäleikkaus, jos ne tulevat liian suuriksi ja kasvavat yli miljoonan dollarin tulorajan.

Vaikutus kilpailusääntöihin

Oikeusasiantuntijat ehdottavat, että monopoliasetukset ovat vain valkoista melua, koska yhtiön hinnoittelupäätöksillä ei ole vaikutusta kilpailunvastaisiin syytöksiin. Sen sijaan se on vain muutakin kuin yksinkertainen liike, jolla todennäköisesti yritetään alittaa muut sovelluskaupan kilpailijat, kuten Google ja Microsoft. ”Kilpailulainsäädäntö ei yleensä puutu yrityksen sisäiseen hinnoittelukäyttäytymiseen. Sääntelyviranomaisten on myös vaikea päättää, mikä on oikeudenmukainen hinnoittelu, joten mielestäni näillä sovelluskehittäjillä on suhteellisen heikko kilpailulaki ”, Kiinan lain keskuksen johtaja ja uuden kirjan kirjoittaja Angela Huyue Zhang Kiinan kilpailuoikeuden poikkeuksellisuus: kuinka Kiinan nousu haastaa maailmanlaajuisen sääntelyn, sanoi sähköpostihaastattelussa. ”Applen päätös alentaa hintoja kehittäjille liittyy enemmän kilpailuun muiden alustojen kanssa kuin kilpailulainsäädäntöön.”

Ylhäältä alas näkymä iPhonesta kannettavan tietokoneen vieressä.

Google, sen suurin mobiilisovelluskilpailija, tuo takaa lähes puolet Applen App Storen vuotuisesta liikevaihdosta. Yhdessä nämä kaksi edustavat lähes 100% mobiilisovellusten myynnistä maailmanlaajuisesti. Kolmanneksi suurin, Windows Apps, ei edes rekisteröidy listalle. Applen monopoliasyytteet jäävät edelleen vähiin, mutta huoli sen kyvystä hallita mobiilisovellusteollisuutta jatkuu. Oikeudenmukaisuuden antaminen muuten karkeille kilpailusääntöille. Parlamentin kilpailuoikeutta, kauppa- ja hallinto-oikeutta käsittelevä alakomitea havaitsi, että Apple rikkoo nimellisesti markkinoiden kilpailuluokkaa. ”Applen yksinoikeus hallita ohjelmistojakelua iOS-laitteille on aiheuttanut haittaa kilpailijoille ja kilpailulle, vähentänyt laatua ja innovaatioita sovelluskehittäjien keskuudessa, nostanut hintoja ja vähentänyt kuluttajien valintoja”, alakomitea kirjoitti lausunnossaan, jossa liittovaltion hallitus suositteli uudistamaan kilpailulainsäädäntöään lait.

Enemmän liiketoimintaa kuin monopoli?

Tämäntyyppisestä kilpailunrajoituksista on ollut kasvava huoli. Sitä kutsutaan itsensä mieltymykseksi, ja tässä Applen kilpailuoikeudelliset valitukset ovat vahvimmat. ”On myös mahdollista väittää, että riippumatta siitä, minkä verran Apple tarjoaa pienille kehittäjille, jos Apple antaa edelleen etuoikeutetun pääsyn omiin sovelluksiinsa, kuten Apple Music, samalla kun veloitetaan korkea palkkio tietyiltä kilpailevilta sovelluksilta, tämä on edelleen kilpailunvastaista toimintaa. kiistanalainen ”itsensä mieltämisen” teoria ”, lainopettaja ja kansainvälisen kilpailuverkoston neuvonantaja Renato Nazzini sanoi sähköpostihaastattelussa Lifewire. Teknologiamaailman itsensä suosima kilpailunrajoitusteoria perustuu nykyiseen tapaukseen, joka pääsi tiensä läpi EU: n tuomioistuimissa, joissa Google käytti asemaansa johtavana hakukoneena suosiakseen uutta ostosmahdollisuuttaan. Kun kuluttajat käyttävät Googlea etsimään ostettavia tuotteita, parhaat tulokset ohjaavat heidät Google Shoppingiin, toisin kuin suosituimmat myyntipisteet, jotka algoritmi yleensä tuottaa. Itse mieltymysten käsite ei ole uusi oikeudellisessa maailmassa, mutta teknisten ryhmittymien kasvaessa ja vuotamalla muihin teollisuudenaloihin kyky itse mieltää on tullut lisätutkimuksen kohteeksi. Lopullista vastausta siihen, osallistuuko Apple monopolistiseen käyttäytymiseen, ei todennäköisesti ratkaista oikeudenkäyntipalkkana. Hallituksen virkamiesten kasvavan paineen ja heikentyneiden suhteiden kanssa suurten teknologiakehittäjien kanssa Appleen mahdollisuus kuitenkin selvittää kilpailusääntöjen rikkominen on edelleen mahdollista Big Techia vastaan ​​suunnatussa poliittisessa ilmapiirissä.