Skip to content

Miksi autoni 12v-pistoke ei toimi?

11 de heinäkuu de 2021

Kaikki tupakansytyttimen pistorasiat ovat myös 12 V: n pistorasioita, mikä tarkoittaa, että sinun pitäisi pystyä kytkemään tupakansytyttimen invertteri, kennolaturi tai mikä tahansa muu 12 V DC -lisävaruste mihin tahansa tupakansytyttimen pistorasiaan, mihin tahansa ajoneuvoon, ja saamaan sen toimimaan hienosti. Kun tupakansytyttimen pistoke lakkaa toimimasta tai näyttää toimivan väärin, muutama asia voi mennä pieleen:

  • Este pistorasian sisällä – Tämä tapahtuu useimmiten silloin, kun tupakansytyttimen liitäntä asennetaan pystysuoraan keskikonsoliin, koska tämä suunta helpottaa pienten esineiden putoamista pistorasiaan. Johtamattomat esteet estävät laturia koskettamasta, kun taas johtavat esineet, kuten kolikot, voivat puhaltaa piirin.
  • Savukkeensytyttimen liitäntä on palanut – Tämä tarkoittaa vain sitä, että pistorasiaan ei pääse lainkaan virtaa. Sulake voi palaa tai johdotuksessa voi olla toinen ongelma.
  • Laturi itsessään on huono – Laturit menevät huonosti, joten sinun on suljettava tämä pois. Laturin sisällä oleva elektroniikka voi olla huono, laitteeseen menevä pistoke voi olla takaisin tai tupakansytyttimen liittimeen menevän pistokkeen jouset voivat olla kuluneet.

Kuinka korjata tupakansytyttimen pistoke, joka ei toimi

Jotta tupakansytyttimen pistorasia toimisi uudelleen, sinun on tarkistettava ja suljettava pois kaikki mahdolliset ongelmat. Jotkut näistä vaiheista ovat erittäin helppoja eivätkä vaadi erityisiä laitteita, mutta tämän tyyppisen diagnoosin suorittaminen kokonaan edellyttää testivaloa tai voltimittaria. Tässä ovat perusvaiheet, joita on noudatettava, kun tupakansytyttimesi lakkaa toimimasta:

  1. Tarkista, ettei savukkeensytyttimen sisällä ole vieraita esineitä – Jos tupakansytyttimen pistorasiassa on jotain, kuten ruokaa, pieniä leluja tai kolikoita, poista se varovasti. Älä ulotu pistorasiaan millään metalliesineellä, kuten ruuvimeisselillä tai pinseteillä.

  2. Tarkista pistorasian virta ja maadoitus – Tämä edellyttää testivaloa tai volttimittaria. Jos sinulla on nämä työkalut ja osaat käyttää niitä, tarkista savukkeensytyttimen pistorasiassa olevan keskitapin virta ja maadoitus tynnyrin sisäosassa. Jos et löydä virtaa, tarkista sulakkeet. Jos et löydä virtaa tai maata, tarkista tupakansytyttimen pistorasiaan kytketyt liitännät.

  3. Kokeile liittää toinen laite – Jos sinulla ei ole testivaloa tai volttimittaria, etsi toinen 12 V: n laturi tai laite. On tärkeää varmistaa, että laite todella toimii, joten kannattaa ehkä lainata jotain ystävältä tai perheenjäseneltä, jota he käyttävät säännöllisesti. Jos kytket sen virtalähteeseen, eikä se toimi, pistorasiaan ei todennäköisesti tule virtaa.

  4. Kokeile liittää tupakansytyttimeen – Jos sinulla on vielä auton mukana tullut tupakansytytin, kytke se virtalähteeseen ja aktivoi se painamalla sitä tiukasti sisään. Jos se ponnahtaa ulos ja kelat ovat punaisia, pistorasiassa ei ole mitään vikaa. Jos se ei kuumene, pistorasiassa ei ole virtaa.

  5. Kokeile kytkeä laturi toiseen pistorasiaan – Jos ajoneuvossasi on muita lisävarustepistorasioita, tarkista, toimiiko laturi niissä. Jos ei, kokeile laturia toisella ajoneuvolla. Jos laturi ei toimi muissa pistorasioissa, laturi voi olla huono.

Tarkista vieraiden esineiden varalta

Tilanteessa, jossa mikään 12v: n lisävarustepistokkeeseen kytkemäsi ei toimi, kannattaa ensin tarkistaa, onko pistorasian sisällä esteitä. Helpoin tapa tehdä tämä on tarttua taskulamppuun ja katsoa fyysisesti pistorasian sisään.

Yksi yleisimmistä syistä tupakansytyttimien ja 12 V: n lisävarustepistokkeiden ongelmiin on, kun kolikko putoaa pistorasiaan vahingossa. Tämä voi aiheuttaa pistorasian oikosulun ja rikkoa sulakkeen, mutta se voi myös estää lisäpistokkeiden kosketuksen. Kun ei-metalliset esineet putoavat tupakansytyttimeen tai 12 V: n lisävarustepistorasiaan, et pääse oikosulkuun tai palaneeseen sulakkeeseen. Vieras esine voi kuitenkin estää lisävarustepistoketta koskettamasta sähköisesti. Tämä tarkoittaa, että piiri on edelleen kuuma, kun pääset sisälle poistamaan käskyn, joten varo, ettei se vahingossa oikosulku.

Tarkista virta

Jos pistorasiassa ei ole esteitä, voit edetä yhdellä kolmesta tavasta. Helpoin on yksinkertaisesti kytkeä tupakansytyttimeen, jos sinulla on sitä. Jos sytytin lämpenee ja ponnahtaa ulos, pistorasiassa on virta. Voit myös käyttää testivaloa virran tarkistamiseen, jos sellainen on, tai tarkista sulakepaneelista, onko tupakansytyttimen sulake palanut. Jos 12 V: n pistorasiasi on itse asiassa lisävarustepistoke eikä tupakansytyttimen pistorasia, et voi testata sitä tupakansytyttimellä. Siinä tapauksessa sinun on käytettävä testivaloa tai yleismittaria todellisen virran tarkistamiseksi. Jos sulake ei ole palanut ja liittimessä on virta, niin liittimessä tai sen liitännässä voi olla ongelma. Tupakansytyttimet ja 12 V: n lisävarustepistorasiat on suunniteltu hieman löysää toleranssia silmällä pitäen, ja joustavilla koskettimilla on kireys, mutta jos kosketusta ei tapahdu, lisävarusteesi ei saa virtaa.

Palavan savukkeensytyttimen sulakkeen käsittely

Monissa tapauksissa huomaat, että tupakansytyttimen sulake on palanut, mikä voi johtua useista eri aiheista. Jos löysit kolikon pistorasiasta, se on todennäköisesti sen loppu. Jos et, niin sinulla voi olla oikosulku muualla, tai olet saattanut kytkeä jotain, kuten tupakansytyttimen vaihtosuuntaajaa, joka yksinkertaisesti vetää enemmän virtaa kuin piiri on suunniteltu käsittelemään. Savukkeensytyttimien piirit sulautuvat usein 10 tai 15 A: n lämpötilaan, mikä ei ole paljoa suuressa asioiden järjestelmässä. Joten jos tupakansytyttimen invertteriäsi ei ole erityisesti suunniteltu pitämään nykyiset vaatimukset tämän tason alapuolella, minkä tahansa määrän elektroniikan kytkeminen voi teoreettisesti sytyttää sulakkeesi ja estää invertterin toimimasta. Helpoin tapa edetä sieltä on vaihtaa tupakansytyttimen tai 12v: n lisävarustepistokkeen sulake ja nähdä, mitä tapahtuu. Jos se puhaltaa välittömästi, olet tekemisissä oikosulun kanssa jossain piirissä. Jos kytket tupakansytyttimen pistorasiaan ja sulake palaa, se on todennäköisesti asia. Jos kaikki on aluksi kunnossa, mutta sulake palaa, kun kytket taajuusmuuttajan, niin taajuusmuuttaja on todennäköisesti syyllinen. Joka tapauksessa tupakansytyttimien invertterien luontaiset rajoitukset tarkoittavat, että saatat päätyä paremmin vaihtosuuntaajaan, joka on kytketty joko suoraan akkuun tai sulakepaneeliin. Lisätietoja siitä on artikkelissamme, jossa arvioidaan taajuusmuuttajan vaatimukset.