Skip to content

Miksi DRM on niin kiistanalainen musiikki- ja elokuvataiteilijoiden kanssa?

10 de heinäkuu de 2021

DRM, lyhenne sanoista ”Digital Rights Management”, on piratismin vastainen tekniikka. Digitaalisten tekijänoikeuksien omistajat käyttävät DRM: ää hallitsemaan, kuka saa tutustua heidän teoksiinsa ja kopioida niitä. Erityisesti DRM antaa ohjelmoijille, muusikoille ja elokuvataiteilijoille jonkin verran kykyä kauko-ohjata kuinka ihmiset voivat asentaa, kuunnella, tarkastella ja kopioida digitaalisia tiedostoja. Viimeaikaisissa DRM-uutisissa Amazon käytti etänä tuhansia lukijoiden Kindle-koneita ja poisti kirjoja ilman käyttäjän lupaa. Vaikka DRM on laaja termi, joka kuvaa monia erilaisia ​​teknisiä muotoja, siihen liittyy aina jonkinlainen digitaalinen riippulukko tiedostossa. Näitä riippulukoita kutsutaan ”lisensoiduiksi salausavaimiksi” (monimutkaiset matemaattiset koodit), jotka estävät kenenkään käyttämästä tai kopioimasta tiedostoa. Ihmisille, jotka maksavat näistä lisensoiduista salausavaimista, annetaan avauskoodit, jotta tiedosto voidaan käyttää itse, mutta heitä yleensä estetään jakamasta tiedostoa muiden ihmisten kanssa.

Miksi se on niin kiistanalainen?

Koska ohjelmoija tai taiteilija päättää, miten ja milloin voit käyttää heidän tiedostojaan, on kiistatonta, ettet oikeastaan ​​omista tiedostoa sen ostamisen jälkeen. Kun maksavat kuluttajat oppivat lisää DRM-tekniikasta ja kansalaisvapauksista, monet heistä suuttuvat siitä, etteivät he enää ”omista” musiikkiaan, elokuviaan tai ohjelmistojaan. Silti samalla, miten ohjelmoijat ja taiteilijat saavat kohtuullisen palkan jokaisesta teoksensa kopiosta? Vastaus, kuten mikä tahansa digitaalinen tekijänoikeuskysymys, on parhaimmillaan epäselvä. Esimerkiksi viimeaikainen Kindle-lukijan DRM-kiista on suuttunut käyttäjistä ympäri maailmaa. Kuvittele heidän yllätystään, kun he avasivat Kindle-lukijansa, vain huomatakseen, että Amazon oli etänä poistanut e-kirjat ilman omistajan lupaa.

Mistä tiedän, milloin tiedostoillani on DRM-tiedostoja niissä?

Yleensä tiedät heti, onko DRM käytössä. Mikä tahansa näistä tilanteista on hyvin todennäköistä DRM:

 • Käytät WMA-tiedostoa;
 • Tarvitset tietyn ohjelmiston tai musiikkisoittimen laitteiston tiedoston toistamiseen.
 • Olet rajoitettu siihen, kuinka monta kertaa voit ladata;
 • Sinulla on rajoitettu lataamiesi tuntien / päivien määrä;
 • Eri tietokoneiden määrä, joihin voit ladata, on rajallinen;
 • CD-levyjen polttamisen määrä on rajallinen;
 • Tarvitset erityisen salasanan ja / tai kirjautumistunnuksen, ennen kuin voit toistaa tiedostoa.
 • Sinun on vastattava vahvistusviesteihin, ennen kuin voit toistaa tiedostoa.
 • Joissakin tapauksissa AAC-tiedostoissa on DRM-lukot.

Edellä mainitut ovat DRM: n yleisimpiä menetelmiä. Uusia DRM-menetelmiä kehitetään joka viikko. * Tämän kirjoituksen jälkeen MP3-tiedostoilla itsessään ei ole DRM-riippulukoita, mutta pääsy MP3-tiedostoihin on vaikeampi joka päivä, kun MPAA- ja RIAA-torjunta MP3-tiedostojen jakamista vastaan.

Joten miten DRM toimii, tarkalleen?

Vaikka DRM: ää esiintyy monissa eri muodoissa, sillä on yleensä neljä yhteistä vaihetta: pakkaaminen, jakelu, lisenssien tarjoaminen ja lisenssien hankinta.

 1. Pakkaus on silloin, kun DRM-salausavaimet on rakennettu suoraan ohjelmistoon, musiikkitiedostoon tai elokuvatiedostoon.

 2. Jakelu tapahtuu, kun DRM-salatut tiedostot toimitetaan asiakkaille. Tämä tapahtuu yleensä verkkopalvelimen lataamisen, CD- / DVD-levyjen kautta tai asiakkaille lähetettyjen tiedostojen kautta.

 3. Lisenssipalvelussa erikoistuneet palvelimet todentavat lailliset käyttäjät Internet-yhteyden kautta ja antavat heille pääsyn DRM-tiedostoihin. Samanaikaisesti lisenssipalvelimet lukitsevat tiedostot, kun laittomat käyttäjät yrittävät avata tai kopioida tiedostoja.

 4. Lisenssin hankinta on paikka, jossa lailliset asiakkaat hankkivat salausavaimet, jotta he voivat avata tiedostonsa.