Skip to content

Miksi Flash on todennäköisesti mennyt lopullisesti

12 de heinäkuu de 2021

Tärkeimmät takeaways

  • Flash aloitti piirustusohjelmana vuonna 1993.
  • Steve Jobs lukuun ottamatta arkun kiinni hänen vuoden 2010 ”Thoughts on Flash” -esityksellään.
  • Älä epätoivo. On vielä paljon tapoja tyhjentää kannettavan tietokoneen akku nopeasti.
Adobe on vihdoin ohjannut Flash-ohjelmistoalustan, joka juoksi pelejä, sovelluksia ja mainoksia selaimessasi samalla tyhjentäen kannettavan tietokoneen akun. Flash-ystäville hyvä uutinen on, että voit silti verottaa tietokonettasi ja lyödä sen akkua yksinkertaisesti asentamalla Googlen Chrome-selaimen. Flash-vihamiehille lasku on kestänyt niin kauan – se on alkanut iPhonella vuonna 2007 – että näyttää siltä, ​​että juhlinta on tässä vaiheessa hurja. Adobe hylkäsi virallisesti Flashin vuonna 2015, ja se kuoli 31. joulukuuta 2020. Mutta miksi se kesti niin kauan? Oliko siinä mitään hyvää? Jos olit kehittäjä, niin kyllä. ”Aluksi vihasin sitä”, kertoi pitkäaikainen Flash-kehittäjä Gerrit Dijkstra Lifewire suoraviestillä. ”Sitten [Adobe] osti Macromedian ja lisäsivät komentosarjat Flashiin. Tämä ActionScript oli niin vähäinen, mutta kuten kuulin Peter Gabrielin sanovan eilen dokumenttielokuvassa, ”mainosaineet ovat kavalia, kerro heille, mitä he eivät voi tehdä, ja he löytävät tien tehdä sen joka tapauksessa”.

Mikä oli Flash?

Käytännössä Flash oli ohjelmistoalusta, jonka avulla kehittäjät antoivat ohjelmien kirjoittamisen selainlaajennuksen sisällä. Tämä tarkoitti, että niin kauan kuin olet asentanut Flash-laajennuksen, voit käyttää mitä tahansa näistä sovelluksista. Ei ollut väliä käytitkö Safaria, Internet Exploreria, Firefoxia tai Chromea. Nykyään, ellei yritykselläsi ole omaa Chrome-pohjaista ohjelmistoa, sinulla on hyvin vähän selainyhteensopimattomuuksia – ehkä pankkisi verkkosivusto ei toimi oikein esimerkiksi Safarissa. Mutta tuolloin Flash oli tapa varmistaa, että kokemus olisi sama kaikkialla. Ongelma oli kuitenkin kokemus. Flash antaa sinun pelata pelejä, käyttää sovelluksia ja suunnitella kokonaisia ​​verkkosivustoja animaatioiden ja vuorovaikutteisuuden avulla, jotka olivat muuten mahdottomia. Sitä käytettiin myös videoiden toistoon (YouTube rakennettiin Flashille ennen siirtymistä alkuperäiseen videotoistoon) ja häiritsevien mainosten näyttämiseen. Ja koko ajan se kuluttaa kannettavan tietokoneen akkua nopeammin.

Flash ei myöskään ollut natiivikokemus. Macissa se ei näyttänyt tai käyttäytynyt kuin mikä tahansa muu Mac-ohjelmisto. Tässä mielessä Flash oli edeltäjä Electronille, selainpohjaiselle ohjelmistoalustalle, joka käytti alustojen välisiä sovelluksia (kuten Slack ja Notion), joka tunnetaan myös tietokoneresurssien kiireisestä käytöstä. Ja tämä on vihje Flashin menestykseen. Käyttäjät eivät välitä siitä, miten tavarat toimivat. Haluamme vain interaktiiviset sivustomme, videomme ja kaikki muut tavarat, joihin olemme tottuneet verkossa. Kehittäjät puolestaan ​​rakastavat Electronia ja rakastivat Flashia.

Flash-kehittäjät

Aluksi Flash oli helppoa. Ja se oli paljon enemmän kuin leikki kuin työ. ”Flash antoi sinun aloittaa visualisoinneilla ja lisätä koodia siihen kokeellisesti animoidaksesi sen”, Dijkstra sanoo. Kehittäjä Akashic Seer kertoi Lifewire suoraan sanomalla, että ”[it] oli mahtavaa pystyä luomaan hahmoja ja animoimaan heitä. ”Sitten, kun Adobe lisäsi yhä enemmän komentosarjoja, Flashista tuli tehokas alusta, joka kiinnitti” vakavien koodaajien ”huomion.” Dijkstra selitti, että he ”menivät sen mukana, mutta [I] ei ollut siitä liian tyytyväinen. ”Ongelmana oli, että kun Flash muuttui monimutkaisemmaksi ja kooderiystävällisemmäksi, muiden kuin ohjelmoijien on tullut vaikeampaa ja vähemmän hauskaa käyttää. Samalla tämä teho teki Flashista välttämättömän. Ja sitten pitkin tuli iPhone.

Ajatuksia Flashista

Huhtikuussa 2010 Steve Jobs julkaisi avoimen kirjeen Thoughts on Flash, avoimen kirjeen, jossa selitettiin, miksi Apple ei salli Flashia iPhonessa, iPadissa ja iPod touchissa. Syitä olivat turvallisuus, vaikutus akun kestoon (ratkaiseva mobiililaitteella), kosketuksen yhteensopivuuden puute ja se, että Flash ei ollut ”koko verkko”. Mielenkiintoista on, että ”tärkein syy” Flashin sallimattomuuteen oli Jobsin mukaan se, että Flash loi tehokkaasti toisen tavan saada sovellukset iOS-laitteisiin – sellaisiin, joita Apple ei hallitse. Työpaikan näkökulma oli, että nämä alustojen väliset sovellukset ottavat hitaasti käyttöön uusia tekniikoita. Ja hänellä oli asia. Esseestä:

Adobe on tuskallisen hitaasti ottanut käyttöön parannuksia Applen alustoille. Esimerkiksi, vaikka Mac OS X on ollut mukana jo melkein kymmenen vuotta, Adobe vain otti sen kokonaan käyttöön (Cocoa) kaksi viikkoa sitten, kun he lähettivät CS5: n. Adobe oli viimeinen merkittävä kolmannen osapuolen kehittäjä, joka otti täysin käyttöön Mac OS X: n.

Tämä ennakoi Applen nykyisen näkymän App Storesta, ja vaikka tällä kertaa se kieltäytyy sallimasta Epicin, Googlen ja Microsoftin kaltaisten ohjelmistokehittäjien sisällyttää sovelluskaupat iOS-sovelluksiinsa, motivaatio on sama: hallinta.

Salaman loppu

Flashin, alun perin vuoden 1993 SmartSketch-nimisen vektoripiirtosovelluksen, osti Macromedia vuonna 1996, ja Adobe osti sen sitten, kun se osti Macromedian vuonna 2005. Vuonna 2015 Adobe käski ihmisiä lopettamaan Flashin käytön, sitten vuonna 2017 se ilmoitti virallisesta ”lopetusohjelmasta”. Flashin elämästä ”, joka oli 31. joulukuuta 2020. Ei, että kukaan todella käyttää sitä enää.

Näyttökuva Adoben Flashin käyttöiän päättymissivusta ja tiedoista

Saatat silti törmätä parittomaan sivustoon, joka sanoo, että se vaatii Flash-laajennuksen jatkaakseen, mutta sinun pitäisi todennäköisesti siirtyä välilehtipalkkiin ja napsauttaa sulkemispainiketta. Se näyttää olevan oikea tapa toimia.