Skip to content

Miksi Google Assistant ei toimi puhelimeni kanssa?

19 de kesäkuu de 2021

Google Assistant on hyödyllinen työkalu, jonka avulla voit olla vuorovaikutuksessa puhelimesi kanssa puhuttujen komentojen avulla. Se on myös toimiva virtuaaliassistentti, joka voi käynnistää sovelluksia, kerätä tietoja ja suorittaa paljon muita tehtäviä. Joskus saatat kuitenkin huomata, että Google Assistant ei toimi oikein puhelimesi kanssa.

Google Assistantin ei toimi

Jos olet huomannut, että Google Assistant ei toimi puhelimesi kanssa, sinulla voi olla ongelma yhteensopivuudessa, asetuksissa, Google-sovelluksen vioittuneissa tiedoissa tai jossakin muusta ongelmasta.

Kuinka tarkistaa Google Assistant -yhteensopivuus

Kun Google Assistant ilmestyi ensimmäisen kerran, se toimi vain pienellä määrällä puhelimia. Yhteensopivuus on lisääntynyt siitä lähtien, mutta puhelimesi on silti täytettävä tietyt vähimmäisvaatimukset. Jos puhelimesi ei täytä näitä vaatimuksia, se ei voi käyttää Google Assistantia.

Google Assistant näytetään Android-puhelimessa.

Tässä ovat Google Assistantin vaatimukset:

 • Android 5.0 tai uudempi
 • Google-sovelluksen versio 6.13 tai uudempi
 • Google Play -palvelut on asennettu
 • Vähintään 1,0 (Android 5.0+) – 1,5 (Android 6.0+) Gt muistia
 • Määritä yhteensopiva kieli
 • Google-sovellus v. 6.13 tai uudempi.

Google Assistant toimii useilla kielillä, mukaan lukien kiina (perinteinen), tanska, hollanti, englanti, ranska, saksa, hindi, indonesia, italia, japani, korea, norja, puola, portugali (Brasilia), venäjä, espanja, ruotsi, Thai ja turkki. Äänentunnistus toimii kuitenkin parhaiten englannin kanssa.

Kuinka korjata muita Google Assistant -ongelmia

Jos Google Assistant on yhteensopiva puhelimesi kanssa ja se ei toimi, kokeile seuraavia vianmääritysvaiheita:

 1. Varmista, että Google Assistant on käytössä. Google Assistant on oletusarvoisesti aktiivinen joissakin laitteissa, mutta joissakin tapauksissa sinun on kytkettävä se ensin päälle. Jotkin Android-laitteet edellyttävät, että lataat Google Assistant -sovelluksen sen sijaan, että sisällytät sen Google-sovellukseen. Jos näin on puhelimessasi, lataa se suoraan Google Play -kaupasta.

 2. Kosketa ja pidä Android-laitteessasi Koti -painiketta. Vaihtoehtoisesti sano ”OK Google” tai ”Hei Google”.

 3. Valitse oikeassa alakulmassa tutkia (Muistuttaa kompassia.)

 4. Valitse oikeassa yläkulmassa profiilisi avatar ja valitse sitten asetukset.

  Näyttökuvat siirtymällä kohtaan Tutki asetuksia Android-laitteella.

 5. Valitse Avustaja.

 6. Alla Apulaitteet, valitse Android-laitteesi.

  Navigointi puhelimesi asetuksiin.

 7. Varmista Google Assistant on kytketty päälle.

 8. Varmista, että ”Hei Google” -tunnistus on päällä.

  Näyttökuvat Android-puhelimesta, joka näyttää, miten Okay Google otetaan käyttöön.

  Avaa Google-sovellus vaiheiden 2-6 mukaisesti ja varmista sitten Hei Google ja Google Assistant ovat päällä.

 9. Varmista, että mikrofoni toimii. Google Assistant ei toimi, jos se ei kuule sinua. Tarkasta mikrofoni silmämääräisesti ja varmista, että roskat eivät estä sitä. Mikrofonin puhdistaminen on samanlaista kuin latausportin puhdistaminen, ja voit käyttää esimerkiksi paineilmaa ja hammastikkuja pölyn, lian ja muiden materiaalien huolelliseen poistamiseen.

 10. Kokeile käyttää Google Assistantia rauhallisella alueella. Jos ”OK Google” ja ”Hei Google” -komennot eivät toimi ja olet meluisalla alueella, siirry hiljaiseen tilaan ja yritä uudelleen. Google Assistant pystyy melko hyvin valitsemaan äänesi joukosta, mutta liiallinen taustamelu voi estää sitä toimimasta oikein.

 11. Tarkista yhteys. Google Assistant ei toimi vain puhelimellasi. Sovellus lähettää äänikomennot Googlen palvelimille, jotka tekevät raskaan nostamisen. Varmista, että pystyt käyttämään Internetiä, ja tarkista, toimivatko muut datayhteyttä vaativat sovellukset. Yritä vaihtaa Wi-Fi-verkkoon, jos sellainen on käytettävissä.

 12. Käynnistä puhelin uudelleen. Joissakin tapauksissa Google Assistantissa tai Google-sovelluksessa voi olla ongelma, jonka yksinkertainen uudelleenkäynnistys voi korjata.

 13. Etsi Twitteristä #googleassistant, tarkista Googlen Google Assistant -tukifoorumi ja tutustu Google Assistantille omistettuun subredditiin. Tämän tyyppinen haku voi paljastaa, onko Google Assistantilla yleinen ongelma tai uusi vika Google Assistantilla, joka liittyy puhelimeesi tai käyttämääsi Android-versioon. Jos et näe ihmisten valittavan missään näistä paikoista, ongelma on todennäköisesti lopussa.

 14. Poista Bixby käytöstä, jos puhelimesi on ottanut sen käyttöön, koska se voi häiritä Google Assistantia. Sama pätee, jos puhelimessasi on Alexa. Varmista, että Google Assistant on ainoa aktiivinen virtuaaliavustaja puhelimessasi, ja tarkista, toimiiko se.

 15. Päivitä Google Play -palvelut, jos sinulla ei ole uusinta versiota.

  Kuvakaappaukset Google Play -palvelujen päivitysruudusta.

  Google Assistant vaatii Google Play -palveluja, joten päivityksistä jälkeen jääminen voi lopettaa sen toiminnan.

 16. Päivitä Android, jos sinulla ei ole uusinta versiota. Jos puhelimeesi on asennettu Android 4.4 tai vanhempi, Google Assistant ei ole käytettävissä. Päivitä uudempaan versioon tai päivitä puhelimesi, jos et voi enää päivittää käyttöjärjestelmää. Vaikka Google Assistant on yhteensopiva Android 5.0: n ja uudempien kanssa, puhelimesi laitteiston, asentamasi Android-version ja Google Assistantin välillä saattaa olla ristiriita.

  Kuvakaappaus, joka näyttää ajan tasalla olevan Android-puhelimen.

  Jos et käytä puhelimellesi uusinta Android-versiota, päivitä se kokonaan ja tarkista sitten, toimiiko Google Assistant.

 17. Kouluta Google Assistant -äänimalli uudelleen. Google Assistant pystyy ymmärtämään sinua vain, jos sillä on hyvä äänimalli. Jos sitä ei ole asetettu oikein aluksi tai jos äänimalli on vioittunut, se ei toimi oikein.

  Android-kuvakaappaukset, jotka osoittavat, miten Google Assistant -äänimalli opetetaan uudelleen.

  Voit opettaa äänimallin uudelleen noudattamalla vaiheita 2-6 ja siirtymällä sitten kohtaan Voice Match > Äänimalli > Kouluta äänimalli uudelleen.

 18. Jos Google Assistant ei vieläkään toimi ja olet äskettäin päivittänyt Google-sovelluksen juuri ennen ongelman alkamista, se voi olla ongelma.

Mitä tehdä, kun Google Assistant lakkaa toimimasta päivityksen jälkeen

Google rikkoo toisinaan Google Assistant -toiminnon päivittäessään Google-sovellusta, ja myös puhelimesi sovellustiedot voivat vioittua. Kun näin tapahtuu, paras vaihtoehto on tyhjentää paikallisesti tallennetut tiedot ja palata sovelluksen aiempaan versioon, jos mahdollista. Joissakin tapauksissa Google-sovelluksen päivitysten poistaminen ja päivityksen asentaminen uudelleen korjaa ongelmasi. Muissa tapauksissa joudut poistamaan päivityksen ja odottamaan, kunnes Google toteuttaa korjauksen, joka toimii tietyn laitteesi kanssa. Näin voit tyhjentää Google-sovelluksen välimuistin ja poistaa päivitykset:

 1. Mene asetukset > Sovellukset > Google. Sijasta Sovellukset, saatat nähdä Sovellukset ja ilmoituksettai jokin muu vastaava vaihtoehto.

  Android-kuvakaappaukset, joissa näkyy Asetukset-sovellus.

 2. Napauta Varastointi.

 3. Napauta Tyhjennä välimuisti.

 4. Napauta Hallitse tallennustilaa.

  Kuvakaappaukset Google-sovellusten hallinnasta.

 5. Napauta Tyhjennä kaikki tiedot.

 6. Palaa edelliseen näyttöön ja napauta (kolme pystysuoraa pistettä) tai Lisää valikko, jos sellainen on käytettävissä puhelimessasi.

 7. Napauta Poista päivityksetja napauta sitten OK.

  Näyttökuvat, jotka näyttävät, kuinka Google-sovelluksen päivitykset poistetaan.

  Tämä vaihtoehto ei ole käytettävissä kaikissa Android-versioissa. Jos et näe sitä, et voi yrittää tätä korjausta.

 8. Käynnistä puhelin uudelleen ja tarkista, toimiiko Google Assistant.

 9. Jos Google Assistant ei vieläkään toimi, yritä päivittää Google-sovellus. Jos se ei vieläkään toimi siinä vaiheessa, joudut odottamaan, että Google julkaisee korjauksen.