Skip to content

Miksi Google Stadian lataaminen epäonnistui

11 de heinäkuu de 2021
  • Google ilmoitti lopettavansa sisäisten pelien valmistamisen Stadia-pelialustalleen.
  • Asiantuntijoiden mukaan pelikehityspuolen sulkeminen johtuu sisällön puutteesta ja liikaa kunnianhimoa.
  • Google Stadia -alusta voi silti menestyä yksin, jos Google investoi enemmän infrastruktuuriinsa ja tekniikkaansa.
Sisällön puute ja liikaa kunnianhimoa saivat Google Stadian sulkemaan sisäisen kehitystiiminsä Stadia Games and Entertainmentin (SG&E), asiantuntijat sanovat. Hieman alle kaksi vuotta SG&E: n ilmoittamisen jälkeen Google sanoi lopettavansa omien peliensa valmistamisen Stadia-alustalle. Alusta on edelleen Googlen ainoa painopiste pelaamisen suhteen, mutta asiantuntijoiden mukaan Googlen tavoitteet tulla johtajaksi sisäisen pelisisällön luomisessa jäivät alle. ”Stadian tärkein ongelma Googlelle oli sisällön puute”, kirjoitti Jack.com Adams, server.comin sisältökirjailija, osoitteeseen Lifewire sähköpostissa. ”Maailman paras tekniikka kamppailee vakuuttamaan pelaajat, jos ei ole pelattavia pelejä.”

Googlen suuret tavoitteet

Google käynnisti virallisesti Google Stadian marraskuussa 2019 pilvipohjaisena pelialustana, joka toimii eräänlaisena pelien suoratoistopalveluna. Valitettavasti voit pelata pelejä ilman konsolia, kuten Playstation 5 tai Xbox Series X / S. Osa Google Stadiaa oli ainutlaatuisten alkuperäisten pelien luominen alustalle, jotta pelaajat saisivat enemmän ainutlaatuista sisältöä. Vaikka Google sanoi, ettei se investoi tulevaan sisältöön ”minkä tahansa lähiajan suunnitellun pelin” lisäksi, yritys lopulta sulki kehitystiiminsä julkaisematta yhtä alkuperäistä otsikkoa. Asiantuntijoiden mukaan Google oli liian innokas ottamaan Stadia-alustan käyttöön ja että sen olisi pitänyt odottaa, kunnes se saisi merkittävän kokoelman omia pelejä.

Jade Raymond, Googlen Stadian johtaja, puhuu GDC-pelikehittäjien konferenssissa 19. maaliskuuta 2019 San Franciscossa Kaliforniassa.

”Googlen olisi pitänyt antaa luovien joukkueiden löytää jalkansa ja kutsua laukaukset peleissä, joissa he työskentelivät, samalla kun viivästytti Stadiaa, kunnes sillä oli joitain omia pelejä näytettäväksi”, Adams sanoi. Toiset sanovat, että viime kädessä Google – loppujen lopuksi Big Tech -yritys – oli aivan liian varma siitä, että se pystyi lopettamaan omien peliensä tekemisen onnistuneesti lyhyessä ajassa ja rajoitetulla kokemuksella. ”Pelistudion pitäminen on korkean riskin ja korkean palkkion operaatio. Ja aivan kuten Hollywood-studion pitäminen, sinun on oltava valmis sijoittamaan paljon rahaa pelisalkkuun”, dosentti Dmitri Williams Annenberg School of Communication, University of Southern California, kertoi Lifewire puhelinhaastattelussa. ”Kuten Hollywood, [the games] eivät kaikki tule olemaan hittejä. ”” Maailman paras tekniikka kamppailee vakuuttamaan pelaajat, jos ei ole pelattavia pelejä. ”Vaikka muut Big Tech -yhtiöt ovat haarautumassa eri toimialoille, kuten itse ajavat ajoneuvot ja jopa valloittavat tilaa , Googlen kiinnostus peliteollisuuteen ei välttämättä tarkoita, että se menestyisi tällä alalla. ”Vaikka se on Google, sillä ei ollut kovin laajaa toimintaa – se ei vastaa Sonya tai Paramountia”, Williams sanoi. ”On outoa sanoa tämä Googlesta, mutta sen laajuus oli liian rajallinen, eikä se ajatellut tarpeeksi suurta täyttääkseen koko alustaansa.”

Google Stadian tulevaisuus

Jopa ilman omia sisäisiä pelejä, Stadia voi silti olla olemassa paljolti ilman Googlen tekemää sisältöä, asiantuntijat sanovat. Otetaan esimerkiksi sen onnistunut Cyberpunk 2077: n käyttöönotto viime vuoden lopulla. ”Tämä on kuin jos Netflix lopetti Netflix-ohjelmien tekemisen, mutta silti sillä oli suoratoistoalusta … se tulee olemaan edelleen onnistunut”, Williams sanoi. Williams lisäsi, että Google Stadian pilvipohjaisella alustalla on vielä paljon lupauksia, koska se antaa käyttäjille mahdollisuuden pelata pelejä ilman kalliita konsoleita, mikä tekee pelaamisesta paljon halvempaa. ”Alusta on edelleen todella iso juttu ja se on kannattava liiketoiminta, joka on todennäköisesti pelaamisen tulevaisuus”, Williams sanoi. ”Nämä ovat uskomattoman tehokkaita tekniikoita, jotka uhkaavat konsoliliiketoimintaa kokonaan.”

Googlen varapresidentti ja toimitusjohtaja Phil Harrison näyttää uuden Stadia-ohjaimen puhuessaan GDC 2019: ssä

Stadian alustalla on kuitenkin vielä muutamia vinkkejä, ennen kuin useammat pelaajat voivat suosia sitä perinteisiin konsoleihin nähden. Stadian yhteysongelmat ovat olleet huolissaan jo varhaisesta alusta alkaen palvelun infrastruktuurin takia. Tietysti, kun laajakaistayhteydet edistyvät edelleen Yhdysvalloissa (BroadbandNow’n tuoreen raportin mukaan), Stadia voisi lopulta saavuttaa tekniikan saadakseen siitä lopulta menestyksen. ”Suoratoistopalveluiden (peli) suorittamista on yritetty useita, ja tekniikan kehittyessä on siitä tullut paljon realistisempi”, Williams sanoi.