Skip to content

Miksi Googlen uusi sovellus on pelinvaihtaja puheterapiapotilaille

10 de heinäkuu de 2021

Tärkeimmät takeaways

  • Googlen uuden Look to Speak -sovelluksen tarkoituksena on auttaa puhe- ja liikuntarajoitteisia ihmisiä kommunikoimaan vaihtoehtoisilla tavoilla.
  • Sovellus mahdollistaa paremman saavutettavuuden ja lisää joustavuutta viestintään.
  • Asiantuntijoiden mukaan sovellus ei korvaa muita AAC-järjestelmiä, vaan pikemminkin täydentää niitä.
Google esitteli aiemmin viikolla esteettömyyssovelluksen ihmisille, joilla on puhe- ja motorisia häiriöitä. Puhe- ja kieliasiantuntijoiden mukaan Look to Speak -sovellus on hyödyllinen monille heidän potilailleen. Vaikka markkinoilla on runsaasti lisä- ja vaihtoehtoisia viestintälaitteita (AAC), asiantuntijat uskovat, että Look to Speakilla on paikka niiden joukossa joustavuuden ja saavutettavuuden ansiosta. ”On olemassa muita silmänkatsausjärjestelmiä, mutta ne edellyttävät erityistä laitteistoa, joten tämä on melko uraauurtavaa”, Colorado Boulderin yliopiston apulaisprofessori Allison Hilger ja puhekielipatologi kertoi Lifewire puhelimitse.

Kuinka se toimii

Sovellus käyttää jo älypuhelimiin sisäänrakennettua kasvojentunnistustekniikkaa. Ihmisten on yksinkertaisesti katsottava vasemmalle, oikealle tai ylöspäin ja valittava sanalausekkeesta haluamasi sanat, ja sovellus puhuu lauseet heidän puolestaan. Look to Speak antaa ihmisten myös räätälöidä sanansa ja lauseensa, jolloin he voivat käyttää aitoa ääntään. ”Koko suunnitteluprosessin aikana tavoitimme pienen ryhmän ihmisiä, jotka voisivat hyötyä tällaisesta viestintätyökalusta”, kirjoitti puhe- ja kieliterapeutti Richard Cave Googlen blogikirjoituksessa. ”Hämmästyttävää oli nähdä, kuinka Look To Speak pystyi toimimaan siellä, missä muut viestintälaitteet eivät voi helposti mennä – esimerkiksi ulkona, kauttakulussa, suihkussa ja kiireellisissä tilanteissa.” ”Silmäkatsausjärjestelmiä on muitakin, mutta ne edellyttävät erityistä laitteistoa, joten tämä on melko uraauurtavaa.” Sovellus on tällä hetkellä saatavilla Android-laitteille, joissa on Android 9.0 -järjestelmä tai uudempi. Lifewire otti yhteyttä Googleen selvittääkseen, aikooko se laajentaa sovellusta myös iOS-laitteisiin. Yritys vastasi sähköpostitse ja sanoo, ettei sillä ole ”aikomuksia jakaa tällä hetkellä”. Tietenkin on olemassa monia muita tekniikka- ja AAC-sovelluksia ja -järjestelmiä, jotka tekevät mitä Look to Speak haluaa tehdä, mutta niiden monimutkaisuus vaihtelee huomattavasti. ”Esimerkiksi matalimman teknologian järjestelmä olisi joitain kuvia ja joku voisi osoittaa niihin”, Hilger sanoi. ”On muitakin teknisiä laitteita, joihin voit tallentaa itsesi järjestelmään ja joku painaa painiketta ja siinä sanotaan tuo sana tai lause.”

Kuvakaappaus ulkonäöstä puhua simuloidulla puhelimella ja sen vieressä oleva silmä.

Hilger sanoi, että parhaat silmänkatsausjärjestelmät voivat olla melko kalliita, tarvitsevat vakuutuksen tai niillä voi olla pitkä odotusaika tilaamisen ja tosiasiallisen vastaanottamisen välillä. Vaikka puhe- ja kieliteollisuuden tekniikka kehittyy, Hilger sanoi, että Look to Speak -sovellusten kaltaiset sovellukset tarjoavat lupaavan tulevaisuuden AAC-järjestelmille. ”Tavoitteenani on auttaa ihmisiä kommunikoimaan paremmin [Look to Speak] antaa heille uuden hyödyllisen viestintävälineen ”, hän lisäsi.

Edut ja huolenaiheet

Kaiken kaikkiaan puhekieliasiantuntijat ovat optimistisia sovelluksesta monista syistä. Ensinnäkin Hilger sanoi, että useimmat AAC-laitteet ovat valtavia ja isoja, eikä niitä ole yhtä käytännöllistä kuljettaa julkisesti. ”On mahdollista, että ihmiset olisivat halukkaampia käyttämään tätä sovellusta, koska se tuntuu helpommalta heidän käsissään ja he tuntevat paremmin puhelimensa”, hän sanoi. ”Heidän ei tarvitse oppia kokonaan uutta järjestelmää – se on vain toinen sovellus heidän puhelimessaan.” Hilgerillä on kuitenkin joitain varauksia sovelluksesta, erityisesti siitä, että se on Googlen tekemä. ”Meillä on kaikki nämä yritykset, jotka ovat jo erikoistuneet AAC: hen ja ovat olleet olemassa jo ikuisesti”, hän sanoi. ”Olen huolissani siitä, että Google pääsee peliin ja tavallaan tukahduttaa nämä erikoistuneet yritykset.”

Puheterapeutti, joka käyttää älypuhelinta videoneuvottelupuheluun.

Hän sanoi, että Tobii Dynavoxin kaltaiset yritykset ovat olleet alalla jo vuosia, ja niillä on enemmän asiantuntemusta puhehäiriöistä. Monille näistä erikoistuneista yrityksistä heillä on koko joukko puhekielipatologeja, jotka työskentelevät yhdessä tietojenkäsittelytieteiden ja ohjelmistoinsinöörien kanssa. ”Haluaisin nähdä lisää innovaatioita, kuten Look to Speak, mutta haluan myös tekniikan toimivan yhdessä puheen asiantuntijoiden kanssa, koska viestintä on todella monimutkaista”, Hilger sanoi. Kaiken kaikkiaan Hilger sanoi, että hän saisi potilaiden käyttämään sovellusta yhdessä alalla tehtyjen monimutkaisempien AAC-järjestelmien kanssa. ”[Look to Speak] ei korvaa monimutkaisempia järjestelmiä, mutta se voi täydentää niitä ”, hän sanoi.