Skip to content

Miksi HDR on iOS: n YouTube-sovelluksessa?

10 de heinäkuu de 2021

Tärkeimmät takeaways

  • HDR on lyhenne sanoista High Dynamic Range.
  • Dolby Vision on suunnilleen sama kuin HDR10, vain fiksumpi siitä, mitä se tallentaa.
  • iPhone ja monet OLED-näytöillä varustetut Android-puhelimet tukevat HDR-toistoa.

YouTuben iPhone-sovellus tukee nyt HDR-videota, joten saat tummemmat mustat ja kirkkaammat valkoiset, kun katselet videota iPhone 12: lla. Mutta mikä HDR tarkalleen on? Onko siitä syytä tietää? Ja mitkä sovellukset tukevat sitä? HDR on lyhenne sanoista High Dynamic Range, mutta sillä ei ole mitään tekemistä niiden kauheiden satujen näköisten valokuvien kanssa, jotka ovat samannimisiä. Se on tapa kaapata laajempi valo (ja pimeä) ja toistaa se sitten. Se on saatavana HDR-televisioissa, mutta se on melko uusi tekniikka mobiililaitteille. Nyt se on saatavilla iOS: n YouTube-sovelluksessa, mutta on myös muita sovelluksia, jotka tukevat sitä. ”Jos olet tuottaja, HDR-video voi nostaa työtäsi, koska se on yksinkertaisesti kirkkaampaa ja värikkäämpi kuin tavallinen video”, kirjoittaa EngadgetSteve Dent kuvaa HDR-projektia. ”Edut ovat dramaattisempia kuin 4K, mikä tarjoaa vain ylimääräisen tarkkuuden, jota monet ihmiset eivät edes näe.”

Katso lisää HDR: llä

Jos puhelimellasi tai tabletillasi on OLED-näyttö, se todennäköisesti tukee HDR-videota. Tämä johtuu siitä, että OLED: llä on paljon parempi dynaaminen alue kuin tavallisilla LCD-näytöillä. LED-paneeleissa on aina päällä oleva paneeli, joka palaa LCD-pikseliruudukon takana. Itse pikselit ovat vain värisuodattimia. Jos nämä pikselit kytketään pois päältä, ne estävät valon ja tekevät – oletettavasti – mustaksi. Mutta valo vuotaa aina reunojen tai pikselien läpi, mikä tekee siitä vähemmän kuin mustan. OLED poistaa taustavalon. Jokainen yksittäinen pikseli luo oman valonsa, ja kun se sammutetaan, se sammuu. Tämä tarkoittaa, että musta OLED-näytöllä ei ole vain enemmän mustaa, vaan myös käyttää vähemmän virtaa.

IOS: ssä voit katsella HDR-videota iPhone X: ssä ja XS: ssä, iPhone 11 Prossa ja kaikissa iPhone 12 -malleissa. Yksikään iPad ei ole OLED-näyttöä, ja uusimmissa huippuluokan Android-laitteissa on OLED-näytöt. Tarkista asia valmistajan teknisistä tiedoista.

HDR-sovellukset

Jos haluat katsella HDR-videota YouTube-sovelluksessa, napauta vain sovelluksen oikeassa yläkulmassa olevaa kolmea pystysuoraa pistekuvaketta. Tämä avaa videoiden suoratoistoasetukset ja näet, onko videosta saatavana HDR-versio. Luettelossa voi olla useita resoluutioita – esimerkiksi 1080p60HDR -, joten valitse haluamasi. On myös muita sovelluksia, jotka tukevat HDR-toistoa. Yksi on Applen videonmuokkaussovellus Clips, joka tallentaa myös HDR-muodossa. Toinen loistava vaihtoehto on Infuse, yksi iOS: n ja Apple TV: n parhaista videoiden katselusovelluksista. Infuse tukee HDR-videota automaattisesti heti, kun toistat sen, kunhan laite tukee sitä.

HDR Dolby Vision -tallennus

Lopuksi voit myös tallentaa oman HDR-videosi. IPhone 12 voi kaapata HDR-videoita Dolby Vision -ohjelmalla, mikä tarkoittaa, että kaapatun videon kirkkausalue voi muuttua. Esimerkiksi, jos olet sisällä illalla, käytettävissä olevan valon alue kulkee huoneesi pimeimmistä kulmista huoneen suhteellisen himmeisiin valaistuihin osiin. Liiku ulkona päivän aikana, ja alue muuttuu, se on paljon laajempi. Dolby Visionin etuna on, että se voi sopeutua näihin vaihteleviin alueisiin kohtauksittain tai kehys kerrallaan koko elokuvan keskiarvoistamisen sijaan.

Ja tietysti kaikki HDR-videot, jotka kuvaat itse, voidaan toistaa (ja jopa muokata) Valokuvat-sovelluksen sisällä. HDR saattaa tuntua kiusalliselta etenkin puhelimessa, mutta se on vain yksi esimerkki puhelimissamme olevien valokuvien ja videoiden jatkuvasta parantamisesta. ”Suoraan äänittäminen Dolby Vision -sovelluksella on todella vaikuttava ominaisuus, jota parannetaan varmasti peräkkäisissä iPhone-laitteissa”, kirjoittaa Joseph Keller osoitteessa iMore. Kun katsot kotivideoitasi vuosien päästä, olet onnellinen, että otit parhaan mahdollisen videon.