Skip to content

Miksi HTML: ssä on erilaisia ​​versioita

11 de heinäkuu de 2021

HTML-versiot edustavat standardoituja parannuksia World Wide Webin peruskielelle. Kun uusia tekniikoita kehitetään ja tehokkaampia menetelmiä haluttujen verkkosivujen tulosten saavuttamiseksi kehittyy, kehittäjät ja järjestelmänvalvojat sopivat hyväksyttyihin kielistandardeihin ja nimeävät ne sitten numeroiden avulla järjestyksen ja yhtenäisyyden lisäämiseksi verkkoon.

HTML-versiot

Ensimmäisessä HTML-versiossa ei ollut numeroa, mutta sitä kutsuttiin vain HTML: ksi. Sitä käytettiin yksinkertaisten verkkosivujen luomiseen vuodesta 1989 lähtien, ja se toimi tarkoituksella vuoteen 1995 asti. Vuonna 1995 syntyi Internet Engineering Task Force (IETF) standardoitu HTML ja HTML 2.0. Vuonna 1997 World Wide Web Consortium (W3C) esitteli seuraavan HTML-version: HTML 3.2. Sitä seurasi HTML 4.0 vuonna 1998 ja 4.01 vuonna 1999. Sitten W3C ilmoitti, että se ei enää luo uusia HTML-versioita ja sen sijaan alkaa keskittyä laajennettavaan HTML: ään tai XHTML: ään. He suosittelivat web-suunnittelijoiden käyttämään HTML 4.01: ää HTML-dokumentteihinsa. Noin tässä vaiheessa kehitys hajosi. W3C keskittyi XHTML 1.0: een, ja XHTML Basicin kaltaisista asioista tuli suosituksia vuodesta 2000 eteenpäin. Suunnittelijat vastustivat kuitenkin siirtymistä XHTML: n jäykkään rakenteeseen, joten vuonna 2004 Web Hypertext Application Technology Working Group (WHATWG) aloitti uuden HTML-version kehittämisen, joka ei ole yhtä tiukka kuin XHTML. Tätä kutsuttiin HTML 5: ksi.

Päätetään HTML-versiosta

Ensimmäinen päätös verkkosivua luodessasi on, kirjoitetaanko HTML- vai XHTML-muodossa. Jos käytät editoria, kuten Dreamweaver, tämä valinta ilmoitetaan valitsemassasi DOCTYPE-muodossa. XHTML: llä ja HTML: llä on useita eroja. Yleensä XHTML on HTML 4.01, joka on kirjoitettu uudelleen XML-sovellukseksi. Jos kirjoitat XHTML-tiedostoa, sen syntaksista tulee tiukempi, ja kaikki attribuuttisi noteerataan, tagit suljetaan. Voit myös muokata asiakirjaa XML-editorissa. HTML on paljon löyhempi, joten voit pudottaa attribuuttien lainausmerkit, jättää tagit sulkematta ja niin edelleen. Miksi sinun pitäisi valita HTML? Nämä syyt voivat ajaa sinut enemmän kohti valintaa:

 • HTML voi viedä vähemmän tilaa, joten lataa se nopeammin.
 • HTML on anteeksiantavampi ja helpompi oppia. Esimerkiksi, jos jätät tageja HTML-koodiin, koodi toimii silti luotettavasti.
 • Jotkut vanhemmat selaimet reagoivat tehokkaammin HTML: ään kuin XHTML: ään.

Voit sen sijaan valita XHTML, jos tarpeesi vastaavat enemmän näitä kohtia:

 • XHTML on tiukempi tagien alku- ja loppupäässä, joten tyylit ja tapahtumat voidaan kiinnittää helpommin.
 • XHTML integroituu hyvin muihin ohjelmointikieliin, koska XML on laajasti käytettävissä.
 • Jotkin selaimet reagoivat luotettavammin XHTML: ään, joten sivut näkyvät johdonmukaisesti, jopa eri alustoilla.

Jotkut saattavat väittää, että neljäs versio on ”no-DOCTYPE” -versio. Tätä kutsutaan usein omituinen tila ja viittaa HTML-asiakirjoihin, joille ei ole määritelty DOCTYPE-muotoa ja jotka tämän seurauksena näyttävät omituisesti eri selaimissa.

HTML 5 ja XHTML

HTML 5: n myötä (toisinaan ilmaistuna ilman välilyöntiä HTML5) kieli kumoaa XHTML: n ja kaikki aiemmat HTML-versiot. HTML 5: stä on tullut Internetin vakiokieli, ja nykyiset selaimet hyväksyvät sen eniten. Käytä vain vanhempia HTML-versioita (esim. 4.0, 3.2 jne.), Jos sinulla on erityinen syy siihen. Jos sinulla ei ole erityistä tilannetta, joka vaatii jotain muuta, sinun on käytettävä HTML 5: tä.

DOCTYPE-ilmoituksen antaminen

Muista käyttää DOCTYPE-tiedostoa HTML-asiakirjassa. DOCTYPE-toiminnon käyttäminen varmistaa, että sivusi näytetään haluamallasi tavalla. Jos työskentelet HTML 5: n kanssa, DOCTYPE-ilmoituksesi on yksinkertaisesti:

Muut eri versioiden DOCTYPE-tiedostot ovat:

HTML

 • HTML 4.01 siirtymävaiheessa
 • HTML 4.01 tiukka
 • HTML 4.01 -kehysjoukko
 • HTML 3.2

XHTML

 • XHTML 1.0 siirtymävaiheessa
 • XHTML 1.0 tiukka
 • XHTML 1.0 -kehysjoukko
 • XHTML 2.0

Alusta mla apa chicago Sinun viitteesi

Kyrnin, Jennifer. ”Miksi HTML: ssä on erilaisia ​​versioita?” ThoughtCo, toukokuu. 14, 2021, thinkco.com/why-different-html-versions-3471349.
Kyrnin, Jennifer. (2021, 14. toukokuuta). Miksi HTML: ssä on erilaisia ​​versioita. Haettu osoitteesta https://www.thoughtco.com/why-different-html-versions-3471349
Kyrnin, Jennifer. ”Miksi HTML: ssä on erilaisia ​​versioita?” ThoughtCo. https://www.thoughtco.com/why-different-html-versions-3471349 (käytetty 11. heinäkuuta 2021).