Skip to content

Miksi jotkut iTunes-kappaleet ovat ”ostettuja” ja toiset ”suojattuja”?

8 de heinäkuu de 2021

ITunes-kirjastosi kappaleet saattavat näyttää olennaisilta osin samoilta, koska ne kaikki ovat äänitiedostoja. Mutta jos katsot tarkkaan, huomaat, että vaikka monet kappaleista ovat samanlaisia ​​äänitiedostoja, toiset eroavat toisistaan ​​suurilla tavoilla. Tavat, joilla kappaleet eroavat, voivat määrittää, mistä ne hankitaan ja mitä voit tehdä niiden kanssa. Tämän artikkelin ohjeet koskevat iTunesin versiota 12, joka julkaistiin alun perin vuonna 2014.

Kappaleen tiedostotyypin löytäminen iTunesista ja macOS Musicista

Kappaleen tiedostotyypin tunnistaminen on lähes identtistä sekä iTunesissa että MacOS Catalinan musiikkisovelluksessa (10.15). Tässä on mitä tehdä.

 1. Avaa iTunes tai Music ja siirry musiikkikirjastoosi.

  • Napsauta iTunesissa Laulut alla Kirjasto -osio vasemmalla, kun olet Kirjasto välilehti.
  • Valitse Musiikki-kohdassa Laulut alla Kirjasto otsikko vasemmassa ruudussa.
 2. Napsauta kirjaston kappaleen nimeä hiiren kakkospainikkeella avataksesi asetusvalikon.

 3. Valitse Saada tietoa. ITunesissa komentoa kutsutaan Kappaleen tiedot.

  Hanki tietoa laulamisesta macOS Musicissa

 4. Klikkaa Tiedosto välilehti.

  Tiedosto-välilehti Musiikin tietoikkunassa

 5. Tiedostotyyppi näkyy vieressä Ystävällinen.

  Tiedosto-välilehti Musiikki-sovelluksessa

Yleisimmät tiedostotyypit iTunesissa ja Musiikissa

Kappaleen tiedostotyyppi liittyy siihen, mistä se on peräisin. CD: ltä kopioimasi kappaleet näkyvät iTunesissa tuontiasetusten perusteella (yleensä AAC- tai MP3-tiedostoina). ITunes Storesta, Amazonista tai Apple Musicista ostetut kappaleet saattavat olla jotain muuta. Tässä on joitain yleisimpiä tiedostoja, jotka löytyvät iTunes-kirjastosta ja mitä kukin tarkoittaa:

 • AAC-äänitiedosto: tavallinen AAC (Advanced Audio Coding) -tiedosto tulee muuntamalla MP3 tai kopioimalla kappale CD: ltä iTunesin sisäänrakennetulla AAC-kooderilla. AAC on MP3: n seuraaja.
 • Vastaava AAC-äänitiedosto: tavallinen AAC-äänitiedosto, paitsi että tietokoneesi tai iOS-laitteesi latasi sen iCloud-tililtäsi iTunes Matchin avulla.
 • Apple Music AAC -äänitiedosto: tavallinen AAC-tiedosto paitsi Apple Music. lisäsi sen kirjastoosi. Tällä tiedostotyypillä on joitain digitaalisten oikeuksien hallinnan (DRM) rajoituksia, kuten aktiivisen Apple Music -tilauksen vaatiminen. Jos peruutat tilauksesi, menetät kappaleen käyttöoikeuden. Et myöskään voi polttaa Apple Music -kappaleita CD-levylle.
 • MPEG-äänitiedosto: tavallinen MP3-tiedosto, klassinen digitaalinen äänimuoto. Olet ehkä ladannut sen verkosta tai iTunes repäisi kappaleen CD-levyltä iTunesin sisäänrakennetulla MP3-kooderilla.
 • Suojattu AAC-äänitiedosto: Tämä oli oletusarvoinen tiedostotyyppi kappaleille, jotka käyttäjät ostivat iTunes Storesta ennen DRM-vapaan iTunes Plus -muodon käyttöönottoa huhtikuussa 2009. Suojattu tarkoittaa tässä tapauksessa, että DRM rajoittaa sen laitteisiin, joilla on lupa käyttää Apple ID: tä osta kappale. Tämä rajoitus estää kappaleen kopioinnin tai jakamisen.
 • Ostettu AAC-äänitiedosto: Ostetusta AAC-tiedostosta suojattu AAC-tiedosto tulee, kun se päivitetään iTunes Plus -muotoon. Näillä tiedostoilla ei ole enää DRM-pohjaisia ​​kopiointirajoituksia. Kaikki iTunes Storen huhtikuun 2009 jälkeen myydyt kappaleet ovat DRM-vapaassa ostetun AAC-äänitiedostomuodossa.

Voitko jakaa ostettua musiikkia?

Paitsi että musiikin jakaminen on laitonta (ja vie rahaa musiikin tekevien muusikoiden taskuista), suojatuissa AAC-tiedostoissa on joitain asioita, joiden avulla levy-yhtiöt voivat selvittää, kuka on laittomasti jakanut kappaleen. Suojatuissa AAC / iTunes Plus -kappaleissa on tietoja, jotka tunnistavat kappaleen ostaneen ja jakavan käyttäjän nimen perusteella. Jos jaat musiikkisi ja levy-yhtiöt haluavat jäljittää sinut ja haastaa sinut tekijänoikeusrikkomusten vuoksi, se on helpompaa. Yksi poikkeus tästä säännöstä on musiikki, jonka jaat perheenjäsenten keskuudessa, jotka on perustettu osana perheenjakoa. . Tällainen musiikin jakaminen ei aiheuta oikeudellisia ongelmia.