Skip to content

Miksi kannettava tietokone toimii niin hitaasti

11 de heinäkuu de 2021

Onko kannettava tietokone hidasta? Huolimatta siitä, onko se vanha vai uusi, Windows PC tai Mac, hitaan kannettavan tietokoneen käyttö ei ole nautinnollinen kokemus. Jos etsit tapoja saada kannettava tietokone toimimaan nopeammin päivittämällä se nopeammalla tallennustilalla ja RAM-muistilla tai poistamalla kohteita, jotka saattavat hidastaa sinua, kuten haittaohjelmia, viruksia ja jopa virustorjuntaohjelmia, tai haluat vain virtaviivaistaa kannettava tietokoneesi optimaalisen suorituskyvyn saavuttamiseksi, tämä on oikea paikka aloittaa. Olemme koonneet nämä kannettavan tietokoneen suorituskykyyn liittyvät vinkit, jotka voivat puhaltaa vanhan kannettavan tietokoneen uudelle hengelle tai saada uuden todella nousemaan.

Haittaohjelmat, virukset ja virustorjunta

Olipa kyse mainosohjelmista, vakoiluohjelmista tai viruksista, haittaohjelmat voivat olla johtava syy tietokoneen hidastumiseen. Vaikka viruksilla, mainosohjelmilla, troijalaisilla ja vakoiluohjelmilla on ainutlaatuiset elementit, jotka luokittelevat ne, aiomme pitää ne kaikki haittaohjelmien sateenvarjon alla, kun paha demoni kutee, emmekä halua nähdä kannettavissamme. Riippumatta siitä, minkä tyyppinen kannettava tietokone sinulla on, Windows, Mac tai Linux, sinun tulisi harkita jonkinlaista haittaohjelmien torjuntasovellusta ensimmäisenä puolustuslinjana.

Windows- ja Linux-käyttäjille aktiiviset haittaohjelmien torjuntasovellukset, jotka voivat skannata kannettavan tietokoneen sekä taustalla että tarvittaessa, ovat hyvä valinta. Mac-käyttäjille on-demand-haittaohjelmien skanneri voi olla tällä hetkellä parempi valinta, koska se ei vie resursseja paitsi silloin, kun se on käytössä. Mutta älä kulkeudu; yksi haittaohjelmien poisto-skanneri on riittävä suoja. Useamman kuin yhden käyttäminen kerralla johtaa todennäköisemmin hitaaseen, reagoimattomaan tietokoneeseen kuin uusien haittaohjelmien löytämiseen.

Liian monta sovellusta auki

Tarvitsetko todella kaikkia näitä sovelluksia käynnissä? Yleinen syy kannettavan tietokoneen hidastumiseen on aktiivisten sovellusten suuri määrä. Jokainen sovellus syö järjestelmäresursseja, mukaan lukien RAM-muistin, levytilan (luotavien väliaikaisten tiedostojen muodossa) sekä suorittimen ja näytönohjaimen suorituskyvyn. Ja vaikka taustalla toimivat sovellukset saattavat olla poissa näkyvistä, ne kuluttavat silti joitain kannettavan tietokoneen rajallisia resursseja. Mutta se ei ole vain avoimien sovellusten määrä, vaan myös se, miten käytät sovellusta. Hyvä esimerkki on verkkoselaimesi. Kuinka monta välilehteä sinulla on auki? Suurin osa verkkoselaimista käyttää hiekkalaatikkotekniikkaa eristääkseen jokaisen avoimen ikkunan ja välilehden muista. Tämä tarkoittaa, että voit pitää jokaisen avoimen selainvälilehden tai ikkunan ikään kuin se olisi avoin yksittäinen selainohjelma. Katso, kuinka nopeasti ”avoimien sovellusten” määrä kasvaa ja miten sillä on vaikutuksia kannettavan tietokoneen resursseihin? Tottuminen sulkemaan käyttämättömät sovellukset ja avaamalla vain tarvitsemasi sovellukset on hyvä tapa auttaa hallitsemaan resursseja ja kannettavan tietokoneen suorituskykyä.

 • Sulje sovellukset, kun olet lopettanut niiden käytön.
 • Sulje selaimen välilehdet, joita et enää tarvitse.

Ohjaa käynnistyskohteita

Sinun tulisi myös harkita sovellusten automaattisen käynnistymisen estämistä. Kaikkien tärkeimpien käyttöjärjestelmien avulla voit määrittää sovelluksia, jotta ne käynnistyvät automaattisesti, kun käynnistät tietokoneen. Nämä voivat säästää aikaa, kun sinun ei tarvitse muistaa käynnistää tiettyjä sovelluksia, mutta unohdamme poistaa usein, vaikka emme enää käytä sovellusta. Jos ei muuta, on hyvä katsoa, ​​mitä on alkamassa.

 • Mac-käyttäjät: Poista kirjautumiskohteet, joita et tarvitse.
 • Windows-käyttäjät: Estä ohjelmien lataaminen Windowsin käynnistyksen yhteydessä.

Vapauta levytilaa

Jos käynnistysasemassasi ei ole tarpeeksi vapaata tilaa, pakotat kannettavan tietokoneen työskentelemään kovemmin järjestelmän ja sovellusten käyttämien väliaikaisten tiedostojen sijoittamiseksi tarvittavan tilan löytämiseksi (toinen syy rajoittaa sovellusten määrää). Järjestelmä varaa myös levytilaa virtuaalimuistille, mikä on tapa, jolla käyttöjärjestelmä puristaa lisää RAM-tilaa siirtämällä vanhempia tietoja RAM-muistista hitaammalle levylle. Kun tilaa supistuu, kannettava tietokone voi hidastua käyttöjärjestelmän yleiskustannusten kasvaessa, kun se yrittää hallita näitä tallennustehtäviä. Voit helpottaa yleiskustannuksia varmistamalla, että kannettavalla tietokoneellasi on aina runsaasti vapaata tilaa. Yleisenä ohjeena on, että vähintään 10-15 prosentin tilan pitäminen vapaana varmistaa, että kannettava tietokoneesi ei koe dramaattista hidastumista tallennusongelmien vuoksi. Vielä parempi, voit varmistaa, että sinulla ei ole lainkaan tallennusongelmia pitämällä 25 prosenttia tai enemmän vapaata tilaa käyttöjärjestelmän käytettävissä käytettäväksi sopivaksi katsomallaan tavalla. Windows sisältää kätevän sisäänrakennetun apuohjelman levyn puhdistamiseen. Jos tarvitset apua levyn suuressa puhdistuksessa, tutustu 9 vapaaseen levytilan analysaattorityökaluun. Mac-käyttäjät löytävät lisätietoja, kuinka paljon vapaata asematilaa tarvitsen Macissani? Pitäisikö sinun eheyttää levyt? Yleensä ei. Sekä Mac- että Windows-kannettavat tietokoneet pystyvät eheyttämään asematilaa lennossa, kunhan vapaata tilaa on riittävästi. Tietysti sinulla voi olla erityisiä eheytystarpeita sen mukaan, mihin käyttötarkoitukseen kannettava tietokone asetetaan. Muista vain: älä koskaan eheytä SSD-asemaa.

 • Pidä käynnistysasemassa runsaasti vapaata tilaa.
 • Aseman eheyttämistä ei ehkä tarvita.

Vähennä visuaalisia tehosteita

Jos sinulla on uusi kannettava tietokone, jossa on uusin ja suurin suoritin ja grafiikkasuoritin, sinun ei ehkä tarvitse leikata joitain hulluja visuaalisia tehosteita, jotka sekä Mac- että Windows-käyttöjärjestelmät näyttävät haluavan heittää kasvoillemme. Mutta vaikka et tarvitse, saatat silti haluta. Joidenkin käyttöjärjestelmän visuaalisten tehosteiden poistaminen voi auttaa parantamaan yleistä suorituskykyä varmistamalla, että CPU ja GPU eivät ole kiireisiä hyödyttömillä silmäkarkeilla, kun tarvitset prosessoreiden tuottavaa käyttöä. Mac-käyttäjien mielestä monia visuaalisia tehosteita hallitaan erilaisissa järjestelmävalintaruuduissa, kuten Telakka ja Esteettömyys. Windowsilla on omat järjestelmän ominaisuuksiensa asetukset, jotka vaikuttavat suorituskykyyn. Voit oppia visuaalisten ominaisuuksien käyttämisestä ja hallinnasta oppaastamme Visuaalisten tehosteiden säätäminen tietokoneen nopeuden parantamiseksi. Useimmissa tapauksissa visuaalisten tehosteiden lieventäminen tuottaa paljon reagoivamman käyttöliittymän ja pitää resurssit käytettävissä niitä tarvitseville sovelluksille.

 • Vähennä graafista silmäkarkkia minimiin.

Päivitä RAM, levy, grafiikka ja akku

Toistaiseksi olemme puhuneet suorituskyvyn hallitsemisesta pitämällä vähemmän sovelluksia auki, lisäämällä käynnistyslevyn vapaan tilan määrää poistamalla tiedostoja ja yleensä hallinnoimalla kannettavan tietokoneen resursseja. Mutta entä jos sinulla on sovellus, joka olisi parempi esiintyjä, jos sillä olisi paljon enemmän RAM-muistia tai levytilaa tai huippuluokan GPU? Tai ehkä saat vain paljon enemmän tekemistä kannettavalla tietokoneellasi, jos se voisi toimia pidempään latauksella. Kannettavan tietokoneen mallista riippuen voit ehkä parantaa yleistä suorituskykyä lisäämällä asennetun RAM-muistin määrää, siirtymällä nopeammalle tai suuremmalle (tai molemmille) levylle, päivittämällä suorittimen tai GPU: n tai jopa vain vaihtamalla akun, saadaksesi jonkin verran ylimääräinen ajonaika. Tällaiset päivitykset voivat tuoda merkittäviä suorituskyvyn parannuksia, yleensä halvemmalla kuin kannettavan tietokoneen vaihtaminen. Selvitä, voitko päivittää (tai pitäisikö) päivittää kannettavaa tietokonetta, ottamalla yhteyttä valmistajaan ja ostamalla sitten komponenttien parhaat päivityshinnat.

 • Enemmän RAM-muistia on enemmän tilaa sovellusten suorittamiseen.
 • Nopeampi asema antaa sovellusten avautua ja toimia nopeammin.
 • Graafisesti intensiiviset sovellukset voivat toimia paremmin päivitetyllä grafiikkamoottorilla.
 • Vanhan kannettavan tietokoneen akun vaihtaminen voi pidentää ajoaikoja.

Pidä ohjelmisto ajan tasalla

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä, käyttöjärjestelmän ajan tasalla pitäminen voi lievittää virheiden aiheuttamia hidastumisia; se auttaa myös korvaamalla järjestelmätiedostot, jotka ovat saattaneet vioittua ajan myötä. Sama pätee sovelluksiisi. Pidä ajan tasalla Windows-päivityksellä tai päivitä Mac-tietokoneesi Mac App Storesta.

 • Pidä käyttöjärjestelmäsi ja sovelluksesi ajan tasalla. Jos olet tyytyväinen siihen, monet järjestelmät ja sovellukset tarjoavat automaattisen päivityksen, joten sinun ei tarvitse edes muistaa tehdä mitään pysyäksesi ajan tasalla.

Se ei välttämättä ole sinun koneesi

Jos mikään näistä vinkeistä ei tunnu toimivan tai vain tietyt tietokoneesi prosessit ovat hitaita, harkitse muiden vaihtoehtojen tarkastelua, kuten Internet-suorituskyvyn parantamista. Ei ehkä tietokoneesi ole ongelma.