Skip to content

Miksi minun on käytettävä erikoislaseja 3D-katseluun?

18 de kesäkuu de 2021

3D-televisiot lopetettiin vuonna 2017. Suosion heikkenemiseen oli useita syitä, mutta useimmat syyt johtuivat siitä, että silmälaseja oli käytettävä. Ne näyttävät typeriltä ja voivat olla melko epämukavia. Monet ihmiset eivät ymmärrä, miksi 3D-kuvien katseluun tarvitaan lasit. Tässä oppaassa keskustelemme miksi.

Kaksi silmää, kaksi kuvaa

Syy miksi ihmiset, joilla on kaksi toimivaa silmää, näkevät 3D: n luonnossa, johtuu siitä, että vasemmalla ja oikealla silmällä on kullakin oma näkökulma, erotettu tuumalla tai kahdella. Silmien välinen pieni etäisyys kompensoi hienovaraisesti näkökentän esineitä ja tarjoaa ulottuvuuden. Kun silmämme vastaanottavat heijastuneen valon, joka hyppää pois esineistä, valo sisältää kirkkauden ja väritietojen lisäksi myös syvyysvihjeitä. Silmät lähettävät offset-kuvat aivoihin, jotka yhdistävät ne yhdeksi 3D-kuvaksi. Tämän avulla voimme paitsi nähdä esineiden oikean muodon ja tekstuurin, myös antaa meille mahdollisuuden määrittää esineiden välinen etäisyys avaruudessa. Koska televisiot ja videoprojektorit näyttävät kuvia tasaisella pinnalla, ei ole luonnollisia syvyysvihjeitä, joiden avulla voimme nähdä tekstuurin ja etäisyyden oikein. Syvyys, jonka luulemme näkemän, on peräisin muistista siitä, kuinka olemme nähneet samanlaisia ​​esineitä sijoitettuna todelliseen ympäristöön muiden mahdollisten tekijöiden ohella.

Kuinka 3D toimii televisioiden, videoprojektorien ja lasien kanssa

Jos haluat nähdä kuvia, jotka näkyvät litteällä näytöllä 3D: nä, ne on koodattava ja näytettävä ruudulla kahtena siirtymättömänä tai päällekkäisenä kuvana, jotka yhdistetään sitten yhdeksi 3D-kuvaksi. 3D-televisiot ja projektorit koodaavat erilliset vasemman ja oikean silmän kuvat fyysiseen tietovälineeseen. Koodattu signaali lähetetään televisioon ja TV dekoodaa signaalin näyttämällä vasemman ja oikean silmän tiedot näytöllä. Dekoodatut kuvat näkyvät kahtena päällekkäisenä kuvana, jotka näyttävät hieman epätarkka, kun niitä tarkastellaan ilman 3D-lasia. 3D-lasien kautta vasemman silmän linssi saa kuitenkin yhden kuvan, kun taas oikean silmän linssi vastaanottaa toisen. Kun vasen ja oikea kuva pääsevät kumpaankin silmään 3D-lasien kautta, aivoihin lähetetään signaali, joka yhdistää nämä kaksi kuvaa yhdeksi kuvaksi 3D-ominaisuuksilla. 3D-prosessi huijaa aivosi ajattelemalla, että se näkee todellisen 3D-kuvan. Television 3D-kuvan dekoodaamisen ja esittämisen mukaan 3D-kuvan oikeanlaiseen näkemiseen on käytettävä tietyn tyyppisiä lasia. Jotkut valmistajat käyttivät passiivisia polarisoituja lasia, kun taas toiset valmistajat tarvitsivat aktiivisia suljinlaseja. Lisätietoja kaikkien järjestelmien toiminnasta sekä eduista ja haitoista on artikkelissa 3D-lasit

Automaattisesti stereoskooppiset näytöt

On tekniikoita, joiden avulla voit nähdä 3D-kuvan televisiossa ilman lasia. Näitä korkean teknologian näyttöjä kutsutaan yleensä ”automaattistereoskooppisiksi näytöiksi”, ja niitä käytetään pääasiassa kaupallisissa, teollisissa, koulutus- ja lääketieteellisissä ympäristöissä. Ne ovat erittäin kalliita, ja useimmissa tapauksissa sinun on katsottava keskikohdasta tai sen läheltä, mikä tarkoittaa, että ne eivät ole hienoja ryhmäkatseluun. 3D-lasit ovat olleet saatavilla joissakin älypuhelimissa ja kannettavissa pelilaitteissa. Toshiba, Sony ja LG esittivät ensimmäisen kerran lasittomat 56 tuuman 3D-televisioiden prototyypit vuonna 2011. Toshiba esitteli vuonna 2012 parannetun mallin, jota oli saatavilla rajoitettu määrä Japanissa ja Euroopassa, mutta on sittemmin lopetettu. Sharp ja Samsung ovat paljastaneet 3D-tekniikan, jossa ei ole lasia, useilla 8K-prototyyppinäytöillä, ja Stream TV Networks on eturintamassa tuodessaan lasittomat televisiot kaupalliseen ja pelitilaan. Valtava 3D-puolustaja James Cameron ajaa tutkimusta, joka voisi tehdä lasittoman 3D: n saataville elokuvateattereille ajoissa yhden tai useamman hänen tulevan tulevansa hahmo jatkoa. Auto-stereoskooppiset näyttötekniikat on toistaiseksi toteutettu muutamissa ammatti- tai teollisuusympäristöissä, mutta saatat alkaa nähdä sen tarjoavan kuluttajalaitteissa. Tuotantokustannukset ja kysyntä ovat ratkaisevia tekijöitä tulevaisuuden saatavuuden suhteen. Siihen asti 3D-lasien käyttö on yleisin tapa katsella 3D-sisältöä televisiossa tai videoprojektorissa. Vaikka uudet 3D-televisiot eivät ole enää saatavilla, tämä katseluvaihtoehto on edelleen käytettävissä monissa videoprojektoreissa. Lisätietoja 3D-katselun vaatimuksista ja 3D-kotiteatterin asentamisesta on täydellisessä oppaassa 3D-katseluun kotona.