Skip to content

Miksi NTSC ja PAL ovat edelleen tärkeitä HDTV: n kanssa

20 de kesäkuu de 2021

Jopa digitaalisten televisio- ja HDTV-lähetysten ja lähdelaitteiden (kuten Blu-ray Disc -soittimet ja median suoratoisto) käyttöönoton ja hyväksymisen jälkeen universaalin videostandardin vanhoja esteitä ei ole poistettu. Tässä artikkelissa selitetään, miksi NTSC- ja PAL-standardit ovat edelleen tärkeitä. Nämä tiedot koskevat useiden valmistajien televisioita, mukaan lukien muun muassa LG, Samsung, Panasonic, Sony ja Vizio.

Ruudunpäivitysnopeus

Vaikka video on nyt enimmäkseen digitaalista, analogisissa videojärjestelmissä käytetty kehysnopeus on sisällytetty digitaalitelevisio- ja HDTV-standardeihin. Videossa (analoginen, HD ja 4K Ultra HD), kuten elokuvassa, näytöllä näkyvät kuvat näyttävät täydellisiltä kehyksiltä. Lähetystoiminnan harjoittajien kehysten lähettämisessä, suoratoisto- tai fyysisten medialaitteiden kautta tapahtuvassa kehyksessä ja näytöllä näyttämisessä on kuitenkin eroja.

Viivat ja pikselit

Suoraan lähetettävät tai tallennetut videokuvat koostuvat skannauslinjoista tai pikseliriveistä. Elokuvassa koko kuva näkyy kerralla. Sitä vastoin ruudut tai pikselirivit videokuvanäytössä näkyvät ruudun yli, alkaen näytön yläosasta ja siirtymällä alaosaan. Nämä rivit näkyvät joko lomitetussa tai progressiivisessa muodossa.

Lomitus tai lomitettu skannaus jakaa viivat kahteen kenttään. Parittomat viivat tai pikselirivit näytetään ensin ja parilliset viivat tai pikselirivit seuraavana, jolloin saadaan täydellinen kehys. Progressiivinen skannaus näyttää rivit peräkkäin sen sijaan, että rivit lähetetään kahtena vaihtoehtoisena kenttänä. Tämä tarkoittaa, että sekä parittomat että parilliset viivat tai pikselirivit näytetään numeerisessa järjestyksessä. Pystyviivojen tai pikselirivien määrä määrää kuvan yksityiskohdat. Mitä enemmän viivoja kuvassa, sitä yksityiskohtaisempi. Linjojen lukumäärä on kiinteä järjestelmässä.

NTSC ja PAL

Kaksi analogista videojärjestelmää ovat NTSC ja PAL. NTSC on 525-rivinen tai pikselirivi, 60 kenttää, joissa on 30 kuvaa sekunnissa, 60 Hz: n järjestelmässä videokuvien lähettämistä ja näyttämistä varten. Jokainen kehys lähetetään kahdessa 262 rivin tai pikselirivin kentässä, jotka näkyvät vuorotellen (lomitettuna). Kaksi kenttää on yhdistetty, joten jokaisessa kehyksessä on 525 viivaa tai pikseliriviä. NTSC on virallinen analoginen videostandardi Yhdysvalloissa, Kanadassa, Meksikossa, joissakin Keski- ja Etelä-Amerikan osissa, Japanissa, Taiwanissa ja Koreassa. PAL on hallitseva muoto maailmassa analogiselle TV-lähetykselle ja analogiselle videonäytölle. Se on 625 viivan tai pikselin rivi, 50 kenttää, joissa 25 kuvaa sekunnissa, 50 Hz: n järjestelmä. Kuten NTSC, signaali lomitetaan kahteen kenttään, jotka koostuvat 312 rivistä tai pikselirivistä. Koska vähemmän kehyksiä (25) näytetään sekunnissa, kuvassa on joskus havaittavissa pieni välkkyminen, kuten heijastus heijastetulla elokuvalla. PAL: lla on kuitenkin hieman suurempi resoluutio ja parempi värin vakaus kuin NTSC: llä. Maita, joiden juuret ovat PAL-järjestelmässä, ovat Iso-Britannia, Saksa, Espanja, Portugali, Italia, Kiina, Intia, Australia, suurin osa Afrikasta ja Lähi-itä.

NTSC PAL SECAM -taulukko

DigitalTV / HDTV- ja NTSC / PAL-kehysnopeudet

Vaikka digitaalisten ja teräväpiirtolähetys- ja video-ohjelmistosisällön standardien lisääntynyt tarkkuus on askel eteenpäin verrattaessa HDTV: tä analogisiin NTSC- ja PAL-standardeihin, kehysnopeus on molempien järjestelmien yhteinen perusta. NTSC-pohjaisissa maissa 30 erillistä kehystä näytetään joka sekunti (yksi täydellinen kehys 1/30 sekunnin välein). PAL-pohjaisissa maissa 25 erillistä kehystä näytetään joka sekunti (yksi täydellinen kehys näkyy 1/25 sekunnin välein). Nämä kehykset näkyvät joko lomitetulla skannausmenetelmällä (480i tai 1080i) tai progressiivisella skannausmenetelmällä (480p, 720p tai 1080p). Kun digitaalinen ja HDTV on kehittynyt NTSC: stä, jos kehykset lähetetään lomitettuna kuvana (1080i), kukin kehys koostuu kahdesta kentästä, joista kukin näkyy 60 sekunnin välein, ja täydellinen kehys näkyy 30 sekunnin välein käyttäen NTSC- perustuu 30 kuvaa sekunnissa kuvataajuuteen. Jos kehys lähetetään progressiivisessa skannausmuodossa (720p tai 1080p), se näkyy kahdesti 30 sekunnin välein.

PAL-pohjainen digitaalitelevisio ja HDTV: n kuvataajuus

Kun digitaalinen ja HDTV on kehittynyt PAL: sta, jos kehykset lähetetään lomitettuna kuvana (1080i), kukin kehys koostuu kahdesta kentästä, joista kukin näkyy 50 sekunnin välein, ja täydellinen kehys näytetään 25 sekunnin välein PAL- perustuu 25 kuvaa sekunnissa kuvataajuuteen. Jos kehys lähettää progressiivisessa skannausmuodossa (720p tai 1080p), se näkyy kahdesti 25 sekunnin välein.

Bottom Line

Vaikka digitaalitelevisiolla, HDTV: llä ja Ultra HD: llä on suuri harppaus eteenpäin siinä, mitä näet televisiossa tai projisointinäytöllä, juuret ovat kuitenkin yli 65 vuotta vanhoissa analogisissa videostandardeissa. Tämän seurauksena digitaalisten ja HDTV-standardien käytössä on eroja kaikkialla maailmassa, mikä vahvistaa esteitä maailmanlaajuiselle videostandardille. Lisäksi, kun muunnos jatkuu kohti digitaalista ja vain HD-lähetystä, monilla on edelleen NTSC- ja PAL-pohjaisia ​​videotoistolaitteita, kuten videonauhurit, analogiset videokamerat ja ei-HDMI-yhteensopivat DVD-soittimet, jotka on kytketty HDTV: eihin (ja 4K Ultra HD -televisioihin). Jopa Blu-ray-kaltaisissa muodoissa on tapauksia, joissa elokuva tai päävideosisältö voi olla teräväpiirtona, ja jotkut videoiden lisäominaisuudet voivat olla vakiotarkkuuksisissa NTSC- tai PAL-muodoissa. DVD-levyjä tehdään edelleen joko NTSC- tai PAL-muodossa. Vaikka 4K-sisältöä on nyt laajalti saatavilla suoratoiston ja Ultra HD Blu-ray Disc -levyn kautta, 4K-TV-lähetysstandardit ovat vasta alkuvaiheessa. 4K-yhteensopivien televisioiden on tuettava analogisia videoformaatteja, kunhan analogisia videotoistolaitteita käytetään. 8K-tarkkuuden suoratoisto ja lähetys ovat nyt myös asia, vaikka sen korkea hinta pidättelee sitä valtavirran käyttöönotosta. Lopulta et voi enää käyttää analogisia videolaitteita, mutta tuo päivä ei ole vielä olemassa.