Skip to content

Miksi puhelinvalmistajat poistavat laturit?

8 de heinäkuu de 2021

Tärkeimmät takeaways

  • Samsungin Galaxy S21 -puhelimet toimitetaan ilman laturia pakkauksessa.
  • Suurin osa vanhoista latureistasi on USB-A, ei USB-C.
  • Galliumnitraatti (GaN) -laturit ovat pieniä ja tehokkaampia kuin vanhat piilaturisi.
Kun Apple lanseerasi iPhone 12: n, se poisti laturin ja EarPodit laatikosta. Samsung pilkasi Applea mainoskampanjassa, jossa kuvattiin laturi, jonka otsikko oli ”Mukana Galaxy-laitteessasi”. Nyt, yllättämättä ketään, Samsung on myös lopettanut laturin toimittamisen. Vaikuttaa oudolta, että voit ostaa älypuhelimen hintaan 800 dollaria, jota ei voi ladata, mutta Apple selitti, että laturin poistaminen laatikosta hyödyttäisi ympäristöä, ja nyt muut valmistajat seuraavat sitä. Mutta auttaako se todella maapalloa vai onko se vain yksi tapa hankkia ylimääräistä voittoa? Mitä vaihtoehtoja on nyt, kun et saa laturia laatikossa? ”Pidän GaN USB-C -latureista, joiden avulla jopa kaikkein nälkäisimmät laitteet – ja useampi kuin yksi kerrallaan – voidaan ladata erittäin nopeasti jalanjäljissä, jotka ovat paljon pienempiä kuin Applen hienoin laturit”, tekniikan kirjoittaja John Brownlee kertoi Lifewirelle suoraviestillä.

Vihreä, kuten rahassa

Latureiden lisäämättä jättäminen on vahva asia. Ensinnäkin Applen ei tarvitse tehdä kymmeniä miljoonia latureita, joita ei koskaan käytetä. Sen ei myöskään tarvitse lähettää niitä, joten iPhone-laatikot voivat olla ohuempia ja enemmän niitä voidaan kuljettaa lentokoneessa. Ja niille, jotka pitävät uusista laitteista, tämä tarjoaa mahdollisuuden ostaa pienempiä, tehokkaampia latureita. Tämä väite heikkeni jonkin verran, kun Apple ilmoitti myös MagSafe-laturista iPhonelle, varsinkin koska MagSafe-laturi itse toimitetaan ilman laturia. Sinun on toimitettava oma virtatiilisi, ja jos käytät väärää, se ei välttämättä toimi oikein.

Silti tuhlaavien lisävarusteiden poissulkeminen on hyvä liike, ja Samsungin pilkasta huolimatta se toimittaa nyt myös Galaxy S21 -linjan ilman laturia laatikossa. Ne, kuten iPhone, sisältävät USB-latauskaapelin. Samsung on viimeinen kolmesta suurimmasta puhelinvalmistajasta, joka ojasi laturit sen jälkeen, kun Xiaomi teki saman jo joulukuussa 2020.

Mitä laturia käytetään?

Suurin osa meistä voi jatkaa aiempien puhelimiemme tai muiden laitteiden laturien käyttöä, mutta tässä vihreässä suunnitelmassa on yksi iso virhe: USB-C. IPhone ja Galaxy toimitetaan kaapelilla, mutta se on USB-C-kaapeli. Samsungin USB-C – USB-C ja Applen USB-C – salama. Jos sinulla on vielä vanha USB-A-salama-kaapeli, voit jatkaa sen käyttöä. Tai voit käyttää tuhlaavaa, tehotonta ”langatonta” Qi-latausta. Suurin osa jo omistamistamme latureista on USB-A, tuttu suorakaiteen muotoinen USB, joka on ollut käytössä jo vuosia. USB-C tarjoaa kuitenkin useita etuja.

Mikä USB-C-laturi?

Ei ole vaikea löytää suosituksia parhaista ostettavista USB-C-latureista, mutta jos haluat tietää hieman enemmän siitä, miksi USB-C on hieno, pidä kiinni. Ensinnäkin USB-C-pistoke on kaksisuuntainen, joten liität sen aina oikein ensimmäisellä kerralla. Vertaa tätä vanhaan USB-A-liittimeen, joka voi kestää kaksi tai kolme yritystä. USB-C voi myös kuljettaa paljon enemmän virtaa. Verrattuna 5 wattia, jonka pieni iPhone-laturi on toimittanut, USB-C MacBook -laturit voivat tuottaa jopa 80-90 wattia. Jos kytket iPhonen siihen, se latautuu. Se ei vie täyttä mehua, mutta se tarvitsee mitä tarvitsee.

Jos olet uuden laturin markkinoilla, sinun pitäisi tietää galliumnitraatista, eli GaN: stä. GaN-pohjaiset laturit ovat pienempiä ja tehokkaampia kuin piipohjaiset laturit, joihin olemme tottuneet. GaN-laturit ovat yhä suositumpia, koska ne voivat johtaa sähköä paremmin, tarvitsevat vähemmän komponentteja laturien sisällä ja niillä on useita muita teknisiä etuja. Käytössä sinun on vain tiedettävä, että ne ovat pienempiä eivätkä kuumene niin kuumiksi, mikä on riittävä syy näiden valitsemiseen piin yli. On vähän tuskaa joutua maksamaan jotain yhtä perustavaa laatua kuin laturi, mutta käytännössä voit käyttää saamiasi tavaroita vielä useita vuosia. Ja kun joudut ostamaan uuden laturin, voit olla onnellinen tietäessäsi, että autat planeettaa.