Skip to content

Miksi putoamme tekstiviesteihin (ja miten lopettaa)

19 de kesäkuu de 2021

Mitä tietää

  • Älä koskaan vastaa huijaustekstiin. Poista sen sijaan teksti ja estä numero.
  • Suojaa puhelinnumerosi samalla tavalla kuin sosiaaliturva- tai pankkitilin numero.
  • Ihmisluonto on se, mikä saa sinut napsauttamaan tätä linkkiä. Hyvät uutiset? On yksinkertainen temppu, joka auttaa sinua lopettamaan sen tekemisen.

Olipa kerran erittäin älykäs järjestelmäinsinööri, joka vietti osan työpäivästään ongelmien korjaamiseen, kun työtoverit napsauttivat huijauslinkkejä yrityssähköposteissaan. Sitten eräänä päivänä hän sai tekstin. Ja hän napsautti viattoman näköistä linkkiä. Kesti muutama sekunti ymmärtää, että hänet oli huijattu. Vihjeen mukana tuli useita pop-up-mainoksia, jotka puhkesivat hänen puhelimen näyttöön, ja kyvyttömyyttä paeta verkkosivustolta, johon hänet oli viety. Uudelleenkäynnistys, nopea virustarkistus ja muutama valintasana myöhemmin teknisesti taitava aviomieheni istui hämmästyneenä ja ihmetteli kuinka hän oli pudonnut niin helposti tekstipuheluhuijauksesta, joka tunnetaan yleisesti nimellä smish. Se tapahtuu kaikkein tunnollisimmillekin meistä useammin kuin luulisi.

Miksi putoamme tekstiviesteihin

Tessianin äskettäin tekemän tutkimuksen mukaan olemme kaikki niin stressaantuneita ja hajamielisiä näinä päivinä, että jopa teknologian kaltaisilla aloilla lähes puolet vastaajista myönsi napsauttaneensa linkkejä tietojenkalasteluviesteissä. Ekstrapoloi se älypuhelinten tekstiviestitilanteeseen, jossa olemme liikkeellä ja alttiimpia virheille, koska ympäröivä maailma häiritsee meitä, ja tilanne on kypsä väärinkäyttöön. He tietävät puhelinnumeroni! Miksi ei napsauta vain tätä linkkiä?

Viimeaikaiset huijaukset

Esimerkiksi vuonna 2018 huijarit antoivat 125 Ohion viidennen kolmannen pankin asiakasta jakamaan käyttäjänimiä ja salasanojaan monimutkaisessa hymyilemissuunnitelmassa, jonka avulla rikolliset nettoivat 106000 dollaria. Viime aikoina FTC: n oli alettava antaa varoituksia COVID-19: een liittyvistä kontaktien jäljittämisestä. Rikolliset tajusivat, että niin monet ihmiset ovat huolissaan viruksen tarttumisesta, että he näkivät pandemiakokoisen mahdollisuuden lähettää tekstin, joka oli tarkoitettu saamaan aikaan ihmisen perustavanlaatuisimmat pelot: sairaus ja kuolema.

Olemme luotettu huijauksiin

Ja tämä palauttaa meidät kysymykseen siitä, miksi me pidämme tällaisia ​​tekstejä. Mikä saa meidät napsauttamaan linkkiä, kun me kaikki tiedämme, ettei meidän pitäisi? Vastaus on ihmisluonnon psykologiassa. Vaikka voisimme syyttää nykyisestä pandemiaympäristöstä ja äkillisestä siirtymisestä uusiin työskentelytapoihin, tekstiviestien ja muun tyyppisten huijausten kaatuminen on luonnostaan ​​inhimillistä tekemistä, todella, ja se on tapahtunut jo vuosia. Tästä syystä:

  1. Olemme kaikki hajamielisiä ja stressaantuneita: Pomo haluaa raportin keskipäivään mennessä. Lapset eivät voi saada Zoom-luokkaa avautumaan neuvottelupuhelun aikana. Koira haukkuu jatkuvasti. Tee puhelin lopettamaan dinging ja vastaa vain tekstiin!
  2. Ihmiset ovat luonteeltaan lakkaamatta uteliaita: Sama uteliaisuus, joka sai ihmiset luomaan tekniikkaa, on viime kädessä vastuussa uteliaisuudesta, joka saa meidät napsauttamaan tätä linkkiä. Vaikka Augustìn Fuentes Princetonin yliopistosta on selvästi kriittinen ihmiskunnan etenemiselle, hän sanoo myös, että uteliaisuus johti todennäköisesti siihen, että suurin osa ihmisväestöistä sammuu. Ei siis ole yllättävää, että napsautamme linkkiä vain nähdäksemme, mihin se vie meidät.
  3. Lähes kaikki meistä voisivat käyttää enemmän rahaa: Monet meistä joutuvat aivan liian yleisen ihmisen halun helpottaa elämäämme jollakin tavalla, yleensä vaurauden tavoittelun muodossa. Se tarkoittaa hyvin yksinkertaisesti ahneuden ihmisvaikutusta. Leon Seltzer kirjoitti siitä Psychology Today -lehdessä ja kuvasi tämän halun etenkin silloin, kun siihen liittyy rahan tavoittelua, osaksi ahdistuksen tunteiden ohjaamana. Loppujen lopuksi kuka ei voisi käyttää rahaa turhaan etenkin vaikeina aikoina?

Moderni elämä: Ihanteellinen huijausinkubaattori

Joten tässä olemme: Hajamielisiä, stressaantuneita, uteliaita ja hieman ahneita. Ja kun tämä teksti ponnahtaa huijareista (käyttäen varastettua nimi- ja puhelinnumeroluetteloa), näyttää olevan niin viattomia napsauttamalla tätä linkkiä ja vain nähdäksesi, onko tämä jotain laillista. Jotain, joka saattaa vähentää ympäröivän maailman hulluutta. Jotain, mikä saattaa tehdä elämästämme hieman helpompaa. Ja se näyttää niin henkilökohtaiselta, koska se on osa teknologiaa, jonka teemme kanssamme yötä päivää. He tietävät puhelinnumeroni! Miksi ei napsauta vain tätä linkkiä?

Näyte huijaustekstistä Walmart-kuponkiin

Miksi sinun ei pitäisi luolaan

Me kaikki tiedämme syvällä, miksi meidän ei pitäisi napsauttaa tätä linkkiä, mutta ennätykseksi:

Tietosi voidaan varastaa

Ensinnäkin se voi viedä sinut erittäin vaaralliseen, väärennettyyn online-paikkaan, joka on suunniteltu varastamaan henkilökohtaiset ja taloudelliset tietosi.

Kärsit huijarit

Toiseksi, tämä yksinkertainen napsautus ilmoittaa nyt huijareille, että heillä on elävä yksi, joka tunnetaan myös nimellä joku, joka on halukas osallistumaan. Huijarit eivät ole mitään, ellei opportunistisia, joten nyt puhelinnumerosi siirtyy uuteen luetteloon, joka on mahdollisesti sisäisesti nimetty huijausoppaassa nimellä Tyhmät, jotka napsauttavat mitä tahansa.

Mieheni löysi itsensä luettelosta, joten valintasanoja jatkettiin muutaman viikon ajan, kun hän poisti ja estää lukemattomia uusia huijaustekstejä.

Sinut asetetaan henkilöllisyysvarkauteen

Muille, jotka napsauttavat eivätkä ymmärrä laskeutumistaan, tilanne pahenee: He antavat henkilökohtaisia ​​ja arkaluontoisia tietoja, kuten käyttäjänimet ja salasanat tai, mikä pahempaa, sosiaaliturvatunnukset ja pankkitilitiedot. Osoita huijareiden suosionosoituksia.

Mene puolustukseen

Huijarit saavat nimiä ja puhelinnumeroita varastamalla tietoja kaikkialta Internetistä. Tässä on tehokkain yksittäinen temppu tekstiviestien välttämiseksi: Mene puolustukseen.

Kolme strategiaa

Käytä tätä temppua auttaaksesi tekemään seuraavan automaattisen vastauksen saamallesi tekstille:

  • Vastaa vain tuntemiesi ihmisten teksteihin.
  • Poista kaikki muut tekstit välittömästi ja estä puhelinnumero, josta se tuli.
  • Älä koskaan vastaa tuntemattomalle lähettäjälle STOP-vastauksella.

Tämä STOP-vastaus kertoo huijareille vain, että puhelinnumerosi on aktiivinen, joten numeroon luodaan vielä enemmän tekstejä siinä toivossa, että lopulta napsautat linkkiä. Jos teksti näyttää olevan peräisin organisaatiosta, jonka kanssa harjoittelet säännöllisesti liiketoimintaa, ajattele huolellisesti ja tarkista virallisella verkkosivustolla tai ota suoraan yhteyttä organisaatioon ennen vastaamista. Fedex ei esimerkiksi lähetä tekstiviestejä pakettitoimituksista niin, että saamasi teksti on huijaus. Walmart ei myöskään kirjoita satunnaisille ihmisille lahjakorttien ja kuponkien voittamisesta.

Et osaa kenenkään vastausta

Muista, että sinulla ei ole velvollisuutta vastata mihinkään tekstiin, aivan kuten et ole velvollinen vastaamaan puhelimeesi, koska se soi. Ainakin sinulla on oikeus käyttää aikaa, tarkistaa teksti huolellisesti ja poistaa se sitten. ei tarvitse toimia hätäisesti, jos nopeat toimet ovat stressaavia sinulle.

Suojaa numerosi

Lopuksi vastustakaa halua antaa puhelinnumerosi jokaiselle verkkosivustolle tai myymälälle, joka haluaa sen. Huijarit hakkeroivat nämä luettelot saadakseen nimesi ja puhelinnumerosi; voit pysäyttää osan ongelmasta poistamalla lähteen. Jos alat ajatella puhelinnumeroitasi hyvin henkilökohtaisina ja arkaluontoisina tietoina, kuten sosiaaliturva- tai pankkitilisi numerot, siitä tulee lopulta jotain, jota vartioit harkitusti. Jos sinun on todella annettava puhelinnumero, harkitse ilmaisen Internet-puhelinnumeron käyttämistä todellisen puhelinnumeron sijaan suojautua rikolliselta toiminnalta. Se on vain sinun puhelinnumero, johon he lähettävät tekstiviestejä. Älä anna heille avainta maailmallesi.