Skip to content

Miksi Quantum Computing Advances herättää yksityisyyden huolenaiheita

20 de kesäkuu de 2021

Tärkeimmät takeaways

  • Kvanttilaskennan viimeaikainen kehitys herättää huolta siitä, että läpimurrot saattavat vaarantaa käyttäjien tiedot.
  • Kansainvälinen tutkimusryhmä saavutti pitkän matkan teleportoinnin 27 mailin optisen kuidun avulla uuden paperin mukaan.
  • Yksi sivuvaikutus käyttäjille kvanttilaskennan tullessa on, että nykyisistä turvajärjestelmistä voi tulla helppo rikkoa.
Viimeaikainen kehitys kvanttilaskennassa voi tarkoittaa nopeampaa internetiä, mutta se herättää myös huolta joistakin yksityisyyden puolustajista, jotka varoittavat, että kvanttimurrokset saattavat vaarantaa käyttäjien tiedot. Kansainvälinen tutkimusryhmä otti hiljattain harppauksen kohti tehokkaan, skaalautuvan ”kvantti-internetin” rakentamista. Tiimi saavutti jatkuvan, pitkän matkan teleportoinnin 27 mailin optisen kuidun kautta vertaisarvioidun lehden uuden paperin mukaan PRX Quantum. Toimiva kvantti-internet muuttaisi dramaattisesti suojatun viestinnän, tietojen tallennuksen ja laskennan aloja. ”Tässä uudessa tutkimuksessa osoitamme fotonisten kvanttitilojen kvanttitelortoitumisen”, kertoi tutkimuksen apukirjailija Daniel Oblak, Calgaryn yliopiston fysiikan apulaisprofessori, lehdistötiedotteessa. ”Tämä työ täyttää kvantti-internet-järjestelmän edellyttämät tekniset vertailuarvot erittäin suuressa määrin.”

Quantum Internet voi tarkoittaa nopeampaa viestintää

Tutkijat suorittivat mittaukset kahdella Cortechin tutkijoiden rakentamalla teleportointijärjestelmällä. Nämä kvanttiverkon testipöydät käyttävät huippuluokan kiinteän tilan valonilmaisimia kompaktiin kuitupohjaiseen kokoonpanoon, ja niissä on lähes autonominen tiedonkeruu, ohjaus, valvonta, synkronointi ja analyysi. ”Olemme innoissamme uusista tuloksista”, toinen kirjoittaja Panagiotis Spentzouris, Fermilabin kvanttitiedeohjelman johtaja, sanoi lehdistötiedotteessa. ”Tämä on keskeinen saavutus tekniikan rakentamisessa, joka määrittelee uudelleen globaalin viestinnän.”

Käsitteellinen kuva henkilöstä, joka seisoo tietokoneen prosessorissa.

Äskettäinen läpimurto Fermilabissa on vain yksi monista viimeaikaisista edistysaskeleista kvanttilaskennassa. Hefein Kiinan tiede- ja teknologiayliopiston tutkijat ovat kehittäneet kvanttitietokoneen, joka on 100 biljoonaa kertaa nopeampi kuin nopeimmat supertietokoneet. Kvanttitietokoneet sallivat eri luokan algoritmeja, joita klassisten tietokoneiden on mahdotonta suorittaa.

Quantum voi rikkoa turvallisuuden

Yksi sivuvaikutus käyttäjille kvanttilaskennan tullessa on, että nykyisistä turvajärjestelmistä voi tulla helppo rikkoa. Kvanttilaskenta voi antaa haitallisten hakkereiden mahdollisuuden vaarantaa Internet-protokollat, kuten HTTPS ja TLS, joita tarvitaan turvalliseen selaamiseen, verkkopankkiin ja verkkokauppoihin, sanoi kyberturvallisuusyrityksen Protegrityn turvallisuusstrategiajohtaja Ulf Mattsson sähköpostihaastattelussa. ”Tämä uhka voi vaikuttaa kaikkeen sotilasviestinnästä terveystietoihin”, hän lisäsi. ”Pohjimmiltaan tämä vaikuttaisi melkein kaikkiin nykyisiin järjestelmiin, jotka vaativat turvallisuutta, yksityisyyttä tai luottamusta. Toinen kvanttilaskennan uhka on kyky kokeilla monia, monia permutaatioita kerralla, mikä tarkoittaa, että kaikki järjestelmät, jotka voidaan” raakaa pakottaa ”, ovat erityisen Esimerkiksi RSA voidaan rikkoa, jos voit ottaa huomioon valtavat luvut; elliptisen käyrän salauksen (ECC) kaltaiset tekniikat olisivat kuitenkin paljon vähemmän herkkiä. ” Yhdysvaltain kansallinen standardointi- ja teknologiainstituutti (NIST) pyrkii kohti kvantin jälkeistä salausstandardia ja aikoo julkaista luonnoksen yhden tai kahden vuoden kuluessa, Mattsson sanoi. Darmstadtin teknillisen yliopiston tutkijat arvioivat uusia ristikkosalaukseen perustuvia menetelmiä, jotka ovat myös suosittuja homomorfisessa salauksessa. ”Uudet menetelmät lisätään verkkoselaimiin ja muihin Internet-sovelluksiin ja integroidaan tavallisiin Internet-protokolliin, kuten HTTPS”, Mattsson lisäsi. ”Tämä vaikuttaa melkein kaikkiin nykyisiin järjestelmiin, jotka vaativat turvallisuutta, yksityisyyttä tai luottamusta.” Kukaan ei tiedä, kuinka pian kvanttilaskenta uhkaa käyttäjien tietoja, asiantuntijat sanovat. ”Voimme vain arvata”, tietoturva-asiantuntija Alan Myers sanoi sähköpostihaastattelussa. Tehokkaimmat tällä hetkellä rakennetut kvanttitietokoneet ovat alle 100 kbittiä. IBM lupaa 1000 kbit: n tietokoneeseen vuoteen 2023 mennessä. ”Tutkijat arvioivat tarvitsevansa useita tuhansia kvittejä sisältävän kvanttitietokoneen voidakseen rikkoa nykyiset salausstandardit”, Myers lisäsi. Ainoa tapa suojata internetin käyttäjiä on käyttää kvanttilaskennaa käyttäviä järjestelmiä ”niin sanotun tulen sammuttamiseksi tulella”, sanoi esineiden internet -yhtiön Global Telecomin toimitusjohtaja Ahmad Malkawi sähköpostihaastattelussa. Tutkijat työskentelevät aidon satunnaisavaimen Quantum Random Number Generatorin (QRNG) parissa, jonka odotetaan käynnistyvän lähivuosina, hän sanoi. Kvanttilaskenta on ollut kaukana unelma vuosikymmenien ajan. Nyt, kun kvanttitietokoneet ovat lähestymässä todellisuutta, käyttäjien tulisi miettiä kovasti tietojensa turvallisuutta.