Skip to content

Miksi sinun pitäisi huolehtia pii-Macista

22 de kesäkuu de 2021

Tärkeimmät takeaways

  • Apple Silicon on paljon nopeampi kuin Intelin sirut.
  • Ensimmäiset Apple Silicon Macit ovat MacBookeja, ei iMaceja.
  • Uudet Mac-tietokoneet voisivat käyttää kosketusnäyttöjä, Apple Pencil -tukea, 5G-yhteyksiä ja kasvotunnusta.

Apple esittelee melkein varmasti Silicon Macit ensi tiistaina ”One More Thing” -tapahtumassa. Nämä ovat ensimmäisiä Mac-tietokoneita, jotka ovat koskaan toimineet Applen suunnittelemilla siruilla, ja lopulta ne korvaavat Intel-sirut koko Mac-kokoonpanossa. Jännittävä osa on, että meillä ei ole aavistustakaan, mitä tämä tarkoittaa. Ehkä Apple ilmoittaa MacBook Airin muuttumattomana, mutta sisällä olevan prosessorin. Tai ehkä saamme radikaalin uuden, erittäin ohuen, iPad Pro -henkisen MacBookin, jossa on kosketusnäyttö, joka toimii päiviä yhdellä latauksella eikä tarvitse tuuletinta sen pitämiseksi viileänä. ”Ilman tuulettimia olisi suuri voitto vaimolleni, joka on äänikirjan kertoja”, Mac- ja iOS-ohjelmistokehittäjä Mark Bessey kertoi Lifewirelle Twitterin kautta.

Mikä on Apple Silicon?

Viimeisen puolentoista vuosikymmenen ajan Mac-tietokoneet ovat toimineet Intel-siruilla, samoilla siruilla, joita käytetään tietokoneissa. Samaan aikaan se on suunnitellut ja rakentanut omat A-sarjan sirut iPhonelle ja iPadille. Viime vuosina Applen mobiilisirut ovat nousseet yhtä nopeasti kuin Intelin, samalla kun ne käyttävät paljon vähemmän virtaa. Apple Silicon on Apple, jota nyt kutsutaan näiksi räätälöityiksi siruiksi. Näiden sirujen yksittäisiä koodinimiä Mac-versioille ei vielä tunneta, mutta ne liittyvät A14-siruihin, jotka käyttävät virtaa tämän vuoden iPhone 12: een ja uuteen iPad Airiin.

Apple Siliconin käyttö tarkoittaa, että Macit eivät ole pelkästään tehokkaampia kuin vastaava Intel-pohjainen kone, mutta ne voivat myös käyttää paljon siistejä Apple-tekniikoita, kuten Neural Engine, jota se käyttää valokuvien käsittelyyn ja tekoälyn laskentaan. Apple Silicon -sovelluksen käyttävän MacBookin pitäisi myös herätä välittömästi, kuten iPad, ja pystyä tarkistamaan päivityksiä esimerkiksi sähköpostiin nukkuessaan, kuten iPhone. Sen pitäisi myös tarkoittaa, että voit vihdoin käyttää kannettavaa tietokonetta sylissäsi polttamatta reitääsi. ”Parempi lämmönhallinta, älä heikennä suorituskykyä kytkettynä [an] ulkoinen näyttö… 16 ”todella imee”, iOS-insinööri Johnnie Tseng kertoi Lifewirelle Twitterin kautta vastauksena kysymykseen siitä, mitä hän haluaa nähdä uudessa MacBookissa. Apple Silicon tarkoittaa myös, että Mac pystyy käyttämään iPhone- ja iPad-sovelluksia, mikä avaisi Macin miljoonille olemassa oleville ohjelmistojen nimikkeille App Storesta.

MacBookit eivät iMacit

Huhun mukaan BloombergMark Gurman, Apple Silicon -pohjaisten Macien alkuperäinen kokoonpano on kannettavia tietokoneita, ei työpöytiä. ”Apple ja ulkomaiset toimittajat lisäävät kolmen Mac-kannettavan tuotantoa Applen prosessoreilla: uudet 13 tuuman ja 16 tuuman MacBook Pro -mallit ja uuden 13 tuuman MacBook Air”, kirjoittaa Gurman. Tämä on järkevää. Intelin ikääntyvä x86-siruarkkitehtuuri, johon suurin osa nykyisistä tietokoneista ja kaikista nykyisistä Mac-tietokoneista perustuu, luotiin aikakaudella, jolloin tietokoneet kytkettiin aina virtalähteeseen, ja niissä oli isot, tuulettimella jäähdytetyt kotelot. Applen A-sarjan sirut luotiin iPhonelle, tuulettimettomalle, tiukalle laatikolle, jonka on kuluttava pieni akku. Sanominen, että Applen sirut soveltuvat kannettaville tietokoneille, on vähättelyä. Apple haluaa varmasti esitellä näiden uusien MacBookien akkuja kuluttavia, vähän virtaa kuluttavia ominaisuuksia.

Apple MacBook, jossa on Xcode-ohjelmisto.

Toisaalta Apple haluaa myös näyttää piensä valtavan voiman. Viime vuoden iPhone 11: stä löytynyt A13-siru oli jo nopeampi kuin mikään aikaisemmin valmistettu Mac. Ajattele sitä hetken. Applen puhelimen prosessori oli joissakin olosuhteissa nopeampi kuin edes iMac Pro. Gurmanin kannettavan tietokoneen ennuste on pettymys kaikille, jotka haluavat ostaa uuden iMacin, joka on edelleen huijata yhdessä muotoilun kanssa, joka on pysynyt lähes muuttumattomana vuodesta 2007 lähtien. Kuvittele, mitä tämän vuoden Apple Silicon voisi saavuttaa suuren iMac-kotelon sisällä, runsaalla virralla ja jäähdytys? Älä silti pidä hengitystäsi. ”En usko, että pöytätietokoneita on vasta ensi vuoden puolivälissä”, Max Seelemann, Mac- ja iOS-sovellusten kehittäjä Ulysses, kertoi Lifewirelle Twitterin kautta.

Kosketus?

On olemassa monia muita mahdollisuuksia, joista mikään ei ole vahvistettu tai hajonnut huhuilla tai vuotoilla. Yksi on kosketus. Onko näillä Mac-tietokoneilla kosketusnäyttöjä? Se olisi täydellinen tapa olla vuorovaikutuksessa esimerkiksi näiden iPhone-sovellusten kanssa, vaikka kaikki eivät ole samaa mieltä. ”Kosketus on parasta jättää iPadille kaikin tavoin”, tekninen kommentoija Agneev Mukherjee kertoi Lifewirelle Twitterin kautta. Muita mahdollisuuksia ovat FaceID, 5G-solukkoyhteys, paljon parempi etukamera ja Apple Pencil -tuki. Teoriassa Apple voisi laittaa minkä tahansa näistä uusiin MacBookeihin. Käytännössä? Meidän on odotettava ja katsottava.