Skip to content

Miksi sinun tulisi käyttää RGB-värimallia verkkosivustojen suunnittelussa

20 de maaliskuu de 2021

Graafiset suunnittelijat käyttävät erilaisia ​​malleja värin mittaamiseen ja kuvaamiseen väliaineesta riippuen. Ne, jotka suunnittelevat katselua näytöillä, kuten tietokoneilla ja televisioilla, luottavat RGB: hen (punainen, vihreä, sininen).

RGB-värimallin perusteet

RGB-värimalli perustuu teoriaan, jonka mukaan kaikki näkyvät värit voidaan luoda punaisella, vihreällä ja sinisellä. Nämä värit tunnetaan ensisijaisina lisäaineina, koska yhdistettynä yhtä suurina määrinä ne tuottavat valkoista. Kun kaksi tai kolme niistä yhdistetään eri määrinä, syntyy muita värejä.

Esimerkiksi punaisen ja vihreän yhdistäminen yhtä suurina määrinä luo keltaisen; vihreä ja sininen luovat syaanin; ja punainen ja sininen luovat magentan. Nämä kaavat luovat CMYK (syaani, purppura, keltainen, musta) värit, joita käytetään tulostuksessa.

Muuttamalla punaisen, vihreän ja sinisen määrää voit tuottaa lähes loputtoman määrän värejä. Kun jotakin näistä ensisijaisista lisäaineista ei ole läsnä, saat mustan.

RGB-väri ilmaistaan ​​kolmen numeron sarjana, joka tunnetaan heksadesimaalisena triplettinä; kukin numero vastaa punaista, vihreää tai sinistä arvoa siinä järjestyksessä, joka vaihtelee välillä 0 – 255. Esimerkiksi rgb (255, 255, 255) tuottaa valkoista.

RGB-väri graafisessa suunnittelussa

Näyttö, josta luet tämän artikkelin, käyttää lisävärejä kuvien ja tekstin näyttämiseen RGB-mallissa. Siksi näytön avulla voit säätää vain punaista, vihreää ja sinistä väriä, ja näytön värikalibraattori mittaa myös näiden kolmen värin näytöt.

Jos kuitenkin suunnittelet tulostamista, käytät CMYK-värimallia. Suunnitellessasi projektia, jota tarkastellaan sekä näytöllä että tulostettuna, sinun on muunnettava tulostettu kopio CMYK: ksi.

Suunnittelijana tuotat todennäköisesti monia tiedostoja eri medioille, joten järjestäytyneisyys on tärkeää. Lisää tätä varten indikaattoreita, kuten ”-CMYK” ja ”-RBG” tiedostojesi nimiin ja pidä kansiot siistinä. Tämä tekee työstäsi paljon helpompaa, kun sinun on löydettävä tietty tiedosto asiakkaallesi.

RGB-värityötilojen tyypit

RGB-mallissa on eri väriavaruudet, jotka tunnetaan nimellä työtilat. Kaksi yleisimmin käytettyä ovat sRGB ja Adobe RGB. Kun työskentelet grafiikkaohjelmistossa, kuten Adobe Photoshop tai Illustrator, voit valita, missä asetuksessa työskentelet.

  • sRGB: Paras suunniteltaessa verkkosivustoja, sovelluksia ja muuta digitaalista mediaa.
  • Adobe RGB: Sisältää suuremman valikoiman värejä, joita ei ole sRGB-tilassa, joten se on parempi tulostaa ja huippuluokan kameroilla otetuille valokuville.

Adobe RGB -kuvat voivat olla ongelmallisia verkkosivustolla. Kuva saattaa näyttää hämmästyttävältä ohjelmistossasi, mutta tylsältä verkkosivulta. Melko usein tämä vaikuttaa appelsiinit ja punaiset. Voit korjata ongelman muuntamalla kuvan sRGB: ksi Photoshopissa ja tallentamalla kopion, joka on tarkoitettu verkkokäyttöön.