Skip to content

Miksi Spotify haluaa valvoa tunteitasi

18 de kesäkuu de 2021

Tärkeimmät takeaways

  • Spotify on saanut patentin tekniikasta, joka antaisi sen lukea mielialasi sopivan kappaleen soittamiseksi.
  • Ohjelmisto käyttää puheentunnistusta keräämään tietoja iästä ja sukupuolesta patenttihakemuksen mukaisesti.
  • Jotkut asiantuntijat sanovat, että tietojen kerääminen käyttäjien mielialoista on yksityisyyden riski.
Suoratoistojätti Spotify haluaa toistaa mielialallesi sopivaa musiikkia lukemalla tunnetilasi. Yrityksellä on patentoitu tekniikka, jonka avulla se voi valvoa ääntäsi ja ehdottaa kappaleita ”emotionaalisen tilan, sukupuolen, iän tai aksentin” perusteella. Viime kuussa myönnetyn patentin avulla Spotify voi ”tehdä havaintoja” käyttäjän ympäristöstä ja tunteista puheentunnistustekniikan avulla. Jotkut asiantuntijat sanovat, että tietojen kerääminen käyttäjien mielialoista on yksityisyyden riski. ”Identiteettimme on tulossa yhä visuaalisemmaksi, ja kaikilla käyttäjältä varastetuilla henkilökohtaisilla tai arkaluontoisilla tiedoilla voi olla tuhoisia tuloksia yksilölle”, kertoi ohjelmistoyrityksen Rootstrapin vanhempi tietotieteilijä Mikaela Pisani sähköpostihaastattelussa. ”Esimerkiksi henkilön tunteiden hallitseminen tietyllä tavalla on erittäin tehokas työkalu, joka puolestaan ​​voi osoittautua helposti vaikuttavaksi käyttäjiin tai tietynlaiseen hallintaan markkinoilla ja politiikassa.”

Tutustua sinuun

Patenttihakemuksen mukaan Spotifyn ohjelmisto käyttää puheentunnistusta keräämään tietoja iästä ja sukupuolesta. Se seuraisi ”intonaatiota, stressiä, [and] rytmi ”käyttäjän äänellä sen tunnistamiseksi, onko joku” iloinen, vihainen, surullinen tai neutraali ”. Kaikki eivät ole samaa mieltä siitä, että tunteiden seurantaohjelmisto on yksityisyyden riski.” Eettiset ja oikeudelliset seuraukset näyttävät olevan liian suuria suhteessa, kun otetaan huomioon, miten yritykset ovat historiallisesti käyttäneet asiakkaiden tietoja ja henkilötietoja vaivattomasti ”, kertoi sähköpostin haastattelussa Scott Hasting, urheiluvedonlyöntiohjelmistoja kehittävän ja tunteiden havaitsemiseen erikoistuneen yrityksen BetWorthyn perustaja.” Voisit väittää, että tekoäly nyt tuntee ihmiset paremmin kuin tuntevat itsensä, ja sillä on omat etunsa ja haittansa. ”” Nämä uudet tekniikat voivat tosiasiallisesti tuoda enemmän etuja, pääasiassa johtuen mahdollisuudesta rakentaa parempia ja luotettavampia suhteita loppukäyttäjiin ”, Hasting Ei vain musiikkiteollisuus halua tietää, miltä sinusta tuntuu. Jotkut yritykset käyttävät ohjelmistoja työntekijöiden mielialan mittaamiseen, ja se herättää eettisiä kysymyksiä. ”Tavoitteena tulisi olla ja ylläpitää positiivista kulttuuria ja sitoutunutta henkilöstöpohjaa ”, älykkään digitaalisen työpaikkayhtiön Beezyn markkinointijohtaja Mike Hicks sanoi sähköpostihaastattelussa. ”Mutta monet työntekijät eivät näe sitä tuolla tavalla. Rangaistaanko minua, jos mielialani on jatkuvasti heikko? Menevätkö nämä tiedot työntekijäni tiedostoihin? Päästetäänkö tiimejä ja henkilöitä, joilla on alhainen mieliala? Annanko jakamaan liikaa omistani henkilökohtainen elämä työnantajan kanssa, jos mitaan mielialani tarkasti useita kertoja päivässä? ”

Tarvitaan vain mikrofoni

Mahdollisesti mikä tahansa sovellus, jolla on pääsy mikrofoniin ja joka käyttää puheentunnistusta, voi määrittää käyttäjän ominaisuudet, mukaan lukien sukupuoli, ikä ja rotu, Pisani sanoi. Ohjelmisto voi jopa tunnistaa persoonallisuuden piirteet. ”Se voi esimerkiksi valita, onko käyttäjä intohimoinen tiettyyn kappaleeseen vai ei, tai jos hän on vihainen tietystä aiheesta”, hän lisäsi. ”Jotkut sovellukset voivat jopa tutkia käyttäjien hengitystä, kuten ne, jotka seuraavat unta.”

Joku käyttää taulutietokonetta kuulokkeilla pimeässä huoneessa.

Tunteesi voidaan paljastaa myös kameraa käyttävien sovellusten kautta, Pisani sanoi. Esimerkiksi Realeyes-ohjelmisto voi seurata tunteita käyttäjien kasvoista. Siellä on myös sovellus Breathe2Relax, joka voi käsitellä ihmisten mielialainformaatiota ja mahdollisesti auttaa hallitsemaan masennusta ja ahdistusta. Affectiva tarjoaa ohjelmiston, joka voi tarkkailla kuljettajia onnettomuuksien ehkäisemiseksi. ”Voit väittää, että tekoäly tuntee ihmiset nyt paremmin kuin itseään, ja tällä on omat etunsa ja haittansa”, Pisani sanoi. ”Tämä on hyödyllistä käyttäjille, jotka haluavat, että päätökset tehdään heidän puolestaan.” Mutta hän huomautti, että ”useimpia sovelluksia ei ole tehty käyttäjien terveyden ylläpitämiseksi”.