Skip to content

Miksi tietokoneen virtalähteen teholuokitus on tärkeä?

21 de maaliskuu de 2021

Suurin osa pöytätietokoneiden virtalähteistä mainostetaan laitteen tehon mukaan. Mutta tämä on yksinkertaistettu näkemys monimutkaisesta asiasta, koska tietokoneen virtalähteen tyypillisillä wateilla on merkitystä vähemmän kuin virtalähteen yleistarkoitus.

Virtalähde muuntaa pistorasian korkean jännitteen pienemmiksi jännitteiksi, joita tarvitaan tietokonepiirien käyttämiseen. Epäsäännölliset virtasignaalit voivat aiheuttaa vahinkoja ja järjestelmän epävakautta. On tärkeää varmistaa, että ostat virtalähteen, joka vastaa tietokoneesi tarpeita.

Huippu vs. suurin teho

Huippuluokan nimellisteho on suurin virran määrä, jonka yksikkö voi tuottaa, mutta se tuottaa tämän määrän vain lyhyen ajan. Yksiköt eivät voi jatkuvasti syöttää virtaa tällä tasolla; jos yksikkö yrittää tehdä niin, se voi vahingoittaa laitteistoa.

On tärkeämpää ja merkityksellisempää löytää virtalähteen suurin jatkuva teholuokka. Tämä on suurin määrä, jonka yksikkö pystyy toimittamaan vakaasti komponenteille.

Varmista, että maksimiteho on korkeampi kuin aiot käyttää.

Toinen asia, jonka on oltava tietoinen tehon tehosta, liittyy siihen, miten se lasketaan. Virtalähde sisältää kolme ensiöjännitekiskoa: + 3,3 V, + 5 V ja + 12 V. Kukin toimittaa virtaa tietokonejärjestelmän eri osille. Kaikkien näiden johtojen yhteenlaskettu kokonaisteho muodostaa virtalähteen kokonaistehon. Tätä varten käytetty kaava on:

  • Teho = Jännite x Ampeeri

Kun virtalähteen etiketti osoittaa, että + 12 V: n johto syöttää 18 A: n virtaa, tämä jännitekisko toimittaa enintään 216 W: n virran. Tämä voi olla vain pieni osa 450 W: n virtalähteestä. Sitten lasketaan + 5 V: n ja + 3,3 V: n kiskojen suurin teho ja lisätään kokonaistehoarvoon.

+ 12 V kisko

Virtalähteen tärkein jännitekisko on + 12 V: n kisko. Tämä jännitekisko toimittaa virtaa vaativimmille komponenteille, kuten prosessorille, asemille, tuulettimille ja näytönohjaimille. Nämä tuotteet vetävät paljon virtaa. Varmista, että ostat yksikön, joka syöttää tarpeeksi virtaa + 12 V: n kiskoon.

12 V: n johtavien vaatimusten kasvaessa monissa uusissa virtalähteissä on useita 12 V: n kiskoja, jotka on listattu + 12 V1, + 12 V2 ja + 12 V3, riippuen siitä, onko siinä kaksi tai kolme kiskoa. Laskettaessa ampeeria linjalle + 12 V, on tarpeen tarkastella kaikkien 12 V: n kiskojen tuottamia kokonaisvahvistimia. Saatat nähdä alaviitteen siitä, että yhdistetty enimmäisteho on pienempi kuin kiskojen kokonaisarvo. Kääntäkää vain yllä olevaa kaavaa saadaksesi maksimaalisen yhdistetyn ampeerin:

  • Ampeeri = Teho / Jännite

Näiden + 12 V: n kiskojen tietojen avulla voit määrittää niiden perusteella yleisen virrankulutuksen järjestelmän perusteella. Tässä ovat suositukset pienimmille yhdistetyille 12 V: n kiskovirroille (ja suhteelliselle virtalähteen teholle) erikokoisille tietokonejärjestelmille:

  • Pienikokoinen: 15A (250W)
  • Minitorni: 25A (300-350W)
  • Keskitorni: 35A (400-500W)
  • Täystorni: 40A (600-650W)
  • Kaksoisnäytönohjain (SLI): 50A (750 W +)

Nämä ovat vain suosituksia. Jos sinulla on komponentteja, jotka vaativat paljon virtaa, tarkista virtalähteen vaatimukset valmistajalta. Monet huippuluokan näytönohjaimet voivat vetää lähes 200 W täydellä kuormalla. Kahden kortin käyttäminen voi edellyttää virtalähdettä, joka kestää vähintään 750 W tai enemmän kokonaistehosta.

Voiko tietokoneeni hoitaa tämän?

Monilla huippuluokan näytönohjaimilla on erityiset tehovaatimukset, jotta ne toimisivat oikein. Monet valmistajat luetellaan nyt joitain näistä tiedoista. Yksityiskohtaisimmin virtalähteen suositeltu kokonaisteho, mutta jotkut luettelo 12 V: n johtimessa vaaditusta vähimmäisvahvistimista, mikä on hyödyllistä.

Yritykset eivät yleensä ilmoita PC: n virtalähdeluokituksia määrityksissään. Tyypillisesti sinun on avattava kotelo ja etsittävä virtalähteen tarra selvittääkseen, mitä järjestelmä tukee. Useimmissa pöytätietokoneissa on melko alhaiset virtalähteet kustannussäästöinä.

Tyypillisessä pöytätietokoneessa, jonka mukana ei ollut erillistä näytönohjainta, on yleensä 300-350 W: n yksikkö, jonka luokitus on 15A – 22A. Tämä on hieno joillekin budjettikortille, mutta toisten virrankulutus on kasvanut, eivätkä ne toimi yhtä hyvin.

Lopulliset ajatukset

Todennäköisesti 99% ajasta, jolloin tietokonetta käytetään, sitä ei käytetä maksimaaliseen potentiaaliinsa, minkä vuoksi se käyttää vähemmän virtaa kuin mainostettu kapasiteetti. Tärkeää on, että tietokoneen virtalähde tarvitsee riittävästi vapaata tilaa silloin, kun järjestelmää verotetaan voimakkaasti. Esimerkkejä ovat grafiikkaintensiivisten 3D-pelien pelaaminen tai videoiden koodaus. Nämä tehtävät verottavat komponentteja ja vaativat lisätehoa.

Keskimääräisen laskennan aikana järjestelmä voi vetää enintään 240 W virtaa. Tämä on virtalähteen luokituksen alapuolella. Jos kuitenkin pelaat 3D-peliä useita tunteja, virrankulutus nousee ylöspäin noin 400 W: n kokonaistehoon. Tarkoittaako tämä, että 400 W: n virtalähde riittää? Luultavasti ei, koska sinulla voi olla suuri määrä esineitä, jotka vetävät voimakkaasti 12 V: n kiskoon, niin että 400 W: n virtalähteellä voi olla jänniteongelmia, jotka johtavat järjestelmän epävakauteen.