Skip to content

Miksi Wi-Fi-kanavanumeron muuttaminen välttää häiriöitä

22 de kesäkuu de 2021

Langattomat kotiverkot lähettävät signaaleja kapealla noin 2,4 GHz: n radiotaajuusalueella. On tavallista, että samalla taajuudella olevat laitteet vaikuttavat langattomaan signaaliin ja hidastavat Internet-yhteyttä. Elektroniikka, kuten langattomat puhelimet, autotallin oven avaajat, itkuhälyttimet ja mikroaaltouunit, voivat käyttää tätä taajuusaluetta. Naapureiden langattomat verkot voivat käyttää samaa radiosignaalia, joka häiritsee Internet-yhteyttä, erityisesti asunnoissa, joissa on yhteiset seinät. Jos elektroniset laitteesi tai naapurisi verkko hidastaa kotiverkkoasi ja Internet-yhteyttä, vaihda reitittimen langaton kanava kommunikoimaan eri taajuudella häiriöiden välttämiseksi. Nämä tiedot koskevat kaikkia reitittimiä, jotka käyttävät 2,4 GHz: n tai 5 GHz: n Wi-Fi-yhteyttä.

Kuinka Wi-Fi-kanavat toimivat

2,4 GHz: n Wi-Fi-signaalialue käsittää useita pienempiä kaistoja tai kanavia, samanlaisia ​​kuin televisiokanavat. Useimmissa maissa Wi-Fi-verkkolaitteet tarjoavat joukon käytettävissä olevia kanavia, joista valita. Esimerkiksi Yhdysvalloissa kaikki Wi-Fi-kanavat 1–11 voidaan valita, kun määritetään langaton lähiverkko (WLAN). Tämän kanavanumeron strateginen asettaminen voi auttaa välttämään langattomien häiriöiden lähteitä.

Mikä 2,4 GHz: n Wi-Fi-kanava on paras?

Yhdysvaltojen Wi-Fi-laitteiden toimitusten oletusarvoinen Wi-Fi-kanava on 6. Jos kotisi muista laitteista tulee häiriöitä, vaihda kanavaa ylös tai alas sen välttämiseksi. Kaikkien verkon Wi-Fi-laitteiden on kuitenkin käytettävä samaa kanavaa. Toisin kuin televisiokanavat, jotkut Wi-Fi-kanavien numerot ovat päällekkäisiä. Kanava 1 käyttää alinta taajuuskaistaa, ja jokainen seuraava kanava kasvattaa taajuutta hieman. Siksi mitä kauempana kanavanumerot ovat, sitä vähemmän päällekkäisyyttä ja häiriöiden todennäköisyyttä. Jos kohtaat naapurin WLAN-verkon häiriöitä, vaihda kaukaisemmalle kanavalle. Kolme Wi-Fi-kanavaa 1, 6 ja 11 eivät ole taajuuksien päällekkäisiä. Käytä yhtä näistä kolmesta kanavasta parhaan tuloksen saamiseksi.

Mikä 5 GHz: n Wi-Fi-kanava on paras?

Uudemmat 802.11n- ja 802.11ac-Wi-Fi-verkot tukevat myös 5 GHz: n langattomia yhteyksiä. Nämä taajuudet eivät todennäköisesti kohdata langattomia häiriöongelmia kodeissa 2,4 GHz: n tapaan. 5 GHz: n Wi-Fi-kanavavalinnat, jotka ovat käytettävissä useimmissa kotiverkkolaitteissa, valitaan vain päällekkäisten kanavien valitsemiseksi. Vaihtoehdot vaihtelevat maittain, mutta Yhdysvalloissa suositeltavimmat 5 GHz: n päällekkäiset kanavat ovat 36, 40, 44, 48, 149, 153, 157 ja 161. Käytettävissä olevia 5 GHz: n kanavia, jotka eivät ole päällekkäisiä, on myös välillä 48 ja 149, erityisesti 52, 56, 60, 64, 100, 104, 108, 112, 116, 132 ja 136. Nämä kanavat kuuluvat erityisen säänneltyyn luokkaan, jossa Wi-Fi-lähetin havaitsee, lähettävätkö muut laitteet samalla kanavalla ja vaihtaa kanavaa automaattisesti konfliktien välttämiseksi. Vaikka tämä DFS (Dynamic Frequency Selection) -ominaisuus välttää häiriöongelmia, monet verkonvalvojat välttävät näiden kanavien käyttöä komplikaatioiden minimoimiseksi.

Kuinka löytää käyttämäsi Wi-Fi-kanava

Löydä reitittimesi käyttämä langaton kanava kirjautumalla reitittimen hallintasivulle, yleensä reitittimen IP-osoitteella. Etsi jotain, joka viittaa langattomiin kanaviin tai WLAN-verkkoon. Käytä langatonta mobiili- tai työpöytäsovellusta nähdäksesi langattoman kanavan asetukset. Nämä Wi-Fi-sovellukset osoittavat verkon kanavan ja WLAN-verkot, jotka laitteesi näkevät alueella. Kyky nähdä lähellä olevat langattomat verkot ja niiden kanavat on ratkaisevan tärkeää. Sinun on tiedettävä, mihin muut kanavat on asetettu, jotta tiedät mitä kanavaa vaihdetaan.

Vaihda Wi-Fi-kanava, mutta Internet on edelleen hidasta?

Langaton häiriö on vain yksi monista hitaan verkkoyhteyden mahdollisista syistä. Jos langattoman kanavan vaihtaminen ei tehnyt temppua, voit yrittää korjata hitaan internetyhteyden lisää vianmääritysvaiheita.