Skip to content

Miksi Xiaomin älypuhelinkonsepti ei välttämättä ole kaikille

20 de kesäkuu de 2021

Tärkeimmät takeaways

  • Xiaomin uudessa vesiputousnäyttökonseptissa on neljä kaarevaa reunaa.
  • Laite poistaa kaikki fyysiset painikkeet ja portit.
  • Vaikka kaunis, asiantuntijat kokevat, että useimmat käyttäjät menisivät tuttujen laitemallien kanssa.
Xiaomin uusin älypuhelinkonsepti näyttää hyvältä, mutta lopulta puuttuu tuttuus ja käytettävyys, joihin olemme tottuneet, asiantuntijat sanovat. Xiaomi on paljastanut ensimmäisen nelinkertaisen kaarevan vesiputousnäytön. Uudessa älypuhelinkonseptissa on 88 asteen kaareva näyttö, jonka Xiaomi sanoo antavan visuaalisten rajapintojen virrata sen yli luonnollisesti, kuten vesi. Toisin kuin aiemmissa puhelimissa, joissa on kaareva näyttö, Xiaomin nimeämättömässä konseptissa ei ole portteja tai fyysisiä painikkeita. Sen sijaan koko laite koostuu tästä uudesta näytöstä. ”Se on varsin mukavaa puhtaasti visuaalisesti”, kertoi UX-asiantuntija Andreas Johansson Lifewire sähköpostitse. ”Käytettävyyden suhteen näen kuitenkin muutamia asioita, jotka saattavat olla ongelma.”

Jahtaa vesiputouksia

Maailmassa, jossa olemme nähneet puhelimia, jotka voivat taitua itseensä, kuten Samsung Galaxy Z Fold2 ja Microsoft Surface Duo, ajatus kannettavasta puhelimesta ei todellakaan ole niin haastavaa, varsinkin kun langattomien laturien suosio kasvaa. Näimme äskettäin myös Xiaomin esittävän Mi Air Charge -tekniikkansa – joka lataa puhelinta ilman kautta – joten älypuhelin, joka käyttää tätä tekniikkaa, ei ole niin yllättävää. Tämän konseptin avulla Xiaomi jättää kokonaan menneisyyden suunnitelmat ja keskittyy voimakkaasti ”vain näyttö” -muototekijään, jonka olemme nähneet tieteiskirjallisuudessa. Tämän saavuttamiseksi Xiaomi on laajentanut kaarevaa näyttöä ylhäältä, alhaalta ja sivuilta pitkin, jolloin sisältösi pääsee näkymään, kun selaat sovelluksia tai avaat puhelimesi lukituksen. ”Se on varsin mukavaa puhtaasti visuaalisesti.” Xiaomin mukaan tämä kaikki oli mahdollista ”innovatiivisen näytön pinon suunnittelun” ja ”läpimurto 3D-liimausprosessin” ansiosta, jonka avulla 88 asteen nelikaareva lasi mahtuu joustavaan näyttöön. Tämän lasikappaleen alle yritys on sijoittanut näytön alla olevat kamerat, langattoman lataustekniikan, eSim-sirut ja paineherkät kosketusanturit. Xiaomi sanoo, että nämä taustalla olevat kappaleet syrjäyttävät fyysisten painikkeiden tai porttien tarpeen. Käsitteet eivät tietenkään ole niin erityisiä, jos ne ovat vain renderöityjä kuvia tai videoita. Xiaomi on vahvistanut Raja että laite on todellinen ja ihmiset yrityksen sisällä ovat käyttäneet sitä.

Hyvät aikomukset

Se, että se voidaan tehdä, ei tarkoita, että sen pitäisi olla. Johanssonin mukaan fyysisten painikkeiden puuttuminen uudesta Xiaomi-konseptista saattaa jättää käyttäjät tuntemaan olonsa kadonneeksi ja paikoilleen, kun he nostavat laitteen, jos se koskaan tekisi sen kokonaan. ”On yleensä hyvä saada jonkinlainen fyysinen / kosketuspalaute”, Johansson sanoi. ”Tällä on taipumus parantaa yleistä käytettävyyttä.”

Johansson mainitsi myös, mitä suunnittelijat usein kutsuvat edullisiksi, jotka ovat lähinnä kohteen ominaisuuksia, jotka osoittavat käyttäjälle heidän tekemänsä toiminnot. Nykyisissä älypuhelimissa, kuten iPhone 11, nämä edut syntyvät esimerkiksi äänenvoimakkuuspainikkeen napsautuksesta, kun muutat puhelimesi äänitasoja. Edullisuus on kehittynyt vuosien varrella, mutta on edelleen perusasioita, joita suunnittelijat noudattavat aloittaessaan uusien konseptien luomisen. Bill Gaver, merkittävä ihmisen ja tietokoneen välinen vuorovaikutusasiantuntija (HCI), määritteli vuonna 1991 kolme tyyppistä hyötyä, joista vähintään kaksi voimme yhdistää nykypäivän älypuhelinsuunnitteluun. Huomattavat edullisuudet, jotka ovat ilmeisimpiä tyyppejä, tarjoavat jonkinlaisen fyysisen indikaattorin toiminnasta, kuten ovenkahvan. Näet nupin ja tiedät, että se tekee jotain, kun olet vuorovaikutuksessa sen kanssa. Vastaavasti näet puhelimen äänenvoimakkuuden, tiedät, että painikkeilla on jokin tarkoitus. ”… käytettävyyden kannalta näen muutamia asioita, jotka saattavat olla ongelma.” Piilotetut edut ovat rajapintoja, joissa ei ole näkyviä visuaalisia indikaattoreita. Xiaomin käsitellyllä puhelimella äänenvoimakkuutta näyttää ohjaavan näytön alareunassa oleva anturi näytön vasemmalla puolella. Mainosmateriaali näyttää osoittavan, että käyttäjät voisivat yksinkertaisesti liu’uttaa sormellaan näytön reunaa äänenvoimakkuuden lisäämiseksi. Mutta koska ei ole ilmeisiä visuaalisia vihjeitä, käyttäjät eivät välttämättä ymmärrä näitä mekaniikkoja ilman kokeiluja ja virheitä. Johanssonin mukaan näiden etujen pitäminen mielessä suunniteltaessa konsepteja, kuten Xiaomin uusin älypuhelin, on tärkeää, koska se vaikuttaa suuresti laitteen käytettävyyteen. Jos laite on liian monimutkainen, käyttäjät saattavat olla vähemmän halukkaita valitsemaan kyseisen älypuhelimen tai jotain tutumpaa.