Skip to content

Milloin vältetään automaattinen valkotasapaino

15 de heinäkuu de 2021

Valon värilämpötila vaihtelee koko päivän. Valokuvan valkotasapainon säätäminen auttaa poistamaan eri värilämpötilojen tuottamat värisävyt. Valkotasapaino riippuu valkoisesta pisteestä, valokuvan alueesta, jonka pitäisi olla valkoinen. Kameran valkotasapainoasetus säätää väritasapainon tietyn valaistuksen suhteen siten, että valkoisena tiedämme valkoisen ilman toivottuja värejä. Oikein asetettu valkotasapaino puolestaan ​​auttaa myös muita värejä näyttämään tarkemmin. Suurimman osan ajasta automaattisen valkotasapainon asetus DSLR-kamerassasi tai edistyneessä osoita ja kuvaa -kamerassasi osoittautuu erittäin tarkaksi. Toisinaan kamera saattaa kuitenkin tarvita vähän apua.

Tyypilliset kuvaustilat

Kamerallasi on todennäköisesti useita erilaisia ​​tiloja, jotta se voi hoitaa yleisiä ja monimutkaisempia valaistustilanteita. Näiden asetusten avulla voit kompensoida valaistuksen tarvitsematta säätää valkotasapainoa manuaalisesti joka kerta. Tyypilliset asetukset ovat seuraavat.

AWB (automaattinen valkotasapaino)

AWB-tilassa kamera käyttää ”paras arvaus” -vaihtoehtoa ja valitsee yleensä kuvan kirkkaimman osan valkoiseksi pisteeksi. Tämä vaihtoehto on tarkin ulkona, ja siinä on luonnollinen ympäristön valaistus.

Valkotasapaino-Auto-Evi-Abeler-Photography_MG_7536.jpg

Päivänvalo

Tämä on valkotasapainovaihtoehto, jota käytetään, kun aurinko on kirkkainta (noin keskipäivällä). Se lisää kuvaan lämpimiä sävyjä korkean värilämpötilan torjumiseksi.

Valkotasapaino-Auringonvalo-Evi-Abeler-Valokuvaus_MG_7534.jpg

Pilvinen

Pilvinen tila on paras auringonvalossa ja ajoittaisen pilvipeitteen kanssa. Kuten päivänvalotila, se lisää lämpimiä sävyjä, mutta se ottaa huomioon valon hieman viileämmän luonteen.

Valkotasapaino-Pilvinen-Evi-Abeler-Photography_MG_7535.jpg

Sävy

Sävytila ​​auttaa, kun kohde on varjossa aurinkoisena päivänä tai kun kuvaat pilvisenä, sumuisena tai tylsänä päivänä.

Volframi

Volframi-asetus kompensoi oranssin värin, jonka hehkulamput tuottavat.

Valkotasapaino-volframi-Evi-Abeler-Photography_MG_7530.jpg

Fluoresoiva

Loisteputket ja uudemmat kompaktit loistelamput lähettävät vihreää väriä. Fluoresoivalla valkotasapainolla kamera lisää punaisia ​​sävyjä taistellakseen sitä vastaan.

Valkotasapaino on asetettu: fluoresoiva

Salama

Salamatila on tarkoitettu käytettäväksi salamalaitteiden, salamalaitteiden ja joidenkin studiovalojen kanssa.

Valkotasapaino-Flash-Evi-Abeler-Photography_MG_7532.jpg

Kelvin

Joissakin digitaalisissa järjestelmäkameroissa on Kelvin-tilavaihtoehto, jonka avulla voit asettaa tarkan värilämpötila-asetuksen.

Mukautettu

Mukautetun tilan avulla voit asettaa valkotasapainon itse testivalokuvan avulla. Mukautettu tila on erityisen hyödyllinen yleistyvän energiansäästöisen pienloistelampun ja LED-valaistuksen yhteydessä. Tällaisia ​​sipuleita on eri lämpötiloissa, lämpimästä viileään; mukautetun tilan avulla voit sopeutua tiettyyn valaistukseen.

Valkotasapaino-Manuaalinen-Evi-Abeler-Valokuvaus_MG_7533.jpg

Fluoresoivan valaistuksen erityinen haaste

Fluoresoiva valaistus oli ennen yksinkertaista: Se antoi aina vihreän värin. Vanhemmat digitaalikamerat, joissa on tyypillisesti vain yksi fluoresoiva asetus, pystyvät käsittelemään pienen määrän fluoresoivia valoja. Moderni fluoresoiva valaistus antaa kuitenkin useita eri värejä, yleensä viileitä. Monet uudemmat DSLR-kamerat tarjoavat toisen fluoresoivan vaihtoehdon selviytyä tästä vahvemmasta ja vaihtelevammasta keinovalosta.

Milloin ja miten mukautettua valkotasapainoasetusta käytetään

Jos käytät vanhempaa kameraa; tarvitsevat valkoisten olevan täydellisiä valkoisia; tai kuvaat CFL: ssä, LED: ssä tai keinotekoisen ja ympäröivän valon seoksessa, mukautettu valkotasapainovaihtoehto on oikea tapa edetä. Näin voit käyttää sitä.

  1. Hanki harmaa kortti, joka kuulostaa juuri: kortti, joka on 18 prosenttia harmaa. Valokuvan kannalta se on täsmälleen puolivälissä puhtaan valkoisen ja mustan välillä.

    Harmaat kortit

  2. Ota valaistusolosuhteissa, joissa kuvaat, testikoko harmaalla kortilla, joka täyttää kehyksen.

  3. Valitse mukautettu valkotasapainovalikossa ja valitse kuva harmaasta kortista. Kamera käyttää tätä valokuvaa arvioidakseen, minkä valkoisen pitäisi olla valituissa kuvissa. Koska valokuva on asetettu 18 prosentin harmaaksi, kuvan valkoiset ja mustat ovat aina tarkkoja.