Skip to content

Mitä .1 tarkoittaa tilaäänessä?

30 de huhtikuu de 2021

Keskustellessasi kotiteatterijärjestelmistä näet usein seuraavia termejä heiteltyinä: Dolby Digital 5.1, Dolby Digital EX (6.1), Dolby TrueHD 5.1 tai 7.1, DTS 5.1, DTS-ES (6.1), DTS-HD Master Audio 5.1 tai 7.1, tai PCM 5.1 tai 7.1. Mutta mitä ne tarkoittavat? Dolby ja DTS ovat tuotemerkkejä, jotka lisensoivat äänikoodausteknologiansa eri elektroniikkavalmistajille. Tuotemerkkiä seuraava numero viittaa äänijärjestelmän tyyppiin, jolle laite tai media on alustettu. Näitä järjestelmiä ovat surround-ääni, kotiteatterivastaanottimet, DVD / Blu-ray-soittimet ja -levyt sekä muut komponentit.

Mitä 5.1-kanava tarkoittaa?

Esimerkiksi ”Dolby 5.1”: n ensimmäinen numero viittaa kotiteatterivastaanottimen tarjoamien kanavien määrään. Se voi viitata myös elokuvan, TV: n tai videon ääniraidassa olevien kanavien määrään. On tavallista, että järjestelmät tukevat 5, 6 tai 7 kanavaa, mutta on järjestelmiä, joissa on jopa 9 tai 11 kanavaa. Erittelyn toinen numero viittaa erilliseen kanavaan, joka toistaa vain hyvin matalia taajuuksia. Tätä ylimääräistä kanavaa kutsutaan LFE (Low-Frequency Effects) -kanavaksi. LFE on tärkeä elokuvan ääniraidoille, koska ne tarjoavat syviä kukoistavia ääniä, mutta ne ovat tärkeitä myös korkealaatuiselle musiikille. LFE-kanava vaatii subwooferin käyttöä. Subwooferit on suunniteltu toistamaan vain hyvin matalia taajuuksia. Ne katkaisevat tyypillisesti kaikki tietyn pisteen yläpuolella olevat taajuudet – yleensä ne, jotka ovat välillä 100 Hz – 200 Hz.

.2 poikkeus

Vaikka .1-nimitys on yleisin nimitys LFE-kanavalle, joillakin kotiteatterivastaanottimilla on merkintä olevan 7,2, 9,2, 10,2 tai jopa 11,2 kanavaa. Tämä tarkoittaa, että vastaanottimissa on kaksi subwoofer-lähtöä. Sinun ei tarvitse käyttää molempia, mutta se voi auttaa kyllästämään suuret huoneet rikkaalla, bassoa raskaalla vasteella. Se on hyödyllinen myös käytettäessä subwooferia, jonka teho on vähemmän kuin optimaalinen.

Dolby Atmos -kerroin

Kaiutinmerkinnät on merkitty eri tavoin Dolby Atmos -yhteensopiville kotiteatterivastaanottimille ja tilaäänijärjestelmille. Ne on tyypillisesti merkitty sellaisiksi: 5.1.2, 5.1.4, 7.1.2 tai 7.1.4. Dolby Atmosin maailmassa ensimmäinen numero viittaa perinteiseen 5 tai 7 kanavan vaakasuoran kaiuttimen asetteluun ja toinen numero subwooferiin. Mutta kolmas numero viittaa kuinka monta pystysuoraa tai ”korkeutta” kanavaa. Nämä kanavat toimitetaan kattoon asennettavien tai pystysuuntaisten kaiuttimien kautta.

Tarvitaanko .1-kanava tilaäänelle?

Ei .1-kanava ja bassokaiutin on suunniteltu tuottamaan hyvin matalia taajuuksia, mutta on paljon lattialla seisovia stereokaiuttimia (vasen ja oikea), jotka tuottavat kunnollisen bassovasteen. Voit yleensä asettaa kotiteatterivastaanottimen lähettämään matalia taajuuksia vasempaan ja oikeaan pääkaiuttimeen subwooferin sijaan. Kysymys on siis siitä, voivatko lattiakaiuttimien pienet subwooferit tuottaa tarpeeksi bassoa tyydyttämään korvasi. Usein he eivät voi. Jotkut tuotemerkkien, kuten Definitive Technology, kaiuttimet tuottavat seisovia stereokaiuttimia, joissa on upotetut subwooferit joko .1- tai .2-kanavaisille asetuksille. Kotiteatterikaiuttimia voi myös aina ostaa paloittain, mikä tarkoittaa, että voit ensin ostaa stereoparin ja hankkia sitten subwooferin myöhemmin.

Bottom Line

Kotiteatterijärjestelmässä on useita tapoja hallita LFE- tai .1-kanavaa. Se voi sisältää erillisen, erillisen subwooferin; kahden kaiuttimen perusasetus, joka on varustettu tuottamaan matalia taajuuksia; tai pari lattiakaiutinta, joissa on upotetut subwooferit. Valinta on sinun, mutta ilman sitä ylimääräistä bassoa menetät varmasti koko surround-äänikokemuksen.