Skip to content

Mitä 1080p tarkoittaa?

14 de heinäkuu de 2021

Kun ostat uutta televisiota tai kotiteatterikomponenttia, sinut saatetaan pommittaa monimutkaisella kielellä ja terminologialla, joka voi olla hämmentävää. Yksi hämmentävä käsite on videotarkkuus. Yksi tärkeä videon tarkkuuden termi ymmärrettäväksi on 1080p, mutta mitä se tarkoittaa?

Mitä 1080p tarkoittaa?

Digitaaliset näytöt koostuvat pikseleistä, jotka on järjestetty riveihin tai viivoihin. 1080p tarkoittaa näyttöä, jossa on 1920 pikseliä järjestetty vaakasuunnassa ja 1080 pikseliä pystysuunnassa. Toisella tavalla HD-näytön 1920 pikseliä on järjestetty pystysuoriin riveihin, jotka ylittävät näytön vasemmalta oikealle. 1080 pikseliä on järjestetty riveihin tai viivoihin, jotka kulkevat ylhäältä alas. 1080 (josta käytetään nimitystä horisontaalinen tarkkuus) on termin 1080p 1080-osa.

Pikselien kokonaismäärä 1080p: ssä

Kun 1920 pikseliä näytetään ruudulla ja 1080 pikseliä kulkee ylhäältä alas, saat paljon pikseleitä. Kun kerrot pikselimäärän yli (1920) ja alas (1080), kokonaismäärä on 2 073 600. Tätä kutsutaan pikselitiheydeksi, tämä on näytöllä näkyvien pikselien kokonaismäärä. Digitaalikameran ja valokuvien kannalta se on noin 2 megapikseliä. Vaikka pikselien lukumäärä pysyy samana näytön koosta riippumatta, pikseleitä / tuuma muuttuu näytön koon muuttuessa.

Missä 1080p sopii

1080p katsotaan laadukkaaksi videotarkkuudeksi käytettäväksi televisioissa ja videoprojektoreissa (tällä hetkellä 4K on korkeampi – vastaa 8,3 megapikseliä). Silti kumpikaan ei ole lähellä monien halpojen digitaalisten valokuvakameroiden megapikselin tarkkuutta. Tämä johtuu siitä, että liikkuvien kuvien tuottaminen vie enemmän kaistanleveyttä ja käsittelytehoa kuin still-kuvat. Tällä hetkellä suurin mahdollinen videotarkkuus nykyistä tekniikkaa käyttämällä on 8K, joka lähestyy 33,2 megapikselin digitaalikameran resoluutiota. Voidaan kuitenkin kulua muutama vuosi, ennen kuin 8K-tekniikasta tulee valtavirtaa.

Täältä tulee ”p”

Nyt kun ymmärrät 1080p: n pikseliosan, entä p? Lyhyesti sanottuna p tarkoittaa progressiivista. Tämä viittaa siihen, kuinka pikselirivit (tai viivat) näkyvät televisiossa tai videoprojektionäytössä. Kun kuvaa näytetään asteittain, pikselirivit näkyvät ruudulla peräkkäin (peräkkäin numerojärjestyksessä).

Kuinka 1080p suhtautuu televisioihin

1080p on osa teräväpiirtovideostandardia (HD). HDTV-televisioilla, erityisesti 40-tuumaisilla tai suuremmilla, on vähintään 1080p-näytön (tai pikselin) tarkkuus. 4K Ultra HD -televisioita on kuitenkin yhä enemmän. Tämä tarkoittaa, että jos syötät signaalin 1080p-televisioon, jonka resoluutio on alle 1080p, televisio käsittelee signaalin siten, että se näyttää kuvan koko näytön pinnalla. Tätä prosessia kutsutaan skaalaukseksi. Tämä tarkoittaa myös sitä, että tulosignaalit, joiden resoluutio on alle 1080p, eivät näytä yhtä hyvältä kuin aito 1080p-videotarkkuussignaali, koska television on täytettävä puuttuvan mielestä. Liikkuvien kuvien kohdalla tämä voi johtaa ei-toivottuihin artefakteihin, kuten rosoisiin reunoihin, värien vuotamiseen, makrolukitukseen ja pikselointiin (näin on silloin, kun toistetaan vanhoja VHS-nauhoja). Mitä tarkemmin TV arvaa, sitä parempi kuva näyttää. Televisiolla ei saisi olla vaikeuksia 1080p-tulosignaalien kanssa, kuten Blu-ray Disc -levyjen ja suoratoisto-, kaapeli- tai satelliittipalveluiden, jotka saattavat tarjota kanavia 1080p: ssä, kanssa. TV-lähetyssignaalit ovat toinen asia. Vaikka 1080p: tä pidetään Full HD -tekniikkana, se ei ole virallisesti osa rakennetta, jota TV-asemat käyttävät lähetettäessä teräväpiirtovideosignaaleja ilman kautta. Nämä signaalit ovat joko 1080i (CBS, NBC ja CW), 720p (ABC) tai 480i riippuen siitä, minkä resoluution asema tai siihen liittyvä verkko on hyväksynyt. Myös 4K-TV-lähetys on tulossa.