Skip to content

Mitä Applen uusi Mac-korjausohjelma merkitsee sinulle

1 de toukokuu de 2021

Tärkeimmät takeaways

  • Yhdysvaltalaiset Mac-korjaamot voivat nyt saada virallisen Applen tuen.
  • Voit helposti tehdä monia korjauksia ja päivityksiä itse.
  • Applen hyväksymät korjaukset ovat kalliimpia kuin tavalliset korjaukset, vaikka ne suoritettaisiin samassa kaupassa.
Lifewire / Charlie Sorrel
Applen löyhempi asenne riippumattomiin korjaamoihin voi näyttää siltä, ​​että se pehmenee korjausten ja käyttäjien päivitysten suhteen, mutta se voi vain olla Apple, joka yrittää välttää valtion valvontaa. Aikaisemmin sinun oli saatava Mac-tietokoneesi korjatuksi Applelta tai sen valtuuttamilta palveluntarjoajilta. Nyt voit korjata rikkoutuneen Macin riippumattomassa työpajassa käyttämällä virallisia Applen osia ja tekniikoita. Riippumattomat korjaamot ovat aina olleet kolmas vaihtoehto, mutta vasta nyt ne voivat toimia Applen hyväksynnällä. ”Mielestäni kyse on valmistautumisesta lainsäädäntöön”, Kyle Wiens, korjausoppaiden perustaja iFixitin perustaja, kertoi Lifewirelle sähköpostikeskustelun kautta. ”He näkevät Korjausoikeuden horisontissa ja haluavat olla valmiita siihen.”

Mitä eroa IRP tekee?

Independent Repair Provider Programme (IRP) on ollut käytettävissä iPhone-korjauksiin viime vuodesta lähtien; nyt se on saatavana Applen pöytätietokoneille ja kannettaville tietokoneille. Jokainen indie-kehittäjä voi jo korjata Macin, mutta jotkut korjaukset ovat mahdotonta ilman Applen työkaluja ja materiaaleja. Voit myös jatkaa luotettavan paikallisen korjaamon käyttämistä, riippumatta siitä, onko se Apple-sertifioitu vai ei, peruskorjauksiin. Ja itse asiassa se voi olla parempi tai ainakin halvempi vaihtoehto. ”T2: lla [security chip] nykyaikaisissa Mac-tietokoneissa jotkut korjaukset eivät ole mahdollisia ilman niiden kalibrointiohjelmistoa ”, Wiens sanoo. ”Rehellisesti, Applen IRP-asia ei ole kovin laajalle levinnyt, ja hinnat, joita Apple veloittaa osista, ovat niin korkeita, että useimmat sitä tekevät paikat tarjoavat asiakkaille molemmat vaihtoehdot.” iFixit julkaisee joukosta peräisin olevia korjausoppaita ja puolustaa korjausoikeutta – liike, joka kannustaa valmistajia julkaisemaan korjausoppaita ja suunnittelemaan tuotteitaan helpottamaan kodin korjauksia. Liike vaatii normaalien ruuvien käyttöä erityisten turvaruuvien sijasta esimerkiksi kannettavien tietokoneiden pitämiseksi ja ruuvien käyttämistä liiman ja juotteen sijasta purkamisen ja osien vaihdon mahdollistamiseksi.

Tarkoittaako tämä siis sitä, että Apple tarjoaa korjausoppaat saataville Mac-tietokoneille? Tai helpottaa pääsyä suolistoon? Luultavasti ei. ”[Apple] lähetti vuoden 2019 iMac-huoltokäsikirjan yleisölle, mutta ei ole julkaissut enempää ”, Wiens sanoo.”[It] pitäisi – se on erittäin kuluttajaystävällinen asia. Applen tulisi tehdä asiakkailleen ja planeetalleen oikea asia julkaisemalla kaikki huolto-oppaat. ” Entä vuotaneet käsikirjat IRP-sertifioiduilta työpajoilta? Epätodennäköistä. ”Suurin ongelma IRP: ssä on sopimusrajoitukset ja NDA: t, jotka he asettavat korjaamoille”, Wiens sanoo.

Tee-se-itse-korjaukset

IFixitin kaltaisten sivustojen ansiosta sinun ei tarvitse virallista korjausopasta oman Macin korjaamiseen. Vanhemmat mallit ovat paremmin korjattavissa yksinkertaisesti siksi, että ne on helpompi avata ja erilliset osat ruuvataan tai kiinnitetään paikoilleen. Jos sinulla on esimerkiksi vanhempi iMac, on helppo irrottaa näyttö imukupilla ja ruuvimeisselillä. Sisällä voit vaihtaa kiintolevyn, vaihtaa SSD-levyn vanhentuneelle DVD-asemalle ja vaihtaa tuulettimet ja muut osat. Uudemmat Macit vaativat erikoistyökaluja ja ylimääräistä kärsivällisyyttä, kun raaputat huolellisesti liimaa pois, mutta silti on mahdollista suorittaa monia korjauksia ja päivityksiä vaiheittaisella korjausoppaalla.

Jos otat Macin tai iPhonen korjattavaksi, sinun on ensin toteutettava joitain varotoimia:

  • Varmuuskopioi tietosi Time Machine-, iCloud Backup- tai muilla tavoilla. Sinun pitäisi pystyä palauttamaan tämä varmuuskopio laitteellesi helposti.
  • Pyyhi laite. IPhonen, iPadin ja T2: n sisältävät Macit voidaan nollata turvallisesti vain antamalla salasanasi. Tämä estää korjaushenkilöä pääsemästä yksityisiin tietoihisi.
  • Älä koskaan anna korjaushenkilölle Apple ID -salasanaa. Tämä antaa heille pääsyn kaikkiin yhdistettyihin laitteisiin ja tietoihin.

Jos pyyhit laitteen ennen korjausta ja palautat sen sitten varmuuskopiosta, sinun ei tarvitse huolehtia haittaohjelmien istuttamisesta koneellesi.

Korjauksen tulevaisuus

On useita syitä, kuten Apple-yritys ei halua sallia kotikäyttäjien korjauksia ja päivityksiä. Yksi on se, että Apple on riippuvainen salaisuudesta ja saattaa pitää korjausasiakirjojaan yrityksen salaisuuksina. Toinen on se, että korjattavuus on pienen ja ohuen vihollinen. Irrotettava akku tuhlaa tilaa iPhonen tai Macin sisällä. Jos veistät akun sopimaan täydellisesti oudon kokoiseen aukkoon, voit tehdä laitteesta esimerkiksi ohuemman. Apple pystyy melko hyvin kierrättämään ja käyttämään vähemmän resursseja valmistuksen ja jakelun aikana, mutta se ei näytä antavan muiden ihmisten antaa saman asian.

Sivunäkymä vuoden 2018 MacBook Airista

Omena
”Mielestäni on oikein sanoa, että #RightToRepair -aktivismi on ajanut Applen muuttumaan”, Yhdysvaltain yleisen edun tutkimusryhmän johtaja Nathan Proctor kirjoittaa Twitterissä, ”mutta luulen, että annamme liikaa arvoa Applen tekemälle heidän kanssaan. laajennettu riippumaton korjaamo-ohjelma. ” Vaikka tämä korjaussääntöjen keventäminen on vain ennakoiva vastaus korjausoikeutta koskevaan lainsäädäntöön, se on tervetullut. Tee-se-itse-korjaus ei ole kaikille, ja vanhan Macin korjaaminen on melkein yhtä tärkeää kuin uusien renkaiden hankkiminen autollesi.