Skip to content

Mitä eri värit tarkoittavat graafikoille?

20 de maaliskuu de 2021

Tässä artikkelissa

Värisymbolismi on värin käyttö edustamaan kulttuurisia ideoita tai tunteita. Graafisessa suunnittelussa ja julkaisemisessa värin valitseminen sen symboliikan perusteella pätee painettuihin ja sähköisiin projekteihin logoista verkkosivustojen taustoihin. Värit ovat sanatonta viestintää. Niillä on merkityksiä, jotka ylittävät musteen.

Viileiden värien symboliikka

Viileillä väreillä on yleensä rauhoittava vaikutus. Spektrin toisessa päässä ne ovat kylmiä, persoonattomia, antiseptisiä värejä. Toisessa päässä viileät värit lohduttavat ja hoitavat. Sininen, vihreä ja neutraalit valkoiset, harmaat ja hopeat ovat esimerkkejä viileistä väreistä.

Luonnossa sininen on vesi ja taivas, kun taas vihreä on ruoho, puut ja muu kasvien elämä – luonnollinen elämää ylläpitävä duo. Yhdistä blues ja vihreät saadaksesi luonnollisia, vetisiä väripaletteja. Lämmitä viileä väripaletti viivalla lämpimiä värejä, kuten punainen tai oranssi. Jos haluat lämpöä vain sinisellä paletilla, valitse syvemmät bluesit, joissa on ripaus punaista mutta ei aivan purppuraa tai melkein mustaa syvän laivastonsinistä.

Viileät värit näyttävät pienemmiltä kuin lämpimät, ja ne visuaalisesti vetäytyvät sivulta, jotta punainen voi visuaalisesti voittaa ja erottua sinisestä, vaikka niitä käytetään yhtä suurina määrinä. Jos haluat keskittyä rauhallisuuteen, käytä enemmän viileää ja vain ripaus lämpimiä värejä.

Näiden viileiden värien profiileissa on kuvaukset niiden merkityksistä ja siitä, miten kutakin väriä käytetään suunnittelutyössä.

 • Sininen
 • Vihreä
 • Turkoosi
 • Valkoinen

Lämpimän värisymboliikka

Lämpimät värit herättävät meidät ja saavat meidät liikkeelle. Punainen, keltainen tai oranssi lämpö voi edustaa jännitystä tai jopa vihaa. Lämpimät värit välittävät tunteita yksinkertaisesta optimismista voimakkaaseen väkivaltaan. Mustan ja ruskean neutraaleilla on myös lämpimiä ominaisuuksia.

Luonnossa lämpimät värit edustavat muutosta kuten vuodenajan vaihteluissa tai tulivuoren purkauksessa. Vähennä lämpimän paletin voimakkaita tunteita rauhoittavilla viileillä tai neutraaleilla väreillä tai käyttämällä lämpimän paletin kevyempää puolta, kuten vaaleanpunaisia, vaalean keltaisia ​​ja persikkaa.

Lämmin väri näyttää suuremmalta kuin viileä, joten punainen voi visuaalisesti voittaa sinisen, vaikka sitä käytetään yhtä suurina määrinä. Voit usein vetäytyä lämpimistä sävyistä ja välittää silti sen jännitystä.

Näiden lämpimien värien profiileissa on kuvaus niiden merkityksestä ja siitä, miten kutakin väriä käytetään suunnittelutyössä.

 • Punainen
 • Vaaleanpunainen
 • Keltainen
 • Kulta
 • Oranssi
 • Musta
 • Ruskea

Sekoitettu lämmin ja viileä värisymboliikka

Värit, joilla on sekä lämpimän että viileän värin ominaisuuksia, voivat rauhoittaa ja innostaa. Nämä ovat värejä, jotka on johdettu viileän ja lämpimän värin sekoituksesta, kuten viileä sininen plus lämmin punainen tai viileä sininen ja lämmin keltainen. Purppuran sävyt ja vihreät sävyt sekä beige ovat sekavärejä, joissa on värisymboli sekä väripyörän lämpimillä että viileillä puolilla.

Viileä sininen ja lämmin punainen yhdistävät syvän purppuran ja vaalean laventelin. Pienemmässä määrin vihreillä sävyillä, erityisesti turkoosilla ja sinivihreällä, on sekä lämmin- että jäähdytysvaikutuksia, jotka syntyvät lämpimästä keltaisesta ja viileästä sinisestä. Jotkut kevyet neutraalit, kuten kerma, vaalean beige ja taupe, herättävät samoja purppuran ja vihreän tunteita. Violetin vastakkainen tai ristiriitainen väri on vihreä ja vihreän violetti.

Kunkin näiden sekavärien profiileissa on kuvaus niiden merkityksestä ja siitä, miten kutakin väriä käytetään suunnittelutyössä.

 • Violetti
 • Laventeli
 • Vihreä
 • Turkoosi
 • Beige

Neutraali värisymbolismi

Neutraalit värit musta, valkoinen, hopea, harmaa ja ruskea tekevät hyvistä taustat, palvelee yhtenäistämään erilaisia ​​väripaletteja ja ovat usein myös yksin mallin ainoana tai ensisijaisena painopisteenä. Neutraalit värit voivat olla viileitä tai lämpimiä, mutta ovat hienovaraisempia kuin blues ja red.

Neutraalit värit auttavat kiinnittämään huomion muihin väreihin tai hillitsevät värejä, jotka muuten saattavat yksinään ylivoimaisia. Jossain määrin mustia, ruskeita, ruskettuneita, kultaisia ​​ja beige-värejä pidetään lämpiminä. Valkoinen, norsunluu, hopea ja harmaa ovat hieman viileämpiä värejä. Nämä lämpimät ja viileät ominaisuudet ovat kuitenkin joustavia ja hienovaraisempia kuin punaiset tai siniset.

Näiden neutraalien värien profiileissa on kuvaus niiden merkityksistä ja siitä, miten kutakin väriä käytetään suunnittelutyössä.

 • Musta
 • harmaa
 • Valkoinen
 • Norsunluu
 • Ruskea
 • Beige

Fyysiset ja kulttuuriset reaktiot

Joskus värit aiheuttavat fyysisen reaktion – punaisen on osoitettu nostavan verenpainetta – ja toisinaan se on kulttuurinen reaktio. Yhdysvalloissa valkoinen on tarkoitettu häät, kun taas joissakin itäisissä kulttuureissa valkoinen on surun ja hautajaisten väri. Värit seuraavat myös trendejä. Avokado, vihreä sävy, on joidenkin kuluttajien mielessä synonyymi 60- ja 70-luvuille.

Värisuhteet

Symbolismin ymmärtämisen lisäksi auttaa värejä sekoittamalla ja sovittamalla tuntemaan vierekkäisten, harmonisoivien, kontrastisten ja täydentävien värien suhde.

 • Vieressä tai yhdenmukaistaminen värit näkyvät värirenkaassa vierekkäin. Yhdenmukaistavat värit toimivat usein hyvin yhdessä, mutta jos niiden arvo on liian lähellä, ne voivat näyttää huuhtoutuneilta tai niiden kontrasti ei riitä. Harmonisoiva trio voi olla jotain sinistä, vaaleansinistä ja syaania tai ehkä punaista, oranssia ja keltaista.
 • Kontrastivärit erotetaan toisistaan ​​muilla väreillä – ne tulevat väripyörän eri osista. Mitä kauempana he ovat toisistaan, sitä enemmän kontrasti. Värirenkaan lämpimän puoliskon punainen eroaa pyörän viileästä puoliskosta vihreän ja sinisen kanssa. Purppuran sävyt eroavat vihreän sävyistä.
 • Täydentävät värit ovat väripyörän vastakkaisilla puolilla. Esimerkiksi sininen on täydentävä väri keltaiselle. Vihreä täydentää purppuraa ja purppuraa. Pari vierekkäin painettua täydentävää väriä voi ristiriidassa tehdä niistä vähemmän toivotun yhdistelmän. Erota ne sivulla kuitenkin muista väreistä, ja ne voivat toimia yhdessä.