Skip to content

Mitä eroa on Internetissä ja verkossa?

20 de maaliskuu de 2021

Ihmiset käyttävät usein termejä Internet ja verkko mutta nämä ovat kahta erilaista tekniikkaa. Tarkastelimme molempia tekniikoita auttaaksemme sinua ymmärtämään näiden kahden välisen eron.

World Wide Web tai yksinkertaisesti verkko on osa Internetiä.

Internet
 • Maailmanlaajuinen verkkojen ja tietokoneiden verkko.

 • Verkkoinfrastruktuuri.

 • Tiedot kulkevat verkkoprotokollien kautta.

 • Pääsee käsiksi useilla tavoilla.

Web
 • Kokoelma tietoja, joita käytetään Internetin kautta.

 • Tiedot kulkevat ensisijaisesti HTTP: n kautta.

 • Käyttää selaimia asiakirjojen ja verkkosivujen avaamiseen.

 • Siirtyminen muille sivuille tapahtuu hyperlinkkien kautta.

Internet on maailmanlaajuinen verkosto miljardeja palvelimia, tietokoneita ja muita laitteita. Jokainen laite voi muodostaa yhteyden mihin tahansa muuhun laitteeseen, kunhan molemmat ovat yhteydessä Internetiin kelvollisella IP-osoitteella. Internet mahdollistaa tiedon jakamisjärjestelmän, joka tunnetaan nimellä verkko.

Verkko, joka on lyhenne sanoista World Wide Web, on yksi tapa, jolla tietoa jaetaan Internetissä (muihin sisältyvät sähköposti, File Transfer Protocol (FTP) ja pikaviestipalvelut). Verkko koostuu miljardeista yhdistetyistä digitaalisista asiakirjoista, joita tarkastellaan verkkoselaimessa, kuten Chrome, Safari, Microsoft Edge, Firefox ja muut.

Ajattele Internetiä kirjastona. Ajattele kirjoja, aikakauslehtiä, sanomalehtiä, DVD-levyjä, äänikirjoja ja muuta sen sisältämää mediaa verkkosivustoina.

Sekä Internet että verkko palvelevat ainutlaatuisia tarkoituksia, mutta ne tarjoavat käsiinsä tietoa, viihdettä ja muita palveluja yleisölle.

Internetin edut ja haitat

Edut
 • Verkkoinfrastruktuuri globaalia tietoa varten.

 • Tarjoaa tietoja lukuisien protokollien kautta.

 • Voi käyttää useita protokollia pääsyyn.

Haitat
 • Jotkut protokollat ​​ovat monimutkaisia.

 • Jotkut protokollat ​​eivät sovi aloittelijoille.

Internet on todella tiedon valtatie. Se kulkee erilaisen verkkoliikenteen, mukaan lukien FTP, IRC ja Internet, kautta. Ilman sitä meillä ei olisi suosikki ja yleisin tapa käyttää verkkosivustoja.

Internet syntyi 1960-luvulla nimellä ARPAnet. Se oli Yhdysvaltain armeijan kokeilu löytää keinoja ylläpitää viestintää ydiniskun sattuessa. Hajautetun verkon avulla viestintää voitaisiin ylläpitää, vaikka osat otettaisiin offline-tilaan. ARPAnetista tuli lopulta siviiliponnistelu, joka yhdisti yliopiston keskusyksiköt tietokoneisiin akateemisiin tarkoituksiin.

Kun henkilökohtaisista tietokoneista tuli valtavirtaa 1980- ja 1990-luvuilla ja Internet avattiin kaupallisille intresseille, se kasvoi räjähdysmäisesti. Yhä useammat käyttäjät liittivät tietokoneensa massiiviseen verkkoon puhelinverkkoyhteyksien kautta, sitten nopeammilla yhteyksillä, kuten ISDN, kaapeli, DSL ja muut tekniikat. Nykyään Internet on kasvanut toisiinsa kytkettyjen laitteiden ja verkkojen julkiseksi hämähäkinverkoksi.

Mikään yksittäinen yksikkö ei omista Internetiä, eikä yhdelläkään hallituksella ole ehdotonta valtaa sen toimintaan. Sijoitetut organisaatiot, ryhmät, yritykset ja muut sopivat joistakin teknisistä säännöistä sekä sen laitteisto- ja ohjelmistostandardeista. Nämä ryhmät auttavat Internetiä pysymään toimivana ja käytettävissä. Internet on kuitenkin suurimmaksi osaksi ilmainen ja avoin verkkoväline, jolla ei ole yhtä omistajaa.

Web-edut ja haitat

Edut
 • Helppokäyttöinen graafinen käyttöliittymä.

 • Tuhannet verkkosivustot, joilla vierailet.

 • Videoiden suoratoisto ja pilvitallennus ovat elintärkeitä palveluja verkossa.

Haitat
 • Verkon katseluun on käytettävä verkkoselainta.

 • Monet sivut ovat täynnä mainoksia.

 • Tietokoneet voivat saada tartunnan verkkosivustolta.

Useimmat kuluttajat tuntevat Internetin ja tuntevat siitä miellyttävän. Helppokäyttöisen käyttöliittymänsä ansiosta se on paras tapa saada tietoa muutamalla napsautuksella.

World Wide Web syntyi vuonna 1989. Kiinnostavaa kyllä, tutkimusfyysikot rakensivat verkon, jotta he voisivat jakaa tutkimustuloksia toistensa tietokoneiden kanssa. Nykyään siitä ajatuksesta on kehittynyt historian suurin ihmistietokokoelma.

Hyväksytty Internet-keksijä on Tim Berners-Lee.

Sinun on käytettävä Internetiä, jotta voit tarkastella WWW: tä ja sen sisältämiä verkkosivuja tai muuta sisältöä. Verkko on kaikkien vierailijoille tarjottavien sivujen, sivustojen, asiakirjojen ja muun median yhteisnimi.

Verkko koostuu digitaalisista asiakirjoista, joita kutsutaan verkkosivuiksi ja joita voidaan tarkastella selainohjelmiston kautta laitteissa, kuten älypuhelimissa, tableteissa ja tietokoneissa. Nämä sivut sisältävät monen tyyppistä sisältöä, mukaan lukien staattista sisältöä, kuten tietosanakirjasivut, mutta myös dynaamista sisältöä, kuten eBay-myynti, osakkeet, sää, uutiset ja liikenneraportit.

Kokoelmaan yhdistettyjä verkkosivuja, jotka ovat julkisesti käytettävissä ja joilla on yksi verkkotunnus, kutsutaan verkkosivustoksi.

Verkkosivut yhdistetään Hypertext Transfer Protocol (HTTP) -tekstikielellä, jonka avulla voit käydä millä tahansa julkisella verkkosivulla. Napsauttamalla hyperlinkkiä tai syöttämällä URL-osoite (URL), selain käyttää tätä yksilöllistä osoitetta verkkosivun löytämiseen ja käyttämiseen. Googlen kaltaisten hakukoneiden avulla on helppo suodattaa miljardeja verkkosivuja, jotka nyt täyttävät verkon, etsimällä artikkelit, videot ja muut haluamasi mediat hakukriteerisi perusteella.

Lopullinen tuomio: Verkkoa ei voi olla ilman Internetiä

Tavallinen ja yksinkertainen Internet mahdollistaa pääsyn Internetiin. Ilman sitä meillä ei ole tapaa käyttää tuhansia verkkosivustoja. Useimmissa verkkotarpeissa verkko on kuitenkin helpoin käyttää. Jokaisella on tärkeä tarkoitus.