Skip to content

Mitä eroa on pääyksikössä ja vastaanottimessa?

20 de maaliskuu de 2021

Ääni on yleensä monimutkainen ja sekava aihe. Sama pätee, kun se koskee autoa. Yksi tällainen sekaannuksen aihe on ero autoradioiden, autoradion, pääyksiköiden ja vastaanottimien välillä.

Tässä on yleiskatsaus yleisimpiin auton äänentoistoon liittyviin termeihin ja määritelmiin:

 • Pääyksikkö: Mikä tahansa kojelaudassa oleva stereo-ohjain.
 • Autostereot: Koko ajoneuvon äänijärjestelmä – sisältää sekä pääyksiköt että kaiutinjärjestelmät.
 • Vastaanotin: Tietyn tyyppinen pääyksikkö, jossa on sisäänrakennettu vahvistin.
 • Viritin: Toinen termi pääyksikölle – yleensä sellainen, jossa ei ole sisäänrakennettua vahvistinta ja joka viittaa yleensä radioon.
 • Autoradio: Catch-all termi, joka viittaa sekä vastaanottimiin että virittimiin.
 • Ohjain: Pääyksikkö, joka ei sisällä radioviritintä.
 • Mekaaniton: Digitaalinen mediavastaanotin tai pääyksikkö, eli sellainen, jossa ei ole mekaanisia hallintalaitteita.

Autostereot ja pääyksiköt

Pääyksikkö on pohjimmiltaan auton äänentoistojärjestelmän aivot, ja se voi viitata useisiin eri laitteisiin, mukaan lukien radiovirittimet, CD-soittimet, aputulot ja sisäänrakennetut komponentit, kuten vahvistimet ja taajuuskorjaimet.

Autostereot ovat yleisempiä, koska ne sisältävät sekä pääyksikön että kaiutinjärjestelmän, mukaan lukien vahvistimet, taajuuskorjaimet, jakosuotimet, kaiuttimet ja subwooferit. Termiä ”stereot” käytetään usein synonyyminä sanan ”pääyksikkö” kanssa.

Vastaanottimet, virittimet ja autoradiot

Kaksi läheisesti liittyvää pääyksikköä ovat vastaanottimet ja virittimet. Molemmissa on sisäänrakennettu AM / FM-radioviritin. Tästä syystä vastaanottimia ja virittimiä kutsutaan usein myös autoradioksi. Monet vastaanottimet ja virittimet voivat sisältää myös CD-soittimia, aputuloja, Bluetooth-yhteyden ja USB-portteja, mutta se vaihtelee mallista toiseen.

Jos vastaanottimissa on sisäänrakennetut vahvistimet, virittimet eivät. Suurin osa tehdasyksiköistä on vastaanottimia, koska järjestelmän rakentaminen ulkoisella vahvistimella on kalliimpaa, vaikka on joitain poikkeuksia. Suurin osa jälkimarkkinoilla olevista pääyksiköistä on myös vastaanottimia, vaikka virittimiä on saatavana myös ihmisille, jotka ovat kiinnostuneita lisäämään ulkoisen vahvistimen ja saamaan parhaan mahdollisen äänenlaadun.

Jotkut vastaanottimet sisältävät esivahvistimen lähtöjä. Tämä tarkoittaa, että vaikka pääyksikössä on sisäänrakennettu vahvistin, siinä on myös äänilähdöt, jotka ohittavat vahvistimen. Nämä pääyksiköt ovat erinomaisia ​​kaikille, jotka rakentavat järjestelmäänsä pala palalta; voit luottaa sisäänrakennettuun vahvistimeen, kunnes pääset asentamaan ulkoisen.

Ohjaimet

Pääyksiköitä, joilla ei ole radiotoimintoja, kutsutaan yleensä ohjaimiksi. Näissä pääyksiköissä voi olla sisäänrakennettu vahvistin tai ei, ja niissä voi olla joukko komponentteja, mukaan lukien:

 • CD-soittimet
 • DVD-soittimet
 • Digitaaliset soittimet ja DAC: t
 • USB-tulot
 • Bluetooth-yhteys
 • Videonäytöt

Oikean pääyksikön valitseminen

Jos olet huolissasi oikean pääyksikön valitsemisesta, on hyödyllistä ymmärtää nämä ehdot. Jos esimerkiksi rakennat autostereoita hajautetusti, saatat haluta vastaanottimen, joka sisältää sisäänrakennetut esivahvistimen lähdöt. Näin voit pitää vaihtoehdot auki, kunnes päätät ulkoisen vahvistimen asentamisesta.

Joka tapauksessa on tärkeää muistaa, että nämä termit ovat joskus päällekkäisiä tai niitä käytetään keskenään. Kuitenkin niiden välisten erojen ymmärtäminen voi auttaa luomaan suunnitelman auton äänijärjestelmälle.