Skip to content

Mitä eroja koaksiaalikaapeleiden ja optisten kaapeleiden välillä on?

20 de maaliskuu de 2021

Koaksiaalikaapeleita ja optisia kaapeleita käytetään kotiviihdejärjestelmissä äänilähteen (kuten digisovittimen, Blu-ray-soittimen tai videopelikonsolin) liittämiseen komponenttiin (kuten vahvistimeen, äänivastaanottimeen tai kaiutinjärjestelmään) . Molemmat tyypit siirtävät digitaalisen audiosignaalin laitteesta toiseen.

Koaksiaalinen
 • Suurempi kaistanleveys.

 • Mahdollinen radiotaajuus tai sähkömagneettinen häiriö.

 • Tukeva liitäntä.

Optinen
 • Pienempi kaistanleveys.

 • Ei radio- tai sähkömagneettisia häiriöitä.

 • Vähemmän tukeva.

Kaikki audiolaitteet eivät tue sekä koaksiaalisia että optisia kaapeleita, joten sinulla ei ehkä ole vaihtoehtoa. Jos sinulla on valinnanvaraa, sillä ei silti välttämättä ole väliä paljoa. Monet asiantuntijat sanovat, että ero äänenlaadussa ja suorituskyvyssä on vähäinen. Tästä huolimatta on hyvä oppia koaksiaalisten ja optisten kaapeliliitäntöjen perusteet.

Sekä koaksiaalikaapelit että optiset kaapelit tukevat 5.1-surround-äänijärjestelmiä, joiden äänenlaatuero on melkein erottamaton.

Koaksiaaliset digitaaliset äänikaapelit Plussaa ja miinusta

Edut
 • Suurempi kaistanleveys tarkoittaa teoreettisesti korkeaa äänenlaatua, mutta useimmat eivät huomaa eroa.

 • Tukeva, vaikeampaa irrottaa tuloista.

Haitat
 • Ei voi kuljettaa monia korkealaatuisia häviöttömiä äänimuotoja.

 • Mahdollinen radiotaajuus tai sähkömagneettinen häiriö.

Koaksiaalikaapeli on suojattu yksi kuparilanka, jota käytetään monissa ääniliitännöissä ja liitännöissä, vaikka se ei ole aivan yhtä yleistä kuin optiset liitännät nykyaikaisissa äänijärjestelmissä. Vaikka koaksiaalikaapelit lupaavat teoriassa parempaa ääntä – suuremman kaistanleveyden avulla – ero ei todennäköisesti ole havaittavissa useimmille ihmisille.

Koaksiaalikaapelit näyttävät ja toimivat aivan kuten perinteiset RCA-liittimet, joita suositaan niiden kestävyydestä ja kestävyydestä. Ne voivat olla alttiita radiotaajuushäiriöille (RFI) tai sähkömagneettisille häiriöille (EMI). Jos järjestelmässä on olemassa kolinaa tai surinaa, koaksiaalikaapeli voi siirtää kohinan komponenttien välillä. Koaksiaalikaapelien tiedetään menettävän signaalin voimakkuuden pitkillä etäisyyksillä, mikä ei ole keskimääräisen kotikäyttäjän huolenaihe. Jos etäisyys on kuitenkin ongelma, optiset kaapelit ovat parempi valinta. Lopuksi, koaksiaalikaapeleilla ei ole tarpeeksi kaistanleveyttä tukemaan huippuluokan surround-häviöttömiä formaatteja, kuten Dolby TrueHD ja DTS-HD Master Audio.

Optiset digitaaliset äänikaapelit Plussaa ja miinusta

Edut
 • Ei radio- tai sähkömagneettisia häiriöitä.

Haitat
 • Pienempi kaistanleveys tarkoittaa hieman huonompaa äänenlaatua, mutta ero ei todennäköisesti ole havaittavissa.

 • Ei voi kuljettaa monia korkealaatuisia häviöttömiä äänimuotoja.

 • Vähemmän tukeva, helpommin irrotettavissa.

Optiset tai ”Toslink” -kaapelit käyttävät valoa äänen siirtämiseen optisten kuitujen kautta. Äänisignaalit on muunnettava sähköisestä signaaliksi optiseksi ennen kaapelin kulkua. Kun muunnettu signaali saavuttaa vastaanottimen, se muunnetaan takaisin sähköiseksi signaaliksi.

Optiset kaapelit ovat yleensä hauraampia kuin niiden koaksiaalikaapelit; esimerkiksi optisia kaapeleita ei voida puristaa tai taivuttaa tiukasti. Optisen kaapelin päissä on pariton muotoinen liitin, joka on asetettava oikein, eikä liitäntä ole yleensä yhtä tiukka tai tukeva kuin koaksiaalikaapelin RCA-liitin.

Optiset kaapelit eivät ole alttiita RFI- tai EMI-melulle tai signaalihäviölle etäisyyksien päässä, koska valo ei kärsi kuparikaapeleiden vastuksesta tai vaimennuksesta.

Kuten koaksiaalikaapelit, optisilla kaapeleilla ei ole tarpeeksi kaistanleveyttä kuljettamaan häviöttömiä tai pakkaamattomia äänimuotoja, kuten Dolby surround -äänijärjestelmissä käytettyjä.

Sinun valintasi

Kaapelin käyttämistä koskevan päätöksen tulisi perustua käytettävissä olevaan kaapeliin. Kaikki äänikomponentit eivät voi käyttää sekä optisia että koaksiaalikaapeleita, ja HDMI on yhä standardi useimmille kotiviihdejärjestelmille ja -komponenteille.

Jotkut käyttäjät suosivat koaksiaalista optisen sijaan, koska se voi tukea hieman korkeamman resoluution ääntä, mutta nämä erot ovat todennäköisesti havaittavissa vain erittäin huippuluokan äänijärjestelmissä, jos ollenkaan. Niin kauan kuin kaapelit itse ovat hyvin tehtyjä, sinun pitäisi löytää niiden tuottama ääni erottamattomaksi.

HDMI-kaapelit siirtävät sekä ääntä että videota. Jos laitteesi tukee HDMI-liitäntöjä, käytä sitä. 3D ja 4K UHD -sisällön lisäksi HDMI voi tukea pakkaamatonta äänimuotoa kahdeksalle kanavalle, mikä mahdollistaa 7.1-tilaäänen.