Skip to content

Mitä eroja verkkoreitittimillä, kytkimillä ja keskittimillä on?

20 de maaliskuu de 2021

Verkon reitittimet, kytkimet ja keskittimet ovat kaikki kiinteiden Ethernet-verkkojen komponentteja. Ne voivat näyttää aluksi samanlaisilta. Jokainen

  • on pieni muovi- tai metallilaatikon muotoinen elektroninen laite
  • sallii tietokoneiden muodostaa yhteyden siihen, jotta niiden välinen tiedonsiirto Internet-protokollan kautta olisi mahdollista
  • sisältää useita fyysisiä portteja yksikön edessä tai takana, jotka tarjoavat näiden tietokoneiden liitäntäpisteet, liitännän sähkövirtaan ja LED-valot laitteen tilan näyttämiseen

Näiden laitteiden muut keskeiset ominaisuudet erottavat ne.

Reitittimet välittävät verkkotiedot älykkäämmin

Vaikka keskittimillä, kytkimillä ja reitittimillä on samanlainen fyysinen ulkonäkö, reitittimien sisäinen toiminta eroaa huomattavasti ja sisältää huomattavasti enemmän logiikkaa. Perinteiset reitittimet on suunniteltu yhdistämään useita lähiverkkoja (LAN) suuralueverkkoon (WAN). Reitittimet toimivat verkkoliikenteen välikohteina. He vastaanottavat saapuvia verkkopaketteja, etsivät kunkin paketin sisältä tunnistaakseen lähde- ja kohde-verkko-osoitteet, ja lähettävät sitten nämä paketit tarvittaessa eteenpäin varmistaakseen, että data saavuttaa lopullisen määränpään. Kytkimet tai keskittimet eivät voi tehdä näitä asioita.

Reitittimet auttavat yhdistämään kotiverkot Internetiin

Kotiverkon reitittimet (joita usein kutsutaan laajakaistareitittimiksi) on suunniteltu liittämään kotiverkko Internetiin Internet-yhteyden jakamista varten. Kytkimet (ja keskittimet) eivät sitä vastoin pysty yhdistämään useita verkkoja tai jakamaan Internet-yhteyttä. Verkon, jossa on vain kytkimiä ja keskittimiä, on sen sijaan nimettävä yksi tietokone yhdyskäytäväksi Internetiin, ja laitteella on oltava kaksi verkkosovitinta jakamista varten, yksi koti- ja toinen Internet-yhteyksiä varten. Reitittimen avulla kaikki kotitietokoneet muodostavat yhteyden reitittimeen vertaisina, ja reititin hoitaa kaikki tällaiset Internet-yhdyskäytävätoiminnot.

Reitittimet ovat myös älykkäämpiä muilla tavoin

Lisäksi laajakaistareitittimissä on useita perinteisten reitittimien lisäksi monia ominaisuuksia, kuten integroitu DHCP-palvelin ja verkon palomuuri. Langattomissa laajakaistareitittimissä on jopa sisäänrakennettu Ethernet-kytkin, joka tukee kiinteitä tietokoneliitäntöjä (ja mahdollistaa verkon laajentamisen liittämällä tarvittaessa lisää kytkimiä).

Kytkimet vs. keskittimet

Kytkimet ovat tehokkaampia vaihtoehtoja keskittimille. Molemmat välittävät dataa niihin kytkettyjen laitteiden välillä. Keskittimet tekevät niin lähettämällä tietoja kaikille muille liitetyille laitteille, kun taas kytkimet määrittävät ensin, mikä laite on tarkoitettu tietojen vastaanottajaksi ja lähettävät sen sitten tälle yhdelle laitteelle ns. ”Virtuaalisen piirin” kautta.

Kun esimerkiksi neljä tietokonetta on kytketty keskittimeen ja kaksi näistä tietokoneista on yhteydessä toisiinsa, keskittimet kuljettavat kaiken verkkoliikenteen läpi kumpaankin tietokoneeseen. Kytkimet puolestaan ​​pystyvät määrittämään kunkin yksittäisen liikenne-elementin (kuten Ethernet-kehyksen) määränpään ja välittämään tiedot valikoivasti yhdelle tietokoneelle, joka sitä todella tarvitsee. Tämän käyttäytymisen ansiosta kytkimet tuottavat vähemmän kokonaisverkkoliikennettä kuin keskittimet – suuri etu kiireisissä verkoissa.

Entä Wi-Fi-kytkimet ja keskittimet?

Kodin Wi-Fi-verkot käyttävät reitittimiä, mutta teknisesti niillä ei ole langattoman kytkimen tai keskittimen käsitettä. Langaton tukiasema toimii samalla tavalla (mutta ei identtisesti) kuin langallinen kytkin.