Skip to content

Mitä Flash oli ja mitä siinä tapahtui?

13 de heinäkuu de 2021

Mitä tietää

 • Flash oli foorumi, jota monet verkkosivustot käyttivät videoiden toistamiseen.
 • Adobe lopetti Flashin tukemisen virallisesti vuonna 2021 ja on estänyt Flash-sisällön suorittamisen Flash Playerissa.
 • Verkkoselaimet ovat poistaneet kaikki Flashiin liittyvät ohjelmistot.

Tässä artikkelissa on yleiskatsaus Adobe Flashiin ja miksi se ei ole enää käytettävissä.

Salama oli kaikkialla

Mikä Adobe Flash siis oli? Adobe Flash, jota joskus kutsutaan Shockwave Flashiksi tai Macromedia Flashiksi, oli foorumi, jota monet sivustot käyttivät videoiden toistamiseen. Flash-sisältöä oli tavallista löytää videoiden suoratoistoalustoista ja verkkosivustoja tarjoavilta verkkosivustoilta. Jos et ole kovin tietokonetietoinen, saatat olla mennyt vuosia tietämättä koskaan mitä se oli. Ehkä näit muutaman päivitysmuistutuksen täällä ja siellä, mutta muuten kaikki, mitä tarvitset verkossa, toimi ilman hikkaita. Todellisuus on, että Flash oli todennäköisesti voimanlähde suurelle osalle tekemistäsi. Kehittäjät käyttivät sitä luomaan kaikkea verkkosovelluksista ja peleistä videoihin ja animaatioihin. YouTube käytti Flashia, kun se käynnistettiin vuonna 2005, ja lukemattomat interaktiiviset työkalut ja pelit tarvitsivat sitä. Web-selaimissa oli sisäänrakennettu Flash-tuki, jotta voit tehdä kaiken tarvittavan huolimatta siitä, onko se asennettu ja päivitetty.

Miksi salama sammutettiin?

Flash on ollut käytössä 90-luvulta lähtien. Ja vaikka se ei puhu sen turvallisuudesta tai toiminnallisuudesta, vuosien varrella oli useita asioita, jotka lopulta saivat aikaan sen kuoleman. Suurin syy oli turvallisuus. Koska valtava osa tekniikan maailmasta käy Flashissä, siitä tuli valtava kohde hakkereille, mikä pakotti Adoben julkaisemaan päivityksiä usein ongelmien korjaamiseksi. Se tarjosi myös heikon suorituskyvyn, joka sai jotkut käyttäjät näkemään suorittimen täydellisen käytön katsellessaan Flash-sisältöä sisältäviä verkkosivuja. Se oli vuonna 2007, jolloin käyttäjät näkivät yhden ensimmäisistä suurista nauloista arkussa. Silloin Apple julkaisi ensimmäisen iPhonen, joka ei ole alusta alkaen koskaan tukenut Flashia. Jotta sisältö olisi yhteensopiva iPhonen kanssa, YouTube ja muut sivustot joutuivat luopumaan Flashista. Tämä yhdessä turvallisuusvirheiden kanssa loi lumipallovaikutuksen, missä se katosi hitaasti. Adoben mukaan:

Avoimet standardit, kuten HTML5, WebGL ja WebAssembly, ovat jatkuvasti kypsyneet vuosien varrella ja ovat hyödyllisiä vaihtoehtoja Flash-sisällölle. Suuret selaimen toimittajat integroivat nämä avoimet standardit selaimiinsa ja poistavat käytöstä useimmat muut laajennukset (kuten Flash Player).

Ja se on aivan oikein. HTML5 on korvannut Flashin ja tehnyt siitä merkityksetöntä multimediatoistostandardina. Tässä on vain muutama tapa, jolla HTML5 on parempi kuin Flash:

 • Ei vaadi ulkoisia laajennuksia, joten se toimii luonnollisesti kaikissa selaimissa.
 • Avoimen lähdekoodin ja vapaasti saatavilla.
 • Hakukoneiden on helpompi lukea ja ymmärtää sen sisältöä.
 • Vähemmän prosessointitehoa tarvitaan, joten se tarjoaa paremman suorituskyvyn ja on nopeampi / kevyt.
 • Helpompi kehittää, koska se käyttää yleisiä kieliä HTML, CSS ja JavaScript.

Pitääkö minun tehdä mitään?

Ei! Ellet ole kehittäjä, jonka on siirrettävä sisältöäsi pois Flashista (jonka olet todennäköisesti jo tehnyt), sinun ei tarvitse tehdä mitään toimien tekemiseksi. Verkkoselaimesi (niin kauan kuin se on ajan tasalla) on jo poistanut kaikki Flashiin liittyvät ohjelmistot ja viitteet, joten sinun ei tarvitse poistaa sitä käytöstä manuaalisesti. Itse asiassa jotkut yritykset eivät koskaan käyttäneet Flashia tai ovat siirtyneet siitä jo vuosia. Sen lisäksi, että Apple ei koskaan tue sitä, on selkeä historia muista yrityksistä, jotka siirtyvät suurempiin ja parempiin tekniikoihin:

 • 2015: Chrome aloitti Flash-sisällön automaattisen keskeyttämisen kannettavien tietokoneiden akkuvirran säästämiseksi ja poisti sen kokonaan selaimesta muutama vuosi myöhemmin.
 • 2011: Adobe alkoi siirtyä pois Flash for Mobilesta keskittymään HTML5: een.
 • 2017: Facebook siirsi satoja pelejä HTML5: een.
 • 2018: Microsoft alkoi pyytää Edgen käyttäjiltä lupaa suorittaa Flash-sisältöä ja esti vuoteen 2020 mennessä kaiken Flashin suorittamisen Edgessä ja Internet Explorerissa.
 • 2019: Firefox poisti Flashin käytöstä oletusarvoisesti useimmille käyttäjilleen ja lopetti laajennuksen latautumisen vuonna 2021, kun Adobe lopetti tuen.

Jotain sinä pitäisi tehdä, on poistaa Flash Player. Vaikka Adobe on lopettanut kehityksen ja tuen ja poistanut kaikki Flash Playerin lataukset verkkosivustoltaan, sinulla saattaa silti olla se tietokoneellasi. Voit estää sen aiheuttamasta ongelmaa järjestelmän turvallisuuteen jättämällä sen sinne, voit tarkistaa ohjelman poistamisen ohjelmiston asennuksen poisto-ohjelman avulla ja poistaa sen.