Skip to content

Mitä hakukonetta minun pitäisi käyttää?

9 de heinäkuu de 2021

Saatavilla on useita hakukoneita, jotka toimivat eri tavoin löytääkseen jotain verkosta. Joillakin on enemmän vaihtoehtoja, toiset rajoittavat haun tietyn tyyppiseen sisältöön, ja jotkut ovat yksityisyyttä ajattelevampia kuin toiset. Joten mitä hakukonetta sinun pitäisi käyttää? Valinta on todella sinun tehtäväsi, mutta tässä on joitain kysymyksiä, jotka sinun tulisi kysyä itseltäsi ennen kuin päätät yhteen:

  • Mitä aiot löytää?
  • Haluatko puhtaan ja yksinkertaisen käyttöliittymän tai jotain, jolla on paljon vaihtoehtoja?
  • Haluatko, jos hakukone pitää lokia toiminnastasi?
  • Mistä laitteesta aiot käyttää hakukonetta?

Hakukoneita on erilaisia

Yksi hakukone ei yksinkertaisesti pysty löytämään kaiken tyyppistä sisältöä, eikä siinä edes oteta huomioon sitä, että hakukoneet eivät etsi koko verkkoa. Ensinnäkin sinun on harkittava etsimääsi – valitse hakukone, joka löytää etsimäsi asiat. Etsitkö kuvia? Varmista, että hakukone sisältää kuvan hakutoiminnon. Voit valita paljon kuvahakukoneita. Jos haluat videoita, pidä kiinni verkkosivustosta, jolla on videoita, tai varmista, että myös hakukone palauttaa videotulokset. On myös all-in-one-hakukoneita, jotka voivat löytää monen tyyppistä sisältöä, mutta on tärkeää muistaa, että saattaa olla myös oma hakukone, joka toimii paremmin etsimissäsi asioissa. Vaikka Google on esimerkiksi hyödyllinen ihmisten löytämisessä verkosta, se voi myös löytää verkkosivuja, kuvia, videoita ja muuta. Kuitenkin henkilöiden hakukone, joka on rakennettu juuri tätä varten, on paljon hyödyllisempi tällaiselle haulle. Siellä on myös yleisiä web-hakukoneita, näkymättömiä web-hakukoneita, mobiilille optimoituja hakukoneita ja kapeita hakukoneita. On joitain sivustoja, joiden avulla voit hakea useita hakukoneita kerralla saadaksesi enemmän irti yhdestä hausta. Dogpile on yksi esimerkki.

Onko yksityisyys tärkeää?

On melko tunnettua, että jotkut hakukoneet (kuten Google) seuraavat etsimääsi ja voivat jopa toimittaa räätälöityjä mainoksia kaikille laitteillesi sen perusteella, mistä näytät pitävän. Kun etsit parasta hakukonetta sinulle, sinun on harkittava, onko tämä ongelma sinulle vai haluatko turvallisen, tietosuojaan keskittyvän hakukoneen. DuckDuckGo on yksi esimerkki hakukoneesta, joka ei kerää mitään henkilökohtaisia ​​tietoja. Startpage.com on samanlainen, väittäen olevansa maailman yksityisin hakukone. Torch-hakukone, joka on saatavana pimeässä verkossa Tor Browserin kautta, on toinen yksityinen hakukone.

Joillakin on tarkennetut hakuvaihtoehdot

Tarkennetut hakuvaihtoehdot ovat suodattimia ja asetuksia, jotka voit ottaa käyttöön haun kaventamiseksi. Jos haluat varmistaa, että sinulla on täysi hallinnassa näkyvät tulokset, sinun on valittava hakukone, joka tukee Boolen-hakuja ja muita lisäasetuksia. Google, Yahoo, Bing ovat muutamia esimerkkejä hakukoneista, jotka voivat auttaa tässä. Kun käytät tarkennettuja hakuvaihtoehtoja, voit rajoittaa näkymiäsi huomattavasti, mikä voi auttaa sinua löytämään etsimäsi. Muut hakukoneet eivät ehkä ole yhtä helposti määritettävissä, ja ne saattavat sisältää vain yksinkertaisen tekstiruudun sanojen kirjoittamista varten.

Web-hakemistot ovat joskus parempia

Ihmisten tekemät luettelot ja hakemistot, joita kutsutaan verkkohakemistoiksi, voivat olla ensisijainen tapa selata verkkoa. Joku muu on tehnyt työn puolestasi niin, että sinun tarvitsee vain selata heidän valmistamansa luetteloa. Meillä on esimerkiksi luettelo parhaista paikoista saada ilmaisia ​​oppikirjoja verkosta. Tämä luettelo on kokoelma sivustoja, joiden avulla voit etsiä kirjoja, mutta se ei oikeastaan ​​ole hakukone, koska et voi etsiä sitä läpi. Se tarjoaa kuitenkin nopean tavan löytää etsimäsi tarvitsematta itse kaivaa. Jos haluat poistaa manuaalisen haun, etsi vain luettelot, kuten parhaat paikat ilmaisten elokuvien löytämiseksi, joista opiskelijat voivat saada ilmaisia ​​ohjelmistoja, ohjelmia, jotka voivat päivittää tietokoneesi laiteajurit, parhaat Android-puhelimet jne.