Skip to content

Mitä sinun on tiedettävä auton vahvistimen johdotuksesta

15 de kesäkuu de 2021

Vahvistimen johdotukseen kuuluu muutakin kuin vain kaiuttimien tai pääyksikön vaihtaminen, mutta jos tunnet auton äänen perusteet, työ osoittautuu huomattavasti helpommaksi. Koska auton äänentoistovahvistimissa ei tyypillisesti ole tarvitsemiasi johtoja tai kaapeleita, sinun on joko koottava kaikki yhteen tai ostettava autovahvistimen johtosarja. On olemassa muutama tapa kytkeä vahvistin, mutta yleensä sinun on tehtävä viisi perusliitäntää:

 • Akkuvirta
 • Maa
 • Etäkytkentä
 • Äänitulo
 • Äänen ulostulo

Kolme ensimmäistä liitäntää ovat välttämättömiä autovahvistimen virran saamiseksi. Akun virtajohto on kiinnitettävä suoraan akun plusnapaan, mikä tarkoittaa, että joudut reitittämään sen autosi palomuurin läpi jossain vaiheessa. Tämän kaapelin on oltava suhteellisen paksu, tyypillisesti välillä 10 – 1/0 AWG, mutta yleensä löydät tarvitsemasi mittarin vahvistimen mukana toimitetusta käsikirjasta. Useimmissa tapauksissa sinun kannattaa käyttää samaa mittakaapelia maadoitukseen, mutta maadoituskaapelin ei tarvitse olla yhtä pitkä kuin virtajohto. Kaukosäädin voi olla vieläkin ohuempi, ja sen on oltava riittävän pitkä päästäkseen pääyksikköön mistä tahansa, mihin olet päättänyt sijoittaa tehovahvistimen. Vahvistimen johdotukseen liittyvät kaksi viimeistä liitäntätyyppiä ovat äänitulot ja -lähdöt. Asennuksestasi riippuen tarvitset joko kaiutinkaapelin tai RCA-kaapeleiden ja kaiutinkaapelin yhdistelmän näiden yhteyksien tekemiseksi.

Oikeiden komponenttien saaminen

Koska useimmissa autovahvistimissa ei ole johtoja tai kaapeleita, joudut yleensä ostamaan tarvittavat komponentit itse, joko erikseen tai osana vahvistimen asennussarjaa. Jos valitset edellisen reitin, sinun tulisi aloittaa tarkistamalla käyttöoppaasi nähdäksesi mitkä mittarin virta- ja maakaapelit vahvistimesi tarvitsevat. Voit myös mitata, kuinka kauan akun ja vahvistimen asentamispaikan välillä on käyttöaika. Kun olet siinä, voit tarkistaa etäisyyden kyseisen sijainnin ja pääyksikön välillä nähdäksesi, kuinka kauan kauko-ohjaimen on oltava. Lopuksi voit selvittää, tarvitsetko perinteisiä kaiutinkaapeleita vai RCA-kaapeleita katsomalla, onko pääyksikössäsi linjatason RCA-lähtöjä. Jos näin ei ole, kytket vain vahvistimeen kaiutinkaapeleita edellyttäen, että siinä on kaiutintason tulot. Kun olet koonnut luettelon kaikista kaapeleista ja johdoista, jotka tarvitset asennuksen loppuun saattamiseksi, sinun on käytävä läpi todellinen prosessi niiden löytämiseksi ja ostamiseksi. Virtakaapelit ja kaiutinkaapelit ovat yleensä saatavana irtotavarana, vaikka yleensä voit ostaa virtajohdot, jotka on leikattu tarvitsemasi pituudet. RCA-kaapeleita on saatavana myös eri pituisina, vaikka ne onkin pyrittävä pitämään mahdollisimman lyhyinä sotkujen ja vääntymien välttämiseksi.

Autovahvistimen johtosarjat

Vaikka vahvistimissa ei yleensä ole kaapeleita tai johtoja, jotka sinun on tehtävä DIY-asennuksen suorittamiseksi, voit hankkia kaiken tarvitsemasi yhdessä paketissa. Näitä paketteja kutsutaan autovahvistimien johtosarjoiksi tai vahvistimien asennussarjoiksi, koska niissä on melkein kaikki mitä tarvitset DIY-asennuksen suorittamiseen. Autovahvistimen johtosarjoihin viitataan tyypillisesti virtakaapeleiden mittarilla. Löydät esimerkiksi 10 mittasarjaa, 8 mittasarjaa jne. On ehdottoman tärkeää, että saat selville, mitä vahvistimesi vaatii virtakaapelimittarin suhteen. Sinun on myös tiedettävä, kuinka monta kanavaa johdotat ja tarvitsetko RCA-kaapeleita vai ei. Kaikilla näillä tiedoilla varustettuna oikean autovahvistimen johtosarjan löytäminen sovelluksellesi ei ole erityisen vaikeaa. Vaikka kokemuksesi voivat vaihdella ostoksesi mukaan, autovahvistimen johtosarjan tulisi sisältää vähintään:

 • Virta- ja maakaapelit
 • Kauko-ohjattava johto
 • RCA-kytkentäkaapelit tai kaiutinkaapeli
 • Johtosulake ja sulakepidike

Hyvän autovahvistimen johtosarjan tulisi sisältää:

 • Joustavat kangaspuut ja / tai vaijerit
 • Puristusliittimet ja / tai juote ja kutistuu
 • Johtoliittimet (lapiot, renkaat jne.)