Skip to content

Mitä sinun on tiedettävä videokameroiden linsseistä

20 de maaliskuu de 2021

Todennäköisesti et kiinnitä paljon huomiota videokameran linssiin paitsi siihen, kuinka paljon zoomausta siinä on. Linssi on olennainen osa videokamerasi toimintaa. Videokameralinssejä on kahta perustyyppiä: videokameraan asennetut linssit ja lisälinssit, jotka ostat tosiasiallisesti ja kiinnität tiettyihin tehosteisiin.

Tämä artikkeli keskittyy vain sisäänrakennettuihin videokameralinsseihin.

Optiset zoomauslinssit

Videokamera, jossa on optinen zoom-objektiivi, voi suurentaa kaukana olevia esineitä. Se tekee tämän siirtämällä lasipaloja videokamerassa. Optisen zoomauksen linssit erotetaan sen mukaan, kuinka paljon suurennusta ne tarjoavat. 10-kertainen zoom-objektiivi voi suurentaa kohdetta 10 kertaa.

Kiinteän tarkennuksen linssit

Kiinteän tarkennuksen linssi on objektiivi, joka ei liiku suurennuksen saavuttamiseksi. Se on kiinnitetty paikoilleen. Monet videokamerat, joissa on kiinteän tarkennuksen linssi, tarjoavat kuitenkin digitaalisen zoomauksen. Toisin kuin optinen vastine, digitaalinen zoom ei suurenna kaukaa olevaa kohdetta. Se rajaa kohtauksen keskittymään yhteen tiettyyn aiheeseen. Tästä syystä digitaalinen zoomaus tuottaa yleensä huonolaatuisempia kuvia kuin optinen zoom-objektiivi.

Polttovälien ymmärtäminen

Linssin polttoväli tarkoittaa etäisyyttä linssin keskiosasta kuvakennon pisteeseen, jossa kuva on tarkennettu. Käytännössä polttoväli kertoo, kuinka paljon zoomaa videokamerasi tarjoaa ja mitä kulmia se tallentaa.

Polttovälit mitataan millimetreinä. Videokameroissa, joissa on optinen zoom-objektiivi, näet numeroparin. Ensimmäinen antaa sinulle polttovälin laajakulmassa ja toinen on suurin polttoväli teleobjektiivissa, kun olet lähentänyt tai suurentanut kohdetta. Voit määrittää videokameran suurennuksen tai ”x” -kertoimen jakamalla polttovälin toisen numeron ensimmäisellä. Joten videokamerassa, jossa on 35-350 mm: n objektiivi, on 10-kertainen optinen zoom.

Laajakulmaobjektiivit

Yhä useammat videokamerat esittävät laajakulmalinssejä. Ei ole kovaa ja nopeaa sääntöä, kun sisäänrakennettua videokameran objektiivia pidetään laajakulmana, mutta tyypillisesti näet sellaisenaan mainostetun mallin, kun sen polttoväli on alle 39 mm. Kuten nimestä voi päätellä, laajakulmaobjektiivi tallentaa enemmän kohtauksen ilman, että ampujan täytyy ottaa askel tai kaksi taaksepäin ottaakseen kaiken sisään.

Aukon ymmärtäminen

Linssi säätelee anturiin kulkevan valon määrää kalvolla, jota kutsutaan myös iirikseksi. Ajattele, että oppilas laajenee päästäkseen enemmän valoa tai kuristuu päästäkseen vähemmän valoa, ja saat käsityksen iiriksen toiminnasta.

Iiris-aukon kokoa kutsutaan aukoksi. Hienostuneiden kameroiden avulla voit hallita aukon kokoa. Tämä on tärkeää kahdesta syystä:

  • Laaja aukko antaa enemmän valoa, kirkastaa näkymää ja parantaa suorituskykyä hämärässä. Päinvastoin, pieni aukko päästää vähemmän valoa.
  • Linssin aukon säätäminen antaa sinulle mahdollisuuden säätää syväterävyyttä, joka on kuinka suuri osa näkymästä on tarkennettuna. Laaja aukko tekee edessäsi olevista kohteista tarkennetut, mutta tausta sumea. Pieni aukko asettaa kaiken keskipisteeseen.

Videokameranvalmistajat mainostavat yleensä suurimman aukon tai kuinka leveän iiriksen voi avautua valon päästämiseksi. Mitä leveämpi, sitä parempi.

Kuinka voit kertoa videokamerasi aukon?

Videokameran aukko mitataan f-pisteinä. Kuten optisen zoomauksen luokitus, voit tehdä matemaattisesti videokameran suurimman aukon. Jaa koko polttoväli linssin halkaisijalla, joka on tyypillisesti kaiverrettu linssin tynnyrin pohjaan. Joten jos sinulla on 220 mm: n linssi, jonka halkaisija on 55 mm, suurin aukko on f / 4.

Mitä pienempi f-stop-numero, sitä leveämpi on objektiivin aukko. Joten toisin kuin optisella zoomilla, jossa etsit suurta määrää, haluat videokameran, jolla on pieni aukko tai f-stop-numero.