Skip to content

Mitä sinun on vaihdettava Linuxiin

15 de heinäkuu de 2021

Linux-käyttöjärjestelmäperhe – enimmäkseen ilmaisten ja avoimen lähdekoodin ohjelmistojen eturintama – tarjoaa entistä hienostuneemman laskentakokemuksen kuin koskaan ennen. Linux-järjestelmät toimivat hyvin erilaisissa laitteistokokoonpanoissa, ja ne toimivat erinomaisesti Microsoft Windowsin rinnalla. Kokeile Linuxin Live USB -versiota saadaksesi selville, kannattaako vaihtaa kokonaan vai osittain.

Miksi Linux?

Nykyaikaiset Linux-jakelut (jakelu on räätälöity muunnos Linuxista, optimoitu tiettyyn tarkoitukseen) ovat vakaita, kiillotettuja ja käyttäjäystävällisiä. Linuxin maine parrakas nörttien suojeluna on jo kauan sitten kulunut. Linux on nyt valtavirtainen käyttöjärjestelmä, jota käytetään miljoonissa kodeissa ja jopa monissa yrityksissä ja hallituksissa. Esimerkiksi Floridan Largon kaupunki toimii Linuxilla – samoin kuin koko Yhdysvaltain laivaston sukellusvenelaivasto. Linux tarjoaa useita merkittäviä etuja:

  • Ilmainen ohjelmistopohja: Kymmenet tuhannet vankat ohjelmat, useimmat ilmaiset ja avoimen lähdekoodin, tekevät oikean työkalun löytämisen mihin tahansa työhön melko helppoa. Itse asiassa monet suositut kaupalliset sovellukset Windowsille ja Macille tarjoavat rinnakkaisia ​​avoimen lähdekoodin vastaavia – kuten LibreOffice Microsoft Office tai GIMP Adobe Photoshop.
  • Räätälöidyt ympäristöt: Linux toimii useammalla laitteistolla kuin Windows tai Mac, ja Linuxin avoimen lähdekoodin luonne tarkoittaa, että voit vapaasti räätälöidä käyttöjärjestelmän vastaamaan hyvin erityisiä käyttötapauksia tavalla, jota et voi tehdä suljetun lähdekoodin Windows- tai macOS-asennuksella .
  • Yksityiskohtaiset kokoonpanot: Linuxissa kaikkea voidaan muokata jossain määrin, mukaan lukien graafinen työpöytäympäristö.
  • Turvallinen ja kestävä: Linux lähtee Unixista. Se on nopea, turvallinen, monikäyttöinen käyttöjärjestelmä, joka kestää hyvin tunkeutumista ja haittaohjelmia.

Miksi ei Linuxia?

Linux-käyttöliittymä.

Linux ei kuitenkaan ole ihanteellinen kaikille ihmisille ja kaikissa käyttötapauksissa. Harkitse seuraavia syitä, miksi Linux ei ehkä toimi sinulle:

  • Rajoitettu ohjelmisto: Ihmiset kaipaavat ensiluokkaiset maksetut ohjelmistot, kuten Adobe Creative Cloud Suite, eivät toimi Linuxissa. Vaikka nämä Adobe-ohjelmat kumpikin saivat avoimen lähdekoodin vaihtoehdon, vaihtoehtoiset sovellukset eivät yleensä ole yhtä kiillotettuja tai monipuolisia.
  • Kuorikehotteiden käyttö: Suorin tapa tehdä paljon asioita Linuxissa on shell-kehote. Jos et ole tyytyväinen komentoriviliittymään, saatat löytää Linuxin käyttämisen hieman kovemmaksi.
  • Tarve laskentaa terävyyttä: Linux ei suojaa sinua kuten Windows tai macOS, tekemättä huonoja valintoja käyttöjärjestelmän hallinnasta. Ei ole vaikea aiheuttaa ongelmia, ja ongelman asettaminen vaatii usein jonkin verran tietojenkäsittelytietoa.
  • Kukaan oikea tapa: Linuxissa on usein kymmenkunta vastaavaa tapaa suorittaa yksi toiminto. Vaikka tästä joustavuudesta on hyötyä joillekin ihmisille, ihmisille, jotka tarvitsevat yhden, vakiomuotoisen ohjeiston, joustavuus osoittautuu joskus vaikeaksi hallita.

Laitteistovaatimukset Linuxille

Linuxilla on taipumus olla anteeksiantavampi vanhemmille laitteille. Vaikka Windows 10 tukee rajoitettua joukkoa Intel- ja AMD-pohjaisia ​​prosessoreita, Linux voi toimia hyvin vanhalla laitteistolla, joka ei enää täytä Windows 10: n suositeltuja vähimmäisvaatimuksia – ja se toimii monissa tapauksissa kuin voi. Erilaiset Linux-jakelut edellyttävät erilaisia ​​suhteellisia tasapainoja laskentatehossa. Kevyt jalanjäljen jakelu toimii hyvin myös yli vuosikymmenen vanhalla laitteistolla. Sen sijaan, että heittäisivät pois vielä toimivan, mutta muinaisen tietokoneen, laita Linux sen sijaan ja kuluttaa vielä muutaman vuoden käyttöikä.

Kokeile ennen ostamista: Live Linux -ympäristöt

Sinun ei tarvitse häiritä nykyistä tietokonetta, jotta Linux voi pyöriä. Suurin osa jakeluista tukee a lUSB-ympäristö. Lataa asennusohjelma, aseta se omistettuun USB-asemaan ja käynnistä tietokone uudelleen. Linux latautuu muuttamatta mitään tietokoneellasi, joten ei ole vaaraa, että pelaat live-ympäristössä. Jos haluat maistella Linuxia, kokeile Linux Mintia, suosittua keskipainoista jakelua, joka on sopiva aloittelijoille.

Linux-jakelun valitseminen

Linux-jakelut hienosäätävät yleisen Linuxin muotoon, joka on optimoitu tiettyjä käyttötapauksia varten. Vuoden 2019 loppupuolella Linux-ekosysteemi sisältää useita satoja erilaisia ​​lajikkeita, mutta aloittelijat käyttävät vain kourallista. Tutki vaihtoehtoja ennen live USB -ympäristön valitsemista varmistaaksesi, että otat näytteitä jakelusta, joka todennäköisesti vastaa tarpeitasi.

Linuxin käyttö ensisijaisena tai toissijaisena järjestelmänä

Jotkut ihmiset vetävät Linuxin vahvuuksiin, mutta eivät voi erottua tietystä ohjelmasta, joka toimii vain Windows 10: ssä tai macOS: ssa. Kaikki nämä ensisijaiset käyttöjärjestelmät ovat riittävän joustavia tukemaan kokoonpanojen yhdistelmää.

Vain Linux

Pyyhi kiintolevy ja käytä Linuxia päivittäisenä ohjaimena. Jos haluat käyttää Windows-pohjaista ohjelmaa, tarkista, onko se yhteensopiva Windows-emulaattorin WINEn kanssa. WINE toimii monien vanhempien Windows-pohjaisten ohjelmien kanssa, vaikka se ei ole ihanteellinen huippuluokan ohjelmistoille.

Linux virtuaalikoneessa

Käytä Linux-ohjelmaa virtuaalikoneessa nykyisen Windows 10- tai macOS-tietokoneen sisällä kuten VirtualBox, Hyper-V tai Bootcamp. Tämä lähestymistapa tarjoaa edun siitä, ettet häiritse nykyistä järjestelmääsi samalla, kun sinulle on helppo päästä Linuxiin virtuaalisessa ympäristössä.

Linux kaksoiskäynnistysjärjestelmässä

Jotkut ihmiset asentavat vähintään kaksi käyttöjärjestelmää kiintolevylle ja valitsevat yhden tietokoneen käynnistyessä. On suhteellisen helppoa ”kutistaa” Windows- tai macOS-järjestelmääsi vapauttamaan tilaa myös Linuxin asentamiseen. Silloin, kun tarvitset Windowsia tai Macia, sinulla on ne – mutta kun haluat Linuxin, myös tämä vaihtoehto on käytettävissä ja ilman virtuaalisen ympäristön rajoituksia.