Skip to content

Mitä tehdä, kun iPhone varastetaan

14 de heinäkuu de 2021

Kourallinen tavallisia varotoimia suojaa tietojasi ja voi jopa auttaa palauttamaan puhelimesi, jos luuri katoaa tai varastetaan. Ei ole takeita siitä, että nämä vinkit suojaavat sinua kaikissa tapauksissa tai palauttavat iPhonen, mutta niiden noudattaminen alentaa kokonaisriskiäsi.

Lukitse iPhone ja poista sen tiedot

Ensimmäinen asia, joka sinun on tehtävä, on suojata henkilökohtaisia ​​tietojasi. Jos iPhonessa on asetettu salasana, olet melko turvallinen. Mutta jos et halua tai haluat ylimääräistä suojausta, käytä Find My iPhone -sovellusta lukitaksesi puhelimesi ja lisäämällä salasanasi. Tämä vaihe estää ainakin varasta käyttämästä puhelintasi. Jos et voi saada iPhonea takaisin tai siinä on arkaluontoisia tietoja, poista puhelimen tiedot etänä. Tietojen poistaminen ei voi estää varasta käyttämästä iPhoneasi, mutta ainakaan hänellä ei ole pääsyä henkilötietoihisi sen jälkeen. Jos työnantajasi antoi sinulle iPhonen, myös IT-osastosi voi pystyä poistamaan tiedot etänä. Ota yhteyttä yrityksesi tukipalveluun saadaksesi lisätietoja vaihtoehdoistasi.

Poista maksu- ja luottokortit Apple Paysta

Apple Pay

Jos käytät Applen langatonta maksupalvelua, poista kaikki luotto- tai maksukortit, jotka olet lisännyt puhelimeesi Apple Payn kanssa käytettäväksi (ne on helppo lisätä myöhemmin). Apple Pay on erittäin turvallinen – varkaiden ei pitäisi voida käyttää Apple Payta ilman sormenjälkeäsi tai kasvojesi skannausta, mitä heillä todennäköisesti ei ole – mutta on mukavaa olla rauhassa, että luottokorttisi ei käytännössä istu varkaan taskussa. Poista kortit iCloudin avulla.

Seuraa puhelintasi Find My iPhone -sovelluksella

Käytä Find My iPhone -sivustoa

Applen ilmainen Find My iPhone -palvelu voi seurata puhelintasi laitteen sisäänrakennetun GPS: n avulla ja näyttää kartalla suunnilleen puhelimen sijainnin. Ainoa saalis? Sinun on määritettävä Find My iPhone ennen puhelimesi varastamista. Jos et pidä Find My iPhone -sovellusta, App Storesta löytyy monia muita sovelluksia, jotka auttavat sinua löytämään puhelimen. Jotkin näistä sovelluksista mahdollistavat myös suojausasetusten muuttamisen etänä.

Älä yritä palauttaa sitä itse; Pyydä apua poliisilta

Poliisin merkki

Jos olet löytänyt iPhonen GPS-seurantasovelluksella, kuten Find My iPhone, älä yritä palauttaa sitä itse. Puhelimesi varastaneen henkilön taloon meneminen saattaa vaarantaa sinut. Ota sen sijaan yhteyttä paikalliseen poliisiosastoon (tai, jos olet jo tehnyt ilmoituksen, sille, jolle ilmoitit varkaudesta) ja ilmoita lainvalvontaviranomaisille, että sinulla on tietoja varastetun puhelimesi sijainnista. Vaikka poliisi ei aina auta, mitä enemmän tietoa sinulla on, sitä todennäköisemmin poliisi palauttaa puhelimen puolestasi.

Tee poliisiraportti

Mies varastaa naisen puhelimen takataskusta

Jos et pysty palauttamaan puhelinta heti, tee ilmoitus poliisille paikassa, josta puhelin varastettiin. Tämä vaihe saattaa johtaa iPhone-laitteesi palauttamiseen (itse asiassa poliisi saattaa kertoa, että he voivat tehdä hyvin vähän joko puhelimen arvon tai varkauksien määrän vuoksi), mutta asiakirjojen saamisen pitäisi auttaa käsiteltäessä puhelimen ja vakuutusyhtiöiden kanssa. Vaikka poliisi kertoo, etteivät he voi aluksi auttaa, jos saat tietoja puhelimesi sijainnista, raportin saaminen voi olla tarpeen, jotta poliisi saa sinut palauttamaan sen. Lisäksi varastettu puhelinraportti saa laitteen IMEI-tunnuksen kirjautumaan tietokantaan, joten puhelinta ei voi pyyhkiä eikä käyttää muualla, mikä tekee siitä hyödytön sen varastaneille ihmisille.

Ilmoita työnantajalle

Nuori liikenainen lukee sähköposteja älypuhelimella ajaessaan liukuportaita

Jos iPhone on annettu sinulle työn kautta, ilmoita varkaudesta välittömästi työnantajallesi. Yrityksen IT-osasto voi ehkä estää varasta pääsemästä tärkeisiin yritystietoihin. Työnantajasi on saattanut antaa sinulle ohjeita siitä, mitä tehdä varkauden sattuessa, kun hän antoi puhelimen sinulle. On hyvä harjata näitä menettelyjä aika ajoin.

Soita puhelinyhtiöösi

Rakennukset, jotka on yhdistetty valojohdoilla

Jotkut puhelinyhtiöt saattavat olla taipuvaisempia ryhtymään toimiin, kun saat poliisiraportin, kun taas toiset voivat toimia heti ilman sitä. Soittaminen matkapuhelinyrityksellesi ilmoittaaksesi varkaudesta ja puhelimeen sidotun tilin jäädyttäminen tai peruuttaminen auttaa varmistamaan, että et maksa varasille aiheutuneista maksuista. Ennen kuin peruutat puhelinpalvelun, yritä seurata sitä Find My iPhone -sovelluksella. Kun palvelu on kytketty pois päältä, et voi enää seurata sitä.

Vaihda salasanasi

Sormenjälkitarkistuslaite hämärtyneen datakeskuksen palvelinhuoneen taustalla

Jos sinulla ei ole pääsykoodia etkä pysty määrittämään sitä Find My iPhone -sovelluksen avulla (varas on voinut estää puhelinta muodostamasta yhteyttä verkkoon), kaikki tietosi ovat alttiina. Älä anna varkaan päästä käyttämään tilejä, joiden salasanat on tallennettu iPhoneen. Sähköpostitilin salasanojen vaihtaminen estää varasta lukemasta tai lähettämästä sähköpostia puhelimestasi. Sen lisäksi verkkopankin, Apple ID: n ja muiden tärkeiden tilisalasanojen vaihtaminen auttaa estämään henkilöllisyysvarkauksia tai taloudellisia varkauksia.

Soita puhelinvakuutusyhtiölle, jos sinulla on sellainen

Nainen maksaa laskuja digitaalisella tabletilla

Jos sinulla on puhelinvakuutus – joko puhelinyhtiöltäsi tai vakuutusyhtiöltä – suojaamaan iPhoneasi ja vakuutuksesi kattaa varkauden, ota yhteyttä vakuutuksenantajaan. Poliisiraportin saaminen on täällä suuri apu. Ilmoituksen tekeminen tilanteesta vakuutusyhtiölle saa pallon liikkumaan korvaamaan puhelimesi, jos et pysty palauttamaan sitä.

Ilmoita ihmisille

Teini-ikäiset tytöt käyttävät matkapuhelimia yhdessä

Jos puhelimesi on kadonnut etkä voinut seurata sitä GPS: n avulla tai lukita sitä, et todennäköisesti aio saada sitä takaisin. Siinä tapauksessa sinun tulee ilmoittaa varkaudesta osoitekirjaasi ja sähköpostitileihisi kuuluville henkilöille. He eivät todennäköisesti saa varkaita soittamalla tai lähettämällä sähköpostia, mutta jos varalla on huono huumorintaju tai vakavammin huonot aikomukset, haluat ihmisten tietävän, ettet sinä lähetä häiritseviä sähköposteja.