Skip to content

Mitä tehdä, kun Mac ei käynnisty

19 de maaliskuu de 2021

Kun Mac ei käynnisty, voit yrittää saada sen toimimaan uudelleen paljon. Ainakin saatat pystyä erottamaan ongelman aiheuttajat, vaikka sinulla ei ole työkaluja tai taitoja sen ratkaisemiseksi itse.

Mitä tehdä, kun Mac ei käynnisty

Jos et pysty saamaan Macia käynnistymään ollenkaan, kannattaa aloittaa varmistamalla, että perusruutu on valittuna: virtaliitäntä. Se on loppujen lopuksi välttämätön lenkki ketjussa, mutta se ei ole ainoa mahdollinen syyllinen. Jos Mac on kannettava tietokone, akku voi olla ongelman lähde. Jos Mac ylikuumenee, se voi estää myös sen käynnistymisen.

Tarkista virtaliitännät

Aloita seuraamalla kaikki virtajohdot molemmista päistä varmistaaksesi, että ne ovat kunnolla kytketty virtaan ja Macin takaosaan. Virtaliittimen ja sen minkä tahansa liitäntäpisteen välillä ei saa olla mitään Macissa, virtalähteessä tai pistorasiassa. Poista kaikki, mikä voi heikentää yhteyden eheyttä.

Kannettavissa Mac-tietokoneissa virtatiilet voivat pudota tai vetää itsensä seinään asennetuista pistorasioista. Tämä on erityisen ongelmallista, kun on kyse kaksisuuntaisista adaptereista, jotka voivat kulua nopeasti käytön perusteella. Irrota ja kytke kaikki uudelleen varmistaaksesi, että yhteydet ovat turvallisia.

Etsi yleisiä yhteysongelmia

Varmista, että pistorasia toimii. Kytke lamppu samaan pistorasiaan. Jos lamppu ei syty, tietokoneesi ei myöskään. Nyt vianetsit pistorasiaa, joka on täysin erilainen tehtävä.

Virtaliuskat tai pistorasian laajentimet voidaan sammuttaa tai polttaa. Joskus niiden sisäiset sulakkeet kuolevat tai taustalla olevat johdot tai elektroniikka epäonnistuvat. Irrota nämä laitteet virtaketjusta ja kytke tietokone suoraan pistorasiaan. Jos se toimii, sinun on vaihdettava vain jatkojohto tai pistorasian laajennin.

Varmista, että pistoke on maadoitettu

On hyvät mahdollisuudet, että virtakaapelissasi on maadoitettu kolmihaarainen liitin. Jos näin on, varmista, että se on kytketty pistorasiaan, joka tukee kolmiulotteista liitintä. Ihmisten on tiedetty kiertävän tämän poistamalla kolmannen maadoitusnastan.

Vaikka virtajohto saattaa silti toimia ilman pohjassa olevaa kolmatta maadoitustappia, se on myös huomattavasti vaarallisempi sekä sinulle että tietokoneellesi. Monilla kansainvälisillä pistoketyyleillä on mahdotonta löytää tapaa poistaa maadoitettu nasta; niin paha idea se on.

Huijaustulppien käyttäminen tai maadoitusnastan fyysinen irrottaminen saattaa toimia aluksi, mutta rajoitat laitteen käyttöikää dramaattisesti, eikä se korjaa mitään ongelmia.

Onko MacBook-akku toimiva?

Silloinkin, kun kannettavaa MacBookiasi ei ole kytketty pistorasiaan, voi mennä pieleen. Paristot ovat täysin erillinen virtalähde, joka tarvitsee aivan toisenlaisen lähestymistavan.

Jos MacBookin akku on turvonnut tai ”paisunut” ollenkaan, mikä vääristää kannettavan tietokoneen takaosaa, lopeta laitteen käyttö välittömästi. Katkaise virta ja älä käynnistä sitä uudelleen. On mahdollista, että akku voi räjähtää aiheuttaen tulipalon. Pidä kannettava tietokone kaukana syttyvistä esineistä. Vie Mac valtuutettuun huoltoteknikkoon vaihtamaan akku ja korjaamaan sen aiheuttamat vahingot.

Erittäin pienitehoinen syvä uni

Todennäköisin syy sähköhäiriöihisi on tyhjä akku. Kun Macin akun varaus on erittäin alhainen, tietokone siirtyy valmiustilaan estääkseen työsi menettämisen.

Kun virta tulee takaisin, niin myös laite. Akun lataaminen ensin voi kuitenkin kestää jonkin aikaa. Kytke MacBook pistorasiaan, jossa olet varma, että se toimii, ja odota vähintään 10 minuuttia, ennen kuin yrität Maciasi uudestaan ​​akkuvirralla.

MacBook saattaa näyttää mustan näytön tänä aikana, mikä on hieno. Se voi myös näyttää tyhjän akkukuvakkeen, joka on vielä parempi. Tämä ilmaisin sammuu, kun lataat Macin akun.

Akkuvika

Jos yrität ladata akkua eikä mitään tapahdu, on mahdollista, että MacBookin akku on vioittunut eikä sitä voi ladata ollenkaan. Jos akku on kärsinyt fyysisestä väärinkäytöstä, sähköiskusta, veden tunkeutumisesta tai muusta vahingosta, käsissäsi saattaa olla litiumionipaperipaino.

Vaihda Mac-tietokoneessa, jossa on käyttäjän vaihdettavissa oleva akku, tunnetulla toiminnallisella yksiköllä varmistaaksesi, että muulla kannettavalla tietokoneella ei ole mitään vikaa.

Apple lopetti irrotettavien akkujen käyttämisen kannettavissa tietokoneissa vuonna 2012. Jos Macin akku ei ole käyttäjän vaihdettavissa, sinulla on oltava Apple-tekninen tarkastelu joko Apple Storessa tai Applen valtuuttamassa palveluntarjoajana.

Virtaliittimen tai logiikkakortin vaurioituminen

Kun MacBook on kytketty pistorasiaan, tarkista virran kytkentää osoittava tilavalo (saatavana joissakin Mac-tietokoneissa). Jos siinä näkyy keltaista, akku latautuu. Jos se näkyy vihreänä, akku on ladattu täyteen. Jos se ei näytä mitään, laite ei voi ilmoittaa akun tilaa, johtuen virtaliittimen tai logiikkakortin laitteistovaurioista. Tämä on yleisintä, kun Mac kärsii vesivahingoista, mutta monenlaiset fyysiset vauriot, mukaan lukien sähköisku tai tylsä ​​voima, voivat aiheuttaa tämän. Näissä tapauksissa sinun on vietävä Mac korjattavaksi.

Onko Mac hieman ylikuumentunut?

Apple-tietokoneissa on sisäänrakennettu suoja ylikuumenemista vastaan. Jos laitteen sisäiset termostaatit havaitsevat lämpötilan turvallisen toiminta-alueen ulkopuolella, laite voi sammua tai siirtyä ripustettuun tilaan. Tämä suojaa laitteen sisäistä elektroniikkaa, eikä sinun pitäisi yrittää kiertää sitä. MacBookin ihanteellinen mukavuusalue on 62–72 ºF. Ympäristön lämpötila, joka on yli 35 ºC, on liian kuuma Macillesi.

Jos Mac tuntuu kuumemmalta kuin tavallisesti, siirrä se viileämmälle alueelle. Haluat jäähdyttää laitteen parhaalla mahdollisella tavalla. Poista tietokone suoralta auringonvalolta. Poista kannettavan tietokoneen laite kaikesta pehmeästä, kuten sohva, sänky tai tyyny, koska ne kaikki säilyttävät lämpöä ja voivat aiheuttaa dramaattista lämpökuormaa itse Macissa.

Jos mahdollista, anna MacBookin alle tuuman välys, jotta ilma pääsee kiertämään. Jos se ei ole mahdollista, aseta tietokone kovalle alustalle sarana auki ja näppäimistö ja näyttö pöydälle päin, jotta kannettavan tietokoneen ympärillä on vapaata tilaa ilmankiertoa varten. MacBook on rakennettu hajauttamaan ylimääräistä lämpöä, joten passiivisen jäähdytyksen pitäisi saada laite käyntiin melko nopeasti.

Laitteen tuulettaminen on todennäköisesti tarpeetonta ja voi puhaltaa roskia uudempien MacBook Pro -laitteiden herkille näppäimistöille.

Mac käynnistyy, mutta ei käynnisty

Jos Mac käynnistyy, mutta ei suorita käynnistysprosessia, se on erilainen ongelma. Sinun on keskityttävä vianmääritysvihjeisiin Mac-käynnistysongelmiin.

Jos mikään ei toimi

Tietokoneen korjaamiseen ei voi tehdä mitään itse. Jos mikään näistä vianetsintävaiheista ei johtanut lisätietoon tai ratkaisuun, sinun on vietävä Mac ammattilaiselle.

Joko Apple Store tai Applen valtuuttama palveluntarjoaja voi auttaa sinua. Heillä on vianmääritystyökalut, jotka ovat kehittyneempiä kuin tavallisen kotikäyttäjän tai tietokoneen harrastajan. He voivat myös antaa yksityiskohtaisen analyysin ja suositella toimintatapaa, olipa kyseessä sitten korjaus, vaihto tai tietojen palautus.