Skip to content

Mitä televisiosi mustat palkit tekevät?

19 de maaliskuu de 2021

Katsellessasi teatterielokuvia HDTV: lläsi tai 4K Ultra HD -televisiossasi, joidenkin kuvien ylä- ja alaosassa saattaa silti näkyä mustia palkkeja, vaikka televisiosi kuvasuhde on 16×9.

Nämä tiedot koskevat useiden valmistajien televisioita, mukaan lukien, mutta ei rajoittuen, LG: n, Samsungin, Panasonicin, Sonyn ja Vizion valmistamat televisiot.

16×9 kuvasuhde määritelty

Termi 16×9, joka ilmaistaan ​​myös muodossa 1,78: 1, tarkoittaa, että TV-ruudun leveys on 16 yksikköä vaakasuunnassa ja 9 yksikköä korkea pystysuunnassa.

Riippumatta siitä, mikä on diagonaalinen näytön koko tuumina tai senttimetreinä, vaakasuoran leveyden suhde pystysuoraan korkeuteen (kuvasuhde) on vakio HDTV-televisioissa ja 4K Ultra HD -televisioissa.

GlobalRPH- ja Display Wars -sovellukset tarjoavat hyödyllisiä verkkotyökaluja, joiden avulla voit määrittää minkä tahansa 16×9-television vaakasuoran ruudun leveyden ja korkeuden diagonaalisen näytön koon perusteella.

Kuvasuhde ja TV-ruudulla näkymä

Syy siihen, että joissakin elokuvasisältöissä näkyy mustat palkit, on se, että monissa elokuvissa käytetään leveämpiä kuvasuhteita kuin 16×9.

Esimerkiksi DTV-siirtymän jälkeen alkuperäisellä HDTV-ohjelmoinnilla on 16×9 (1,78) kuvasuhde, joka sopii nykypäivän LCD (LED / LCD), plasma- ja OLED HDTV -televisioiden ja 4K Ultra HD -televisioiden kuvasuhteisiin.

Kuitenkin 1950-luvun puolivälistä lähtien monissa teatterituotannossa tuotetuissa elokuvissa on ollut laajemmat kuvasuhteet, mukaan lukien 1,85 ja 2,35. Näet mustat palkit TV-ruudun ylä- ja alaosassa, kun katselet näitä elokuvia HDTV- tai 4K Ultra HD -televisioissa (jos ne näytetään alkuperäisessä teatterisuhteessaan).

Kuvia, joiden ylä- ja alaosassa on mustat palkit, kutsutaan usein ”postilaatikoiksi”.

Kuvasuhteet voivat vaihdella ohjelmasta toiseen. Jos katselet DVD-, Blu-ray- tai Ultra HD Blu-ray -levyä, pakkausmerkinnöissä näkyvä kuvasuhde määrää sen, miltä se näyttää televisiossasi (monissa DVD-paketeissa voi olla myös teksti ”Parannettu 16×9-televisioille”). .

  • Jos HDTV-ohjelma tai elokuva on 1.78: 1, se täyttää koko näytön oikein.
  • Jos elokuvan kuvasuhde on 1,85: 1, huomaat pienet mustat palkit ruudun ylä- ja alaosassa.
  • Jos elokuvan kuvasuhde on 2,35: 1 tai 2,40: 1, mikä on tyypillistä suurille menestyselokuville ja eeppisille elokuville, kuvan ylä- ja alaosassa näkyy suuret mustat palkit.

Toisaalta, jos sinulla on vanhemman klassisen elokuvan Blu-ray-levy tai DVD-levy ja kuvasuhde on 1.33: 1 tai ”Academy Ratio”, tai katsot ennen HDTV: n tekemistä tehdyn TV-ohjelman uudelleenkäynnistystä tyypillinen, silloin näet kuvan vasemmalla ja oikealla puolella mustat palkit 16×9-kuvasuhteen näytöllä ylä- ja alaosan sijaan (”pylväslaatikon” kuva).

Elokuvat, jotka on tehty ennen laajakuvan kuvasuhteiden tai ennen HDTV: n käyttöä tehtyjen televisio-ohjelmien (vanhojen analogisten televisioiden kuvasuhde oli 4×3, mikä on enemmän ”neliömäistä” kuvaa), tuottavat pylväslaatikuvia.

HD- ja Ultra HD -televisioissa sekä useimmissa videoprojektoreissa voit venyttää 4×3-kuvaa täyttämään tilaa. Tällöin tämä vääristää kuvan mittasuhteita, jolloin objektit näkyvät vaakasuunnassa leveämminä, mikä on erityisen havaittavissa kuvan sivuilla.

Mustat palkit vs. näytön täyttäminen

Kun katsot televisio-ohjelmia ja elokuvia, ensisijainen huolenaihe on, näkisitkö kaikki kuvassa, varsinkin jos näet kuvan suuremmalla projektioruudulla.

Todelliset HDTV-ohjelmat täyttävät ruudun. Monissa elokuvissa on mustat palkit näytön ylä- ja alaosassa, ja useimmissa ennen 1950-luvun puoliväliä tehdyissä elokuvissa ja ennen HDTV: tä esitetyissä elokuvissa on mustat palkit kuvan vasemmalla ja oikealla puolella.

TV-ruutu tarjoaa pinnan, jolla voit katsella kuvia. Formaatista riippuen koko kuva saattaa täyttää koko näytön tai ei. 16×9-television televisioruutuun mahtuu kuitenkin realistisemmin enemmän kuvasuhteen vaihteluita kuin vanhemmissa 4×3-analogisissa televisioissa.