Skip to content

Mitä TLDR tarkoittaa?

7 de heinäkuu de 2021

TLDR tarkoittaa: Liian pitkä; En lukenut

Avaat pitkän sosiaalisen median viestin, artikkelin tai tekstiviestin ja näet erillisen osan nimeltä TLDR (tai TL; DR) sekä yhteenvedon postauksesta. Se on joko yhteenveto pidemmästä sivusta tai se osoittaa, että lähettäjä ei löytänyt lukemisen arvoisia tietoja.

Kuinka TLDR: ää käytetään

Jos joku kirjoittaa TL; DR, hän saattaa pyytää tiivistelmää lähetetyistä tiedoista ilmaisemalla, ettei kenelläkään ole aikaa lukea jotain niin kauan, tai yksinkertaisesti ilmoittamalla lähettäjälle tai julistajalle, että tiedot olivat liian pitkiä eivätkä lukeneet se. TL; DR voi olla myös lyhennetty versio kaikesta sinä haluta sanoa. (”Tässä on TL; DR-versio.”) Toisinaan TL; DR voi tarkoittaa myös ” laiska, ei lukenut. ”Kuten useimmat Internet-ammattikielten tapaan, lauseke ei sovi yritystoimintaan. TL; DR: ää käytetään parhaiten henkilökohtaisissa tekstiviesteissä, sähköpostissa, online-chatissa tai jos liiketoverista on tullut ystävä. TL: n pienet versiot; DR (tldr) tarkoittavat samaa ja ovat täysin hyväksyttäviä.Jotkut ihmiset kirjoittavat sen myös TLDR: ksi ilman puolipistettä.

Esimerkkejä TL; DR-käytöstä

Esimerkki 1:

  • (Käyttäjä 1) Joten, jos tarkastelet edellä mainittuja 17 mainittua tapausta, ymmärrät, miksi haluan tämän projektin hyväksyvän.
  • (Käyttäjä 2) TL; DR
  • (Käyttäjä 1) Odota! Et aio lukea esimerkkejä, jotta voit ymmärtää ideoitani?
  • (Käyttäjä 2) Mhm

Esimerkki 2:

  • (Käyttäjä 1) Aion lainata useita kohtia rikosoikeudellisesta säännöstöstä, joka koskee ylinopeutta interstateilla. TLDR-versio: kyllä, valtion poliisi ja paikalliset läänit voivat vangita sinut jopa 72 tunniksi, jos ylinopeutta olet valtioiden välisellä alueella.

TL: n alkuperä; DR-lauseke

TL; DR: n tarkka alkuperä on epäselvä, mutta sen ensimmäinen Urban Dictionary -merkintä ilmestyi vuonna 2003. Se syntyi todennäköisesti mielipidekeskustelufoorumeissa, joissa viestit voivat nopeasti muuttua pitkiksi huhuiksi. Tänään löydät TL; DR-viestejä ja kommentteja kaikkialta sosiaalisesta mediasta, tietokoneohjefoorumeista, teksteistä ja sähköposteista. Vaikka jotkut TLDR-tapaukset voivat tuntua töykeiltä tai snarkilta, on usein hyödyllinen ehdotus, että käyttäjän tulisi harkita ajatustensa tarkistamista ja lyhentämistä. Se on myös hyödyllinen tapa esitellä lyhennetty versio mistä sinä haluta sanoa. TL; DR: n kaltaisia ​​lausekkeita ovat

  • Siisti tarina, veli (osoittaa, että tarina oli tylsä ​​tai turha)
  • TLDC (liian kauan ei välitä)
  • BTAIM (olkoon niin kuin se saattaa)
  • ELI5 (selitä kuin olen 5)
  • ORLY (Voi, todella?)

Verkon ja tekstin lyhenteiden isot kirjaimet ja välimerkit

Isot kirjaimet eivät ole huolenaiheita käytettäessä tekstin lyhenteitä ja chat-ammattikieltä. Käytä kaikkia isoja (TL; DR) tai kaikkia pieniä (tl; dr) kirjaimia, ja merkitys on identtinen. Oikeat välimerkit eivät myöskään ole huolenaihe useimmissa tekstiviestien lyhenteissä. Esimerkiksi lyhenne ”liian pitkä, ei lukenut” voi olla TL; DR tai TLDR. Molemmat ovat hyväksyttäviä. Älä koskaan käytä pisteitä (pisteitä) lyhenteiden välillä; se voittaisi pikakuvakkeen tarkoituksen. Esimerkiksi, ROFL ei koskaan kirjoiteta ROFL, ja TLDR ei koskaan TLDR

Suositeltava etiketti verkko- ja tekstilajikkeelle

Kun on kiusaus käyttää ammattikieltä viesteissä, arvioi yleisösi, jos asiayhteys on epävirallinen tai ammattimainen, ja käytä sitten hyvää harkintaa. Jos tunnet jonkun hyvin ja se on henkilökohtaista ja epävirallista viestintää, käytä ehdottomasti lyhenteitä. Toisaalta, jos olet vasta aloittamassa ystävyys- tai ammattisuhdetta, vältä lyhenteitä, kunnes olet kehittänyt suhdeyhteyden. Jos viestit ammatillisessa yhteydessä jonkun kanssa töissä tai asiakkaan tai myyjän kanssa yrityksen ulkopuolella, vältä lyhenteitä kokonaan. Täydellisten sanojen kirjoittaminen osoittaa ammattitaitoa ja kohteliaisuutta. On paljon fiksumpaa erehtyä aluksi liian ammattimaiseksi ja sitten rentouttaa viestintääsi orgaanisesti ajan myötä.