Skip to content

Mitä WiMAX Internet tarkoittaa?

16 de kesäkuu de 2021

Maailmanlaajuinen yhteentoimivuus mikroaaltouunille on teknologiastandardi pitkän kantaman langattomalle verkottumiselle sekä matkapuhelin- että kiinteille yhteyksille. Vaikka WiMAX oli aikoinaan suunniteltu johtavaksi Internet-viestinnän vaihtoehdoksi kaapeli- ja DSL-tekniikalle, sen käyttöönotto on ollut rajallista. Ensinnäkin paljon korkeammien kustannustensa vuoksi WiMAX ei korvaa Wi-Fi- tai langattomia hotspot-tekniikoita. WiMAXin käyttöönotto voi kuitenkin olla halvempaa tavallisen langallisen laitteiston sijaan kuin DSL: n kanssa.

WiMAX-foorumin logo.

Mikä on WiMAX?

WiMAX-laitteita on kahta perusmuotoa: tukiasemat, jotka palveluntarjoajat ovat asentaneet tekniikan käyttämiseksi peittoalueella; ja vastaanottimet, asennettu asiakkaisiin. WiMAXin on kehittänyt alan konsortio, jota valvoo ryhmä nimeltä WiMAX Forum, joka sertifioi WiMAX-laitteet varmistaakseen, että ne täyttävät tekniset vaatimukset. Sen tekniikka perustuu IEEE 802.16: n laaja-alaisiin viestintästandardeihin. WiMAXilla on suuria etuja liikkuvuuden suhteen, mutta juuri siinä sen rajoitukset ovat kaikkein tuskallisimpia.

WiMAX-ammattilaiset

WiMAX on suosittu edullisuuden ja joustavuuden vuoksi. Se voidaan asentaa nopeammin kuin muut Internet-tekniikat, koska se voi käyttää lyhyempiä torneja ja vähemmän kaapelointia, mikä tukee jopa ei-näköyhteyttä koko kaupungissa tai maassa. WiMAX ei ole vain kiinteitä yhteyksiä varten, kuten kotona. Voit myös tilata WiMAX-palvelun mobiililaitteillesi, koska USB-dongleissa, kannettavissa tietokoneissa ja puhelimissa on joskus sisäänrakennettu tekniikka. Internet-yhteyden lisäksi WiMAX voi tarjota ääni- ja videosiirtotoimintoja sekä puhelinyhteyksiä. Koska WiMax-lähettimet voivat ulottua usean mailin etäisyydelle datanopeudella jopa 30–40 megabittiä sekunnissa (kiinteät asemat 1 Gbps), on helppo nähdä sen edut, erityisesti alueilla, joissa langallinen internet on mahdotonta tai liian kallista toteuttaa . WiMAX tukee useita verkkokäytön malleja:

  • Keino siirtää tietoja Internet-palveluntarjoajan verkon kautta – kutsutaan yleisesti backhaul
  • Kiinteän langattoman laajakaistayhteyden muoto, joka korvaa satelliitti-Internet-palvelun
  • Mobiilin Internet-yhteyden muoto, joka kilpailee suoraan LTE-tekniikan kanssa
  • Internet-yhteys käyttäjille erittäin syrjäisissä paikoissa, joissa kaapelin kiinnittäminen olisi liian kallista

WiMAX-haitat

Koska WiMAX on luonteeltaan langaton, mitä kauempana asiakkaan saamasta lähteestä, sitä hitaampi heidän yhteytensä on. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka käyttäjä saattaa vetää alas 30 Mbps yhdessä paikassa, siirtyminen solusivustosta voi vähentää nopeuden 1 Mbps: ksi tai olemaan lähellä mitään. Samoin kuin silloin, kun useat laitteet imevät kaistanleveyttä yhdelle reitittimelle yhdistettynä, useat käyttäjät yhdellä WiMAX-radiosektorilla heikentävät muiden suorituskykyä. Wi-Fi on paljon suositumpi kuin WiMAX, joten useammalla laitteella on sisäänrakennetut Wi-Fi-ominaisuudet kuin WiMAX. Useimmat WiMAX-toteutukset sisältävät kuitenkin laitteiston, joka antaa esimerkiksi koko kotitaloudelle mahdollisuuden käyttää palvelua Wi-Fi-yhteydellä, aivan kuten langaton reititin tarjoaa Internetin useille laitteille.