Skip to content

Mitkä ovat parhaat Android-saavutettavuusasetukset?

20 de maaliskuu de 2021

Androidilla on joukko esteettömyysominaisuuksia, joista osa on melko monimutkaisia. Nämä neljä ominaisuutta ovat parhaat; tässä on, mitä kukin asetus tekee ja miten ne toimivat.

Alla olevien tietojen tulisi koskea riippumatta siitä, kuka on valmistanut Android-puhelimesi: Samsung, Google, Huawei, Xiaomi jne

Android Accessibility Suite

Android Accessibility Suite sisältää neljä työkalua: Esteettömyysvalikko, Kytkimen käyttö, Valitse puhuaksesi ja Talkback.

Esteettömyysvalikon ottaminen käyttöön antaa sinulle suuren kuvaruutuvalikon, jota käytät puhelimen hallintaan, mukaan lukien eleet, navigointi ja laitteiston painikkeet.

Voit käyttää yhtä tai useampaa kytkintä tai näppäimistöä puhelimen ohjaamiseen sen sijaan, että käytät kosketusnäyttöä Kytkimen avulla.

Talkback-näytönlukija ja Valitse puhumaan

Talkback-näytönlukuohjelma auttaa sinua navigoidessasi älypuhelimessasi. Tietyllä näytöllä se kertoo millainen näyttö on ja mitä siinä on. Jos olet esimerkiksi asetussivulla, Talkback lukee osan nimen (kuten ilmoitukset). Kun napautat kuvaketta tai kohdetta, valintasi saa vihreän ääriviivan ja avustaja tunnistaa sen. Kaksoisnapauttamalla samaa kuvaketta se avautuu. Talkback muistuttaa sinua kaksoisnapauttamisesta, kun napautat kohdetta.

Jos näytöllä on tekstiä, Talkback lukee sen sinulle. viestejä varten se kertoo myös päivän ja kellon, jolloin ne lähetettiin. Se kertoo jopa, kun puhelimesi näyttö sammuu. Kun aktivoit näytön uudelleen, se lukee kellonajan. Kun käynnistät Talkbackin ensimmäisen kerran, näkyviin tulee opetusohjelma, joka opastaa sinut ominaisuuksien läpi.

Talkbackissa on myös useita eleitä, joita voit käyttää älypuhelimessa liikkumiseen sekä äänenvoimakkuuden ja muiden asetusten säätämiseen. Napauta esimerkiksi Wi-Fi-kuvaketta varmistaaksesi, että yhteys on muodostettu, ja akkukuvaketta saadaksesi selville, kuinka paljon mehua on jäljellä.

Jos et tarvitse kaiken lukemista sinulle koko ajan, voit ottaa käyttöön Valitse puhumaan -toiminnon, joka lukee sinulle pyynnöstä. Valitse puhumaan -kuvakkeella; napauta sitä ensin ja napauta tai vedä sitten sormellasi toiseen kohteeseen saadaksesi puhuttua palautetta.

Uudemmissa Android-versioissa on sisäänrakennettu pistekirjoitusnäppäimistö osana TalkBackia. Näyttönäppäimistössä on 6 näppäimen asettelu, joka on intuitiivinen pistekirjoitusta tunteville käyttäjille. Ota pistekirjoitusnäppäimistö käyttöön avaamalla TalkBack ja siirtymällä kohtaan TalkBack-asetukset > Pistekirjoitettu näppäimistö > Määritä pistekirjoitusnäppäimistö.

Kirjasinkoko ja korkea kontrasti

Tämän asetuksen avulla voit muuttaa laitteen fonttikokoa oletusasetuksesta. Voit tehdä tekstistä oletusarvoa pienemmän tai useita tasoja suuremman. Kun teet muutoksia, näet kuinka se näyttää.

Koon lisäksi voit myös lisätä fontin ja taustan kontrastia. Tätä asetusta ei voi säätää; se on joko päällä tai pois päältä.

Suurennus

Voit fonttikoon säätämisen lisäksi lähentää tiettyjä ruudun osia eleellä. Kun olet ottanut ominaisuuden käyttöön asetuksissa, voit zoomata napauttamalla näyttöä kolme kertaa sormella (kolminkertainen napautus) tai esteettömyyspainikkeen avulla. Napauta painiketta ja napauta sitten mitä tahansa kohtaa näytöllä. Vedä kahta tai useampaa sormea ​​vierittääksesi ja nipistä kahta tai useampaa sormea ​​säätääksesi zoomausta.

Voit myös zoomata väliaikaisesti napauttamalla näyttöä kolme kertaa ja pitämällä sormea ​​kolmannella napautuksella. Kun nostat sormeasi, näyttösi loitontaa takaisin. Huomaa, että et voi lähentää osakkeen näppäimistöä tai navigointipalkkia.