Skip to content

Mitkä ovat värin erottamisen perusteet tulostuksessa?

20 de maaliskuu de 2021

Värien erottelu on prosessi, jolla alkuperäiset täysväriset digitaaliset tiedostot erotetaan yksittäisiksi värikomponenteiksi neliväristä prosessitulostusta varten. Jokainen tiedoston elementti tulostetaan neljän värin yhdistelmänä: syaani, purppura, keltainen ja musta, joka tunnetaan CMYK: na kaupallisen painamisen maailmassa.

CMYK-värimalli: Tulostusprojekteille

Näiden neljän mustevärin yhdistäminen tuottaa laajan kirjon värejä tulostetulle sivulle. Nelivärisessä painatusprosessissa kukin neljästä värierotuksesta levitetään erilliselle painolevylle ja asetetaan painokoneen yhdelle sylinterille. Kun paperiarkit kulkevat painokoneen läpi, jokainen levy siirtää kuvan yhdellä neljästä väristä paperille. Pieninä pisteinä käytettävät värit muodostavat värillisen kuvan.

Kaupallinen painotalo hoitaa useimpien projektien värierottelut. Yhtiö käyttää omaa ohjelmistoa digitaalisten tiedostojen erottamiseksi neljään CMYK-väreihin ja värien erottaman tiedon siirtämiseen levyihin tai suoraan digitaalisiin puristimiin.

Useimmat painosuunnittelijat työskentelevät CMYK-mallissa ennustamaan tarkemmin lopullisen painetun tuotteen värien ulkonäön.

RGB: Digitaalisiin projekteihin

CMYK ei kuitenkaan ole paras värimalli asiakirjoille, jotka on tarkoitettu katsottavaksi näytöllä. Nämä rakennetaan parhaiten käyttämällä RGB (punainen, vihreä, sininen) -mallia. RGB-malli sisältää enemmän värimahdollisuuksia kuin CMYK-malli, koska ihmissilmä näkee enemmän värejä kuin paperilla oleva muste voi kopioida.

Jos käytät RGB: tä suunnittelutiedostoissasi ja lähetät tiedostot kaupalliseen tulostimeen, ne erotetaan edelleen väreinä neljään CMYK-väriin tulostamista varten. Värejä muunnettaessa RGB: stä CMYK: ksi väri voi kuitenkin siirtyä näytöllä näytetystä paperilla toistettavaksi.

Määritä digitaaliset tiedostot värien erottamista varten

Graafisten suunnittelijoiden tulisi perustaa digitaaliset tiedostot, jotka on tarkoitettu neliväriseen erotteluun CMYK-tilassa värillisten yllätysten välttämiseksi. Kaikki huippuluokan ohjelmistosovellukset – Adobe Photoshop, Illustrator ja InDesign, Corel Draw, QuarkXPress ja monet muut – tarjoavat tämän mahdollisuuden. Kyse on vain mieltymyksen muuttamisesta.

Poikkeus säännölle

Jos tulostettu projekti sisältää spottivärin, sitä ei tule merkitä CMYK-väriksi. Se tulisi säilyttää spottivärinä, jotta kun värierot tehdään, se näkyy omana erotteluna ja tulostetaan omalla erikoisvärimustalla. Ohjelmat, kuten Adobe Photoshop, tekevät prosessista helppoa.

Pisteväri on väri, jonka on vastattava tarkalleen tiettyä väriä,