Skip to content

Mitkä ovat väripyörän kontrastivärien perusteet?

19 de maaliskuu de 2021

Kaksi väriä eri väripyörän eri osista ovat vastakkaisia ​​värejä (tunnetaan myös nimellä täydentävät tai ristiriitaiset värit). Esimerkiksi punainen on värirenkaan lämpimästä puoliskosta ja sininen on viileästä puoliskosta. Ne ovat kontrastivärisiä.

Tieteessä ja väriteoriassa on tarkat määritelmät vastakkaisiin ja täydentäviin väreihin ja siihen, miten ne näkyvät väripyörässä. Graafisessa suunnittelussa ja joillakin muilla aloilla käytämme löyhempää tulkintaa. Värien ei tarvitse olla suoria vastakohtia tai niiden on oltava tietty määrä eroja, jotta niitä voidaan pitää kontrastisina tai täydentävinä. Suunnittelussa on kyse enemmän havainnosta ja tuntemuksesta.

Saatat myös nähdä näitä vastakkaisia ​​värejä, joita kutsutaan täydentäviksi väreiksi, mikä viittaa yleensä kaikkiin väripareihin, jotka ovat suoraan tai melkein suoraan vastakkain väripyörässä, kuten violetti ja keltainen.

Punaiset ja vihreät ovat kontrastivärisiä. Mitä enemmän siirtymävärejä erottaa kaksi väriä, sitä suurempi on kontrasti. Esimerkiksi magenta ja oranssi eivät ole yhtä kontrastipareja kuin magenta ja keltainen tai magenta ja vihreä.

Väreille, jotka ovat suoraan vastakkain toisiaan sanotaan ristiriita – vaikka tämä törmäys tai suuri kontrasti ei välttämättä ole huono asia. Jotkut näistä erittäin kontrastisista, täydentävistä, ristiriitaisista väreistä ovat varsin miellyttäviä.

Kontrastivärien käyttö

Yleisiä väriyhdistelmiä, jotka käyttävät kahta, kolmea tai neljää vastakkaista väriä, kuvataan täydentävinä, kaksinkertaisina, kolmina ja jaettuina täydentävinä väreinä.

Jokainen additiivinen pääväri (RGB) pariutuu hienosti täydentävän vähennysvärin (CMY) kanssa vastakkaisten värien muodostamiseksi. Vaihda ylimääräisten täydentävien värien sävyt vähemmän kontrastilla.

  • Punainen (lisäaine) ja vesi / syaani (vähennettävä)
  • Vihreä (lisäaine) ja fuksia / purppura (subtraktiivinen)
  • Sininen (lisäaine) ja keltainen (vähentävä)

12-värisessä RGB-värirenkaassa. punainen, vihreä ja sininen ovat kolme pääväriä. Syaanin, magentan ja keltaisen värin kolme vähennysväriä ovat toissijaisia ​​värejä. Kuusi tertiääristä väriä (sekoitus pääväriä lähimpään toissijaiseen väreihin) ovat oranssi, kartonki, kevätvihreä, taivaansininen, violetti ja ruusu.