Skip to content

Mystifioitu äänitiedostomuodoilla? Näin ne eroavat toisistaan

20 de maaliskuu de 2021

Suurin osa laitteista pystyy toistamaan monenlaisia ​​digitaalisia mediaformaatteja heti laatikosta, usein ilman tarvittavia ohjelmistoja tai laiteohjelmistopäivityksiä. Jos selaat tuotekäsikirjaa, saatat olla yllättynyt siitä, kuinka monta erilaista tyyppiä on.

Mikä tekee niistä eroja toisistaan, ja pitäisikö tämän olla sinulle tärkeää?

Musiikkitiedostomuodot selitetty

Digitaalisen musiikin suhteen onko muodolla todella merkitystä? Vastaus: Se riippuu.

On pakattuja ja pakkaamattomia äänitiedostoja, joilla voi olla joko häviötön tai häviötön laatu. Häviöttömät tiedostot voivat olla kooltaan valtavia, mutta jos niillä on runsaasti tallennustilaa (esim. Tietokone tai kannettava tietokone, verkkotallennusasema, mediapalvelin jne.) Ja sinulla on korkeamman tason äänilaitteita, pakkaamattoman tai häviöttömän äänen käytöstä on etuja .

Mutta jos tila on korkealla, kuten älypuhelimissa, tableteissa ja kannettavissa soittimissa, tai jos aiot käyttää peruskuulokkeita tai kaiuttimia, pienemmät pakatut tiedostot ovat kaikki mitä tarvitset.

Yhteiset muodot

Joten miten valitset? Tässä on erittely tavallisista muotoilutyypeistä, niiden tärkeistä ominaisuuksista ja syistä, miksi käytät niitä.

 • MP3: Koodattujen ääni- ja video-ohjelmien standardeja kehittävän organisaation Moving Pictures Experts Group (MPEG) suunnittelema MPEG-1 / MPEG-2 Layer 3 (MP3) on kiistatta yleisin ja tuetuin äänitiedostotyyppi.
  MP3 on sekä pakattu että häviöllinen äänimuoto, jonka bittinopeus vaihtelee välillä 8 kbit / s ja enintään 320 kbit / s, ja näytetaajuudet vaihtelevat välillä 16 kHz – enintään 48 kHz. Pienemmät MP3-tiedostokoot tarkoittavat nopeampi tiedostonsiirto ja vähemmän tilaa, mutta äänenlaadun heikkenemisen kustannuksella verrattuna häviöttömiin tiedostomuotoihin.
 • AAC: Apple iTunesin suosima Advanced Audio Coding (AAC) -muoto on samanlainen kuin MP3, mutta sillä on yksi lisäetuna tehokkuus.
  AAC on sekä pakattu että häviöllinen äänimuoto, jonka bittinopeus vaihtelee välillä 8 kbit / s ja enintään 320 kbit / s, ja näytteenottotaajuudet vaihtelevat välillä 8 kHz – enintään 96 kHz – oikealla koodausprosessilla.
 • AAC-tiedostot voivat tuottaa saman äänenlaadun kuin MP3, mutta vievät vähemmän tilaa. ACC tukee myös jopa 48 kanavaa, kun taas useimmat MP3-tiedostot voivat käsitellä vain kahta. AAC on laajalti yhteensopiva iOS: n, Androidin ja kädessä pidettävien pelilaitteiden kanssa.
 • WMA: Microsoft on kehittänyt MP3-kilpailijana Windows Media Audio -tiedostot tarjoavat samanlaisen, vaikkakin omistetun kokemuksen. Tavallinen WMA on sekä pakattu että häviöllinen äänimuoto, vaikka uudemmat, erilliset aliversiot, joissa on edistyneemmät koodekit, voivat tarjota häviöttömän vaihtoehdon.
  Vaikka monen tyyppiset kannettavat media- ja kotiviihde-soittimet tukevat oletusarvoisesti WMA-tiedostoja, harvat mobiililaitteet, kuten älypuhelimet ja tabletit, tukevat. Monet vaativat yhteensopivan sovelluksen lataamisen WMA-äänen toistamiseksi, mikä voi tehdä siitä vähemmän helppoa käyttää MP3- tai AAC-tiedostoja.
 • FLAC: Xiph.Org-säätiön kehittämän Free Lossless Audio Codecin (FLAC) houkuttelevuus on maksuton lisensointi ja avoin muoto.
  FLAC on sekä pakattu että häviötön äänimuoto, jonka tiedostolaatu pystyy saavuttamaan jopa 32-bittisen / 96 kHz: n (CD on 16-bittinen / 44,1 kHz). FLAC: llä on etuna pienempi tiedostokoko (noin 30–40 prosenttia pienempi kuin alkuperäiset tiedot) tarvitsematta uhrata äänenlaatua, mikä tekee siitä ihanteellisen välineen digitaaliseen arkistointiin (ts. Käyttämällä sitä ensisijaisena kopiona luomiseen pakatut / häviölliset tiedostot yleiseen kuunteluun).
 • ALAC: Applen FLAC-versio, Apple Lossless Audio Codec (ALAC) jakaa paljon äänenlaadun ja tiedostokoon suhteen FLAC: n kanssa.
  ALAC on sekä pakattu että häviötön äänimuoto. Myös iOS-laitteet ja iTunes tukevat sitä täysin, kun taas FLACia ei ehkä tueta. Sellaisena ALACia käyttävät yleisimmin Apple-tuotteita käyttävät.
 • WAV: Waveform Audio File Format on myös Microsoftin kehittämä standardi Windows-pohjaisiin järjestelmiin ja yhteensopiva useiden ohjelmistosovellusten kanssa.
  WAV on sekä pakkaamaton (mutta voidaan myös koodata pakattuna) että häviötön äänimuoto, lähinnä tarkka kopio lähdetiedoista. Yksittäiset tiedostot voivat viedä huomattavan määrän tilaa, mikä tekee muodosta ihanteellisemman arkistointiin ja äänen muokkaamiseen. WAV-äänitiedostot ovat samanlaisia ​​kuin PCM- ja AIFF-äänitiedostot.
 • AIFF: Myös Applen kehittämä AIFF (Audio Interchange File Format) on standardi äänen tallentamiseen Mac-tietokoneisiin.
  AIFF on sekä pakkaamaton (myös pakattu (häviötön äänimuoto). Kuten Microsoftin WAV-tiedostomuoto, AIFF-tiedostot voivat viedä paljon digitaalista tallennustilaa, mikä tekee siitä parhaan arkistointia ja muokkausta varten.
 • PCM: Pulssikoodimodulaatiota (PCM) käytetään analogisten signaalien digitaaliseen esittämiseen CD-levyjen, mutta myös tietokoneiden ja muiden digitaalisten äänisovellusten, vakiomuotoinen äänimuoto.
  PCM on sekä pakkaamaton että häviötön äänimuoto, joka toimii usein lähdetietona muiden äänitiedostotyyppien luomisessa.