Skip to content

Näin Dolby Digital toimii

19 de maaliskuu de 2021

Surround-ääni on olennainen osa kotiteatterikokemusta, ja käytössä on useita formaatteja. Tunnetuimmat ovat osa Dolby Digital -perhettä. Seuraavassa käsitellään kolmea: Dolby Digital, Dolby Digital EX ja Dolby Digital Plus.

Mikä on Dolby Digital?

Dolby Digital on digitaalinen äänen koodausjärjestelmä, joka on suunniteltu DVD-levyille, Blu-ray Disc -levyille, Ultra HD Blu-ray Disc -levyille ja joissakin tapauksissa TV-lähetys- ja suoratoistosisällölle. Tämä muoto tarjoaa tehokkaan siirron audiosignaaleille, joilla voi olla yksi tai useampi kanava, jotka voidaan dekoodata kotiteatterivastaanottimella tai AV-esivahvistimella tai prosessorilla, jossa on Dolby Digital -dekooderi, ja jakaa yhdelle tai useammalle kaiuttimelle.

Lähes kaikissa kotiteatterivastaanottimissa on sisäänrakennettu Dolby Digital -dekooderi. Kaikki DVD-, Blu-ray Disc- ja Ultra HD Blu-ray Disc -soittimet voivat siirtää Dolby Digital -signaaleja bittivirraksi kutsutulla tekniikalla asianmukaisesti varustettuihin vastaanottimiin dekoodausta varten.

Dolby Digitalia kutsutaan usein 5.1-kanavaiseksi surround-järjestelmäksi. Termi Dolby Digital viittaa kuitenkin audiosignaalin digitaaliseen koodaukseen, ei sen kanavien määrään. Dolby Digitalia voidaan kutsua myös nimellä DD, DD 5.1 tai AC3.

Dolby Digital Channel -vaihtoehdot

Tässä ovat kanavavaihtoehdot Dolby Digitalia käytettäessä:

  • Yksivärinen: Edustaa yksi tai kaksi kaiutinta. Kahdella kaiuttimella molemmat kaiuttimet toistavat saman äänen niin, että ääni näyttää tulevan kaiuttimien välisestä tilasta.
  • 2-kanavainen: Edustaa kaksi kaiutinta, joista toinen on vasemmalla edessä ja toinen oikealla kuuntelupaikan edessä.
  • 4-kanavainen: Edustaa neljä kaiutinta. Kaksi kaiutinta on sijoitettu kuuntelupaikan vasemmalle ja oikealle eteen. Kaksi muuta kaiutinta ovat vasemmalla ja oikealla ja hieman kuuntelupaikan takana.
  • 5.1 Kanavat: Edustaa viisi kaiutinta (vasen, keskimmäinen, oikea, vasen surround- ja oikea surround-kaiutin) ja subwoofer (.1).

Mikä on Dolby Digital EX?

Dolby Digital EX -muoto on samanlainen kuin Dolby Digital. Sitä käytetään samalla tavalla, mutta se lisää kolmannen surround-kanavakaiuttimen kuuntelijan taakse, mikä tekee siitä 6.1-kanavaisen järjestelmän. Kanavia edustaa kuusi kaiutinta (vasen, keskimmäinen, oikea, vasen surround, keskimmäinen takaosa ja oikea surround) ja subwoofer (.1). Tämä tarkoittaa, että edessä ja takana on keskikanavia. Kotiteatterivastaanotin, jossa on Dolby Digital EX -dekooderi, tarvitaan täyden 6.1-kanavan käyttämiseen.

Jos sinulla on DVD-levy tai muu lähdesisältö, joka sisältää 6.1-kanavaista EX-koodausta eikä vastaanottimessasi ole EX-dekooderia, viritinvahvistimen oletusasetuksena on Dolby Digital 5.1. EX-ylitiedot lajitellaan ja jaetaan (tai sekoitetaan) 5.1-kanavaisessa äänikentässä. Tämä tarkoittaa, että kuudes (keskimmäinen taka) kanavatieto sijoitetaan sekä vasempaan että oikeaan surround-kanavaan monosignaalina. Tämä luo kummallisen takakeskikanavan ilman fyysistä takakeskikaiutinta.

Tämä ei ole yhtä tarkka kuin erillisen keskikanavan takakaiuttimen käyttäminen, koska lähtötasoa ei voida säätää vasemmasta ja oikeasta surround-kanavasta riippumatta. Kuulet kuitenkin edelleen äänen, joka oli alun perin koodattu keskikanavalle.

Mikä on Dolby Digital Plus?

Dolby Digital Plus on teräväpiirtotelevisio, digitaalinen surround-äänimuoto, joka tukee jopa kahdeksan kanavan (7.1) surround-dekoodausta. Kanavan jakauma on seuraava: vasen etu, keskimmäinen etu, oikea etu, vasen surround, oikea surround, vasen surround takana, oikea surround takaosa ja subwoofer.

Dolby Digital Plus sisältää myös tavallisen Dolby Digital 5.1 -bittivirran, joka on yhteensopiva tavallisten Dolby Digital -varustettujen vastaanottimien kanssa. Tämä tarkoittaa, että 5.1-kanavaisessa vastaanottimessa kuulet ääniraidan 5.1-kanavaisen miksauksen eikä 7.1-kanavaisen miksauksen. Surround-takakanavan vasen ja oikea kanava taitetaan vasempaan ja oikeaan surround-kanavaan.

Dolby Digital Plus on yksi monista Blu-ray Disc -muodossa käytetyistä äänimuodoista. Se on yhteensopiva HDMI-käyttöliittymän ääniosuuden kanssa ja sitä käytetään suoratoisto- ja mobiiliäänisovelluksissa. Dolby Digital Plus on sisäänrakennettu Dolby Audio -alustalle Windows 10: lle ja Microsoft Edge -selaimelle.

Edellä käsiteltyjen Dolby Surround -äänimuotojen lisäksi on kaksi huippuluokan Dolby-äänimuotoa: Dolby TrueHD ja Dolby Atmos.