Skip to content

Näin voit tehdä, kun tietokoneessa ei ole virtaa

20 de maaliskuu de 2021

Niiden monien tapojen joukossa, joita tietokone ei käynnisty, täydellinen virran menetys on harvoin pahin tapa. On mahdollista, että tietokoneesi ei saa virtaa vakavan ongelman takia, mutta se on epätodennäköistä.

On useita mahdollisia syitä sille, miksi pöytätietokone, kannettava tietokone tai taulutietokone ei käynnisty, joten on erittäin tärkeää, että käydään läpi täydellinen vianmääritysmenettely, kuten alla kuvattu.

 • Vaikeus: Keskiverto
 • Vaadittu aika: Missä tahansa minuutista tuntiin riippuen siitä, miksi tietokone ei saa virtaa
 • Mitä tarvitset: Verkkolaite, jos vianmääritys tapahtuu tabletilla tai kannettavalla tietokoneella, ja mahdollisesti ruuvimeisseli, jos työskentelet työpöydällä

Kuinka korjata tietokone, jossa ei ole merkkejä virrasta

 1. Uskokaa tai älkää, numero yksi syy, miksi tietokone ei käynnisty, on se, ettei sitä ole käynnistetty!

  Ennen kuin aloitat joskus aikaa vievän vianmääritysprosessin, varmista, että olet kytkenyt päälle kaikki tietokoneessasi olevat virtakytkimet ja virtapainikkeet:

  • Virtapainike / -kytkin, joka sijaitsee yleensä pöytätietokoneen kotelon etuosassa tai kannettavan tai tabletin päällä tai sivulla
  • Virtakytkin tietokoneen takana, yleensä vain työpöydällä
  • Virtakytkin virtakaapelissa, ylijännitesuojuksessa tai UPS: ssä, jos käytät jotakin niistä
 2. Tarkista, onko tietokoneen virtajohto irrotettu. Löysä tai irrotettu virtajohto on yksi tärkeimmistä syistä, miksi tietokone ei käynnisty.

  Vaikka tietokoneesi toimii akulla, varmista, että verkkolaite on kytketty oikein ainakin vianmäärityksen aikana. Jos pidät tietokonetta säännöllisesti kytkettynä verkkovirtaan, mutta se on heilahtanut irti ja nyt akku on tyhjä, tietokone ei välttämättä saa virtaa tästä syystä.

 3. Kytke tabletti, kannettava tietokone tai työpöytä suoraan seinään jos se ei vielä ole. Toisin sanoen poista kaikki virtaliuskat, akkuvarmuuskopiot tai muut virranjakolaitteet tietokoneen ja pistorasian välillä.

  Jos tietokoneesi alkaa saada virtaa tämän jälkeen, se tarkoittaa, että ongelma, joka poistit yhtälöstä, on ongelman syy, joten sinun on todennäköisesti vaihdettava ylijännitesuoja tai muu virranjakolaite. Vaikka mikään ei parane, jatka vianetsintää tietokoneeseen kytkettynä seinään, jotta asiat pysyvät yksinkertaisina.

 4. Suorita ”lampputesti” varmistaaksesi, että virta saadaan seinältä. Tietokoneesi ei käynnisty, jos se ei saa virtaa, joten sinun on varmistettava, että virtalähde toimii oikein.

  Emme suosittele pistorasian testaamista yleismittarilla. Joskus lauennut katkaisija voi vuotaa juuri niin paljon virtaa, että mittarissa näkyy oikea jännite, jolloin oletat, että tehosi toimii. Todellisen ”kuormituksen” asettaminen pistorasiaan, kuten lamppu, on parempi vaihtoehto.

 5. Varmista, että virtalähteen jännitekytkin on asetettu oikein, jos olet työpöydällä. Jos virtalähdeyksikön (PSU) tulojännite ei vastaa maasi oikeaa asetusta, tietokone ei ehkä käynnisty lainkaan.

 6. Poista kannettavan tietokoneen tai tabletin pääakku ja yritä käyttää vain verkkovirtaa. Kyllä, on erittäin hienoa käyttää kannettavaa tietokonetta ilman akkua.

  Jos tietokone käynnistyy kokeilun jälkeen, se tarkoittaa, että akku on ongelman syy, ja sinun on vaihdettava se. Kunnes se vaihdetaan, voit käyttää tietokonettasi niin kauan kuin olet lähellä pistorasiaa!

 7. Tarkista kannettavan tai tabletin virtaliitäntä huolellisesti vaurioiden varalta. Tarkista, onko tietokoneessa rikkoutuneita / taipuneita nastoja ja roskia, jotka saattavat estää virtaa ja ladata akkua.

  Sen lisäksi, että taivutettu tappi kuristetaan tai puhdistetaan lika, sinun on todennäköisesti haettava ammattitaitoisen tietokoneen korjauspalvelun korjaamaan kaikki näkemäsi suuret ongelmat. Irrota kannettavan tietokoneen sisäinen akku sähköiskun välttämiseksi, jos työskentelet itse tämän kanssa.

 8. Vaihda tietokoneen virtajohto tai verkkolaite. Työpöydällä tämä on virtajohto, joka kulkee tietokoneen kotelon ja virtalähteen välillä. Tabletin tai kannettavan verkkolaite on kaapeli, jonka kytket seinään akun lataamiseksi (siinä on yleensä pieni valo).

  Huono verkkolaite on yleinen syy, miksi tabletit ja kannettavat tietokoneet eivät käynnisty lainkaan. Vaikka et käytä säännöllisesti virtajohtoa, se ei ole latautunut, jos se ei ole onnistunut.

  Huono virtajohto on ei yleinen syy siihen, että tietokone ei saa virtaa, mutta se tapahtuu ja on helppo testata. Voit käyttää sitä, joka virtaa näyttösi (kunhan se näyttää saavan virtaa), toiselta tietokoneelta tai uudelta.

 9. Vaihda CMOS-paristo, varsinkin jos tietokoneesi on yli muutama vuosi vanha tai on viettänyt paljon aikaa sammutettuna tai pääakku irrotettuna. Uskokaa tai älkää, huono CMOS-akku on suhteellisen yleinen syy tietokoneelle, joka näyttää siltä, ​​ettei se saa virtaa.

  Uusi CMOS-akku maksaa sinulle alle 10 dollaria USD, ja sen voi noutaa melkein mistä tahansa, joka myy paristoja.

 10. Varmista, että virtakytkin on kytketty emolevyyn, jos käytät työpöytää. Tämä ei ole kovin yleinen vika, mutta tietokoneesi ei ehkä käynnisty, koska virtapainiketta ei ole kytketty kunnolla emolevyyn.

  Useimmat kotelokytkimet on kytketty emolevyyn punaisella ja mustalla kierretyllä johdinparilla. Jos näitä johtoja ei ole kytketty kunnolla tai niitä ei ole kytketty lainkaan, tietokoneesi ei todennäköisesti käynnisty. Kannettavalla tietokoneella tai tabletilla on usein samanlainen yhteys painikkeen ja emolevyn välillä, mutta siihen on melkein mahdotonta päästä.

 11. Testaa virtalähde, jos käytät pöytätietokonetta. Vianetsinnän tässä vaiheessa, ainakin työpöydän ihmisille, on erittäin todennäköistä, että tietokoneen virtalähde ei enää toimi ja se on vaihdettava. Sinun tulisi kuitenkin testata se vain olla varma. Toimivan laitteiston korvaamiseen ei ole syytä, kun sen testaaminen on melko helppoa.

  Otsonihaju tai erittäin voimakas kohina yhdessä tietokoneen virran puuttumisen kanssa on melkein varma osoitus virtalähteestä. Irrota tietokone heti ja ohita testaus. Vaihda virtalähde, jos se epäonnistuu testauksessa tai koet juuri kuvailemiani oireita. Pidä tietokone vaihdon jälkeen kytkettynä 5 minuutin ajan ennen käynnistämistä, jotta CMOS-akulla on aikaa ladata.

  Useimmissa tapauksissa, kun pöytätietokone ei saa virtaa, syynä on toimimaton virtalähde. Esittelen tämän uudelleen, jotta voin korostaa sitä tätä vianmääritysvaihetta ei pidä ohittaa. Seuraavat muutamat harkittavat syyt eivät ole läheskään yhtä yleisiä.

 12. Testaa tietokoneen kotelon etupuolella oleva virtapainike ja vaihda se, jos se ei onnistu testauksessa. Tämä koskee vain pöytätietokoneita.

  Tietokoneen kotelon suunnittelusta riippuen saatat pystyä tällä välin käyttämään palautuspainiketta tietokoneen käynnistämiseen.

  Joissakin emolevyissä on pienet virtapainikkeet, jotka on rakennettu itse levyihin, mikä tarjoaa helpomman tavan testata kotelon virtapainiketta. Jos emolevylläsi on tämä ja se toimii tietokoneen virran saamiseksi, kotelon virtapainike on todennäköisesti vaihdettava.

 13. Vaihda emolevy, jos käytät työpöytää. Jos olet varma, että seinävirta, virtalähde ja virtapainike toimivat, on todennäköistä, että tietokoneesi emolevyssä on ongelma ja se on vaihdettava.

  Emolevyn vaihtaminen on harvoin nopea, helppo tai edullinen tehtävä, vaikka joku kärsivällisesti onkin kärsivällinen. Varmista, että olet käyttänyt kaikki muut yllä olevat vianmääritysohjeet ennen emolevyn vaihtamista.

  Suosittelemme, että testaat tietokoneen Power On Self Test -kortilla varmistaaksesi, että emolevy on syy siihen, että tietokone ei käynnisty lainkaan.

  Emolevyn vaihtaminen on todennäköisesti oikea tapa tässä vaiheessa myös kannettavalla tietokoneella tai tabletilla, mutta tämän tyyppisissä tietokoneissa emolevyt ovat hyvin harvoin käyttäjän vaihdettavissa. Seuraava paras toimintatapa sinulle on hakea ammattitaitoista tietokonepalvelua.

 14. Tässä vaiheessa tietokoneesi pitäisi toimia uudelleen.

Vinkkejä ja lisätietoja

 • Vianetsitkö tätä ongelmaa tietokoneella, jonka olet juuri rakentanut? Jos niin, Tarkista kokoonpano kolminkertaisesti! On kohtuullinen mahdollisuus, että tietokoneesi ei käynnisty virheen määrityksen eikä todellisen laitteistovian vuoksi.
 • Puuttuiko meiltä vianetsintävaihe, joka auttoi sinua (tai saattaa auttaa jotakuta muuta) korjaamaan tietokoneen, jossa ei ole virran merkkejä? Kerro minulle, ja otan mielelläni tiedot tähän.