Skip to content

Napsterin historia: Kyllä, se on edelleen noin

19 de maaliskuu de 2021

Napsterilla oli hyvin erilaiset kasvot, kun se perustettiin ensimmäisen kerran vuonna 1999. Alkuperäisen Napsterin kehittäjät (veljekset Shawn ja John Fanning sekä Sean Parker) käynnistivät palvelun vertaisverkossa (P2P) tiedostojen jakamisverkkona . Ohjelmistosovellusta oli helppo käyttää ilmaisella tilillä, ja se on suunniteltu erityisesti digitaalisten musiikkitiedostojen (MP3-muodossa) jakamiseen verkkoyhteyden kautta.

Palvelu oli erittäin suosittu ja tarjosi miljoonille internetin käyttäjille helpon pääsyn suureen määrään ilmaisia ​​äänitiedostoja (enimmäkseen musiikkia), jotka voitiin jakaa myös muiden Napsterin jäsenten kanssa. Napsterin suosion huipulla sen verkkoon rekisteröitiin noin 80 miljoonaa käyttäjää. Itse asiassa se oli niin suosittu, että monet korkeakoulut estivät Napsterin käytön verkon ruuhkien takia, mikä johtui siitä, että opiskelijat saivat musiikkia vertaistiedostojen jakamisen avulla.

Melkein kaiken tyyppinen musiikkilaji oli kosketuksessa MP3-muodossa, joka oli peräisin äänilähteistä, kuten analogisista kaseteista, vinyylilevyistä ja CD-levyistä. Napster oli myös hyödyllinen resurssi ihmisille, jotka haluavat ladata harvinaisia ​​albumeja, bootleg-tallenteita ja viimeisimmät listan kärjessä.

Napster Sammuta

Napster-tiedostojen jakamispalvelu ei kuitenkaan kestänyt niin kauan, koska tekijänoikeuksilla suojatun materiaalin siirtoa verkon kautta ei hallita. Napsterin laiton toiminta oli pian RIAA: n (American Recording Industry Association of America) tutkassa, joka nosti kanteen sitä vastaan ​​tekijänoikeuksin suojatun materiaalin luvattomasta jakelusta. Pitkän oikeudenkäynnin jälkeen RIAA sai tuomioistuimilta kieltomääräyksen, joka pakotti Napsterin sulkemaan verkon vuonna 2001.

Napster Reborn

Pian sen jälkeen, kun Napster joutui selvittämään jäljellä olevat varat, Roxio (digitaalinen mediayhtiö) teki tarjouksen 5,3 miljoonasta dollarista käteisenä Napsterin teknologiasalkun, tuotenimen ja tavaramerkkien oikeuksien ostamiseksi. Napsterin omaisuuden selvitystilaa valvova konkurssituomioistuin hyväksyi oston vuonna 2002. Tämä tapahtuma merkitsi uuden luvun Napsterin historiassa. Uudella hankinnallaan Roxio käytti vahvaa Napster-nimeä oman PressPlay-musiikkikaupan uudelleenmerkitsemiseen ja kutsui sitä Napster 2.0: ksi.

Muut yritysostot

Napster-tuotemerkki on nähnyt monia muutoksia vuosien varrella. Ensimmäinen oli Best Buy -ostosopimus, jonka arvo oli 121 miljoonaa dollaria. Tuolloin kamppailevalla Napsterin digitaalisella musiikkipalvelulla oli tiettävästi 700 000 tilaajaa. Vuonna 2011 musiikin suoratoistopalvelu Rhapsody solmi sopimuksen Best Buy -yhtiön kanssa Napster-tilaajien ja ”tiettyjen muiden varojen” hankkimiseksi. Kaupan taloudellisia yksityiskohtia ei paljastettu, mutta sopimuksen ansiosta Best Buy sai säilyttää vähemmistöosuuden Rhapsodyssa. Vaikka ikoninen Napster-nimi katosi Yhdysvalloissa, palvelu oli silti saatavilla Napster-nimellä Yhdistyneessä kuningaskunnassa ja Saksassa.

Jatkuva kasvu

Napsterin hankinnan jälkeen Rhapsody on jatkanut tuotteen kehittämistä ja keskittynyt brändin vahvistamiseen Euroopassa. Vuonna 2013 se ilmoitti aloittavansa Napster-palvelun 14 uudessa maassa. Vuonna 2016 Rhapsody muutti palvelunsa kansainvälisesti nimellä Napster. Vuodesta 2019 lähtien Napster laajenee edelleen muiden palvelujen, mukaan lukien iHeartRadio, musiikin kysynnän lähteenä.